<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Bár előző hónapban pár forinttal jobban jöttünk ki a nagybevásárlásnál, ezt most elvesztettük: mind előző havi, mind pedig egy évvel ezelőtti Árkosár-felmérésünkhöz képest is nőttek az árak, elszállt a burgonya és az alma is. De hol és mennyiért kapunk most medvehagymát? Hol érdemes sertéscombot venni? Most ennek is utánajártunk.

Most is, mint több mint hét éve minden hónap elején (ezúttal április 6-án) elmentünk három hipermarketlánc egy-egy egységébe, hogy megnézzük, miként alakult 30 élelmiszerből álló mintakosarunk ára az előző hónaphoz és tavaly áprilishoz képest.

 

Mennyivel drágultak a hipermarketek?

Míg előző felmérésünknél lényegében ugyanannyit fizettünk, mint az azt megelőző hónapban, most nem így lett. Márciushoz képest 2 százalékot nőttek az árak.

Ha ez nem lenne elég, éves távlatban is folytatódott az elmúlt hónapok trendje: magasabb árakat mértünk, mint az előző év azonos időszakában. Nem kevéssel, egészen pontosan 9 százalékkal drágultak az árak tavaly áprilishoz képes - ekkora éves drágulást utoljára 2013-ban mértünk.

 

A három hipermarket közül egyedül csak az Auchanban csökkentek az árak, 1,1 százalékkal. Az Intersparban 2,7 százalékos, a Tescóban 4,1 százalékos havi áremelkedést mértünk. Így az általunk vizsgált három áruháznál a legolcsóbb és a legdrágább között 2031 forint volt a különbség a nagybevásárlás végén.

Ha egy éves távlatban nézzük meg az árakat, komolyabb áremelés mutatkozik. Tavaly áprilishoz képest mindhárom hipernél nőttek az árak: 9 százalékkal került többe a nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt. A legnagyobb drágulás egy év alatt a Tescónál volt (13,5 százalék), az Interspar 7,9 százalékkal emelt árain, az Auchan pedig 6,6 százalékkal a mintakosarunk szerint.

Az élelmiszerkosár átlagára így 18 734 forint volt áprilisban.

De ahogy minden felmérésnél, most sem tudjuk eléggé hangsúlyozni: akkor járnánk a legjobban, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbb. Légyegében ez kivitelezhetetlen feladat lenne, de ha időt és energiát nem sajnálva mégis így tennénk, akkor 16 931 forintba kerülne a nagybevásárlás, és 1803 forintot spórolhatnánk az átlagárhoz képest.

Az árak változása az előző év azonos időszakához képest, azaz a Privátbankár.hu éves árindexe

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Havi átlagban 10 százaléknál nagyobb árnövekedést a kávénál, a teánál (+24 százalék), a pezsgőnél (+16 százalék), a húsnál (+15 százalék), a banánnál és egyes édességeknél (+11 százalék) mértünk.

Egy év távlatában még ennél is több termék ára ugrott meg: 89 százalékkal kell többet fizetnünk a krumpliért, 87 százalékkal az almáért.  De nagyot drágult a cukor, a kávé, a tea, a szeszes italok, a hús és az édesség is.

Jó hír, hogy a rizs ára 29 százalékkal lejjebb ment egy hónap alatt. Tavaly áprilishoz képest pedig nemcsak a rizsért, a tésztáért is kevesebbet kell adni.

Havi legolcsóbbak

A vizsgált 30 terméken túl, ebben a hónapban is kiválasztottunk plusz hármat, aminek külön megnéztük az árát. Választásunk ezúttal:

  • a medvehagymára,
  • a sertéscombra
  • és a kókuszolajra esett.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közli az infláció márciusi alakulásáról szóló adatait.

Mivel a medvehagymának most van a szezonja, így kíváncsiak voltunk arra, hogy a piacokon és az utcai árusokon túl, találunk-e a hiperekben is a kedvelt növényből. A Tescóban ottjártunkkor egy szál medvehagymát sem találtunk, az Auchanban és az Intersparban ugyanazt a 10 dekás kiszerelésű, előre csomagolt hagymát kínálták. Előbbiben 299, utóbbiban 379 forintért csomagját. (Egyébként, amennyiben nem a boltban vagy piacon szerezzük be az ízes növényt, gyűjtésére komoly szabályok vonatkoznak. Ezzel bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk >>>)

Áprilisban a sertéscomb árát is jobban körüljártuk. Ennek apropóját nemcsak az áfacsökkentés adta, hanem az is, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal néhány napja közölte: egy nagykereskedelmi lánc öt egységében önköltségi árnál alacsonyabb fogyasztói áron árulta a sertéshúst, amiért milliós bírságot szabott ki a hivatal.

Sertéscombot mi legolcsóbban a Tesco húspultjában találtunk, 899 forintért kínálták kilóját. Az Intersparban akciós áron, 899 forint volt a kilós és a csomagolt csont nélküli hús is, míg darálva 949 forintba került egy kiló comb. Az Auchanban pedig 959 forintért adták a csomagolt, szeletelt húst.

Néhány forint különbséget tapasztaltunk harmadik termékünknél, a kókuszolajnál is. Mindhárom áruházban literes, finomított olajat lehetett kapni a legolcsóbban. Míg az Auchanban 1769, az Intersparban 1790, addig a Tescóban 1796 forintba került literje.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Hogyan írjunk sikeres pályázatot?
Márkázott tartalom | 2022. június 29. 16:28
Bemutatjuk, mi mindenre kell feltétlenül odafigyelnie. Ha még soha nem írt ki pályázatot, akkor az eljárást meglehetősen ijesztőnek találhatja. Íme, néhány hatékony tipp a sikeres pályázati anyag megírásához!
Vásárló Ellátási gondok: a Lidl korlátozza számos termék eladását
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:01
Nem csak az árstopos termékekét. 
Vásárló 35 millió alatt a Balatonon? Csodákra ne számítsunk, de azért akad néhány jó ár-érték arányú ingatlan!
Márkázott tartalom | 2022. június 23. 13:53
Teljesen irreális elképzelésnek tűnhet, hogy 35 millió forint alatt találjunk olyan ingatlant a Balatonon, amit nem kell rögtön elbontani, de azért elvétve akad 1-2 megfontolandó ajánlat. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.
Vásárló Masszív áresés jön a benzinnél - az árstopos szinttől persze még mindig kilométerekre vagyunk
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:55
A gázolaj piaci átlagára már 825 forint fölött jár, a benzin viszont sokkal olcsóbb lesz szerdától.
Vásárló Kerti támfalak építése – miből és mennyiért?
Márkázott tartalom | 2022. június 19. 09:34
Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?
Vásárló Tényleg még mindig olyan könnyű ingatlant eladni? Vagy mégsem?!
Márkázott tartalom | 2022. június 18. 10:20
Az elmúlt évek kétségtelenül azoknak kedveztek, akik ingatlant értékesítőként jelentek meg, hiszen a rendkívül magas kereslettel szemben viszonylag alacsony kínálat találkozott, aminek köszönhetően nemcsak rendkívül gyorsan, de meglepően jó áron is adhatta el ingatlanát az, aki jól hirdetett és jól árazott. De mit is jelent a jó hirdetés és a jó árazás? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.
Vásárló Miért fogadja el a Gucci a kriptovalutákat - előretekintés a jövőre?
Márkázott tartalom | 2022. június 17. 09:38
A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben. A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben.
Vásárló Egy borbár, ahol nem lehet mellényúlni Vidd haza Magyarország borainak gyöngyszemeit az N28-ból!
PR | 2022. június 15. 10:44
A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.
Vásárló Válasszon praktikus, dizájnos és elegáns üveg tolóajtót otthonába, irodájába!
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:50
Az üveg tolóajtók gyönyörű megoldást jelentenek olyan terekben, ahol kevés a hely, a természetes fény, illetve a térérzet miatt szükség van valamilyen légies megoldásra a helyiségek elválasztására. 
Vásárló Defektet kaptál? Otthon is meg tudod javítani
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:31
Hogyha sokat utazol kerékpárral, biztosan téged sem fognak elkerülni a defektek. Ezek megjavítása sokszor nagy fejtörést okozhat, de nem lehetetlen őket otthon is megoldani. Ha érdekel, hogy hogyan teheted meg mindezt, akkor tarts velünk, és megmutatjuk a lépéseket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG