Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szeptemberi rekordnál valamivel olcsóbb lett a nagybevásárlás, de tavaly októberhez képest jelentős, másfél éve nem látott mértékű áremelkedést mértünk a Privátbankár.hu Árkosár-felmérésében. A krumpli és a cukor olcsóbb, mint tavaly, az UHT-tej és a kávé viszont nagyot drágult.

Olcsóbb, mint egy hónapja - sokkal drágább, mint egy éve

Ahogy az elmúlt bő 10 évben minden hónapban, október 6-án is nyakunkba vettük a három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult az ára 30 élelmiszerből álló mintakosarunknak.

A szeptemberi rekordszintről az Auchan és a Tesco tovább emelte az árait, igaz, csak néhány tizedszázalékos mértékben. Az újabb rekord-átlagártól ezúttal az Interspar mentette meg a felmérést, amely havi szinten több mint 4 százalékott engedett áraiból. Az átlagos havi árcsökkenés így 1,3 százalék lett.

Éves összehasonlításban viszont épp náluk emelkedtek legnagyobb mértékben az árak, de a Tesco és az Auchan is drágább volt most, mint tavaly októberben. Összességében több mint 1100 forinttal, 6,3 százalékkal lett drágább a nagybevásárlás a hipermarketekben. Utoljára 2016. áprilisában, másfél éve ugrottak ekkorát az árak éves összehasonlításban. Az átlagos kosárérték 19 105 forint lett a három áruház árai alapján.

Ennél persze lehetne olcsóbban is vásárolni, akár 17 442 forintért is megkaphatnánk ugyanezeket az élelmiszereket - ehhez azonban mindent ott kellene megvennünk, ahol a legolcsóbban adják. Ez vagy tripla utazgatásba kerül vagy tripla létszámú bevásárlócsapatot igényel, egyik sem túl vonzó megoldás.

Az áruházak sorrendjében egyébként nem volt változás, az Interspar az árcsökkentéssel felzárkózott az élen álló Auchanhoz és a második helyezett Tescóhoz októberben.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az előző hónaphoz, szeptemberhez képest bő 30 százalékkal többet kértek a banánért, a májas átlagára pedig közel 50 százalékkal ugrott. Több mint 20 százalékkal olcsóbb lett viszont az alma, a liszt és egyes felvágottak, mint egy hónapja - de 10 százalékot meghaladó mértékben csökkentették a cukor és egyes üdítők árát is.

A KSH kedden teszi közzé a legfrissebb adatokat az infláció szeptemberi alakulásáról.

Tavaly októberhez képest viszont a dráguló termékek vannak túlnyomó többségben: az UHT-tej közel 50 százalékkal kerül most többe, mint egy éve, a kávé 25 százalékot drágult egy év alatt. 10 százaléknál nagyobb éves áremelést találtunk a kenyérnél, a teánál, a májasnál, a sajtnál és a Túró Rudinál is. Komolyabb árcsökkentést csak a krumpli (-25%), a csokoládé (-11%) és a cukor (-15%) esetében tapasztaltunk tavalyhoz képest.

Havi legolcsóbbak

Októberben fellapoztuk a szakácskönyvet egy jó sütőtökkrém-leves receptjéért - épp itt a szezonja, biztosan jól jár az, akinek ilyet főznek. Három hozzávalót választottunk ki, és megnéztük, hol adják a legolcsóbban.

Szerencsére maga a sütőtök többféle változatban is ellepte a zöldségosztályokat. A legolcsóbbat ("orange" típusú, Magyarországról származó) a Tescóban találtunk kilónként 119 forintért. A nevében kanadai, de származása szerint magyar sütőtök az Auchanban 139 forintba került kilónként, míg az Interspar szürke bicskei tököt ajánlott 199 forintért.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Tejszínből ha a legolcsóbbra vadászunk, ne számítsunk magas zsírtartalomra. Önmagában már a főzőtejszín is alacsonyabb zsírtartalmú (jellemzően 20 százalékos), mint a habtejszín (30 százalék körül) - más különbség egyébként nincs. Persze a habtejszín emiatt drágább is, de valójában ha tejszínes ételt főzünk, sokkal inkább ajánlott lenne habtejszínt használni - vagy akár a tejes boltokban kapható tejszíneket, amelyek még a habtejszínnél is magasabb, 30 százalék fölötti zsírtartalommal rendelkeznek. Mindenesetre az alacsony zsírtartalmú tejszínek között az Auchanban kapható Fortuna volt a legolcsóbb (10%, literenként 454 forintért), a Tesco sajátmárkása literenként 535 forintba került. A legolcsóbbak között a legdrágább pont a legalacsonyabb zsírtartalmú volt: az Intersparban az Oké Főzőmestere csak 8 százalékos, de literenként majdnem 1000 forintba került. Ez egyébként a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelően már nem is tejszín, hanem tejszíntartalmú élelmiszerkészítmény.

A sütőtökkrém-leves úgy az igazi, ha pirított tökmaggal tálaljuk - a hántolt változat a Tescóban kimérve kapható, így itt a legolcsóbb, 2790 forint kilónként. Az Auchanban 2990-ért találtunk hántolt tökmagot, az Intersparban a Mogyi gyártmánya 3327 forintért volt elérhető kilónként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Újra megjelent a régi áremelős trükk a boltokban – A Hét Videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. április 9. 19:33
Az élelmiszerárak emelkedése lassul a hipermarketekben, örülni azért mégsem lehet felhőtlenül: az elmúlt év robosztus drágulása után nem csoda, ha most lassul az élelmiszer-infláció. Friss tapasztalat, hogy résen kell lennünk a bevásárlásnál és néha bizony a kisebb betűtípussal írt számot is meg kell néznünk az árcímkén, mert néhány termék ismét elkezdett „összemenni” – és mindezt a járványhelyzetben jobb, ha inkább egyedül tesszük, nem a fél családdal.
Vásárló Nagyon meglódult az infláció márciusban
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:25
A februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Vásárló Átírta a tavalyi pánikvásárlási hullám a kiskeradatot
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:23
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.
Vásárló Húsvét utáni nagybevásárlás: mi maradt a boltokban?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. április 8. 17:25
Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.
Vásárló Meghosszabbította a kikapcsolási moratóriumot az MVM
MTI | 2021. április 7. 18:29
A döntés nem csak a védett ügyfeleket érinti.
Vásárló Új javaslat: applikációval ellenőriznék a koronavírus-védettséget?
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 14:36
Az MKIK újabb javaslatokat tett a kormány számára.  
Vásárló A nyugdíj előtakarékosságokról őszintén
Márkázott tartalom | 2021. április 1. 14:00
A nyugdíj előtakarékosságok igen népszerűek: 1998 óta, amikor az önkéntes nyugdíjpénztárat létrehozták, már több mint egy millióan nyitottak itt számlát. 2014 óta, amikor pedig megjelent a nyugdíjbiztosítás is az állami adó-visszatérítés lehetőségének kedvezményezettjei között, ezt a lehetőséget is több mint 350.000-en kihasználták már. A főbb okok között kell említenünk a közhangulatot: igen sokan gondolják azt, hogy a (távoli) jövőben nem lesz elégséges az állami nyugdíj a tisztességes életvitel folytatásához. Vannak, akik szerint ez már a közeljövőben így lesz, míg egyesek szerint a jelenlegi állami nyugdíjrendszer ellátása sem megnyugtató. Az Államkincstár 2020-as adatai alapján az átlagos nyugdíj havonta 142.000 Ft volt, míg a medián nyugdíj összege 127.000 Ft. Ezek az összegek az ország különböző pontjain reálértékben különböznek, de az átlagos nyugdíjasok – könnyen beláthatjuk –, nem luxusvakációkon vesznek részt ezekből az összegekből.
Vásárló Nem veszélyezteti a járvány a húsvét egyik legfőbb szereplőjét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 17:33
A járvány idén sem veszélyezteti a tojásellátást, a kínálat az emelkedő fogyasztást is fedezi – közölte a Magyar Tojásszövetség.
Vásárló Három napra bezárnak a boltok - előtte tömeg lehet az áruházakban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 30. 15:34
Ne mindenki az utolsó pillanatra hagyja a húsvéti nagybevásárlást!
Vásárló Eldőlt: egyetlen külföldi nézőt sem engednek be az olimpiára
MTI | 2021. március 20. 14:51
Az egyetlen értelmes döntést hozták meg a szervezők a 2021-ben (talán) megrendezésre kerülő 2020-as olimpiával kapcsolatban.
hírlevél
depositphotos