<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Egymilliárd ember lecseréli a telefonját idén, és most először tényleg minden adott hozzá, hogy fizessünk is velük. A drónok ellepik az eget, egyre több lesz a nanoműhold, felpörögnek a 3D-nyomtatók - de talán még az unokáink is használnak majd papírkönyveket, és a telefonunk és épp úgy állandóan le lesz merülve, mint idén.

Az okostelefonnal végzett bolti tranzakciók száma 2015-ben világszinten több mint tízszeresére fog nőni, bár a „mobil pénztárca” egyelőre nem veszi át a hagyományos tárcák helyét, állapítja meg a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikációs Előrejelzések című kiadványának tizennegyedik kiadása. A nyomtatott könyvek továbbra is uralni fogják a piacot az e-könyvekkel szemben, a piac 80 százalékát fogják kitenni idén. Hiába a korábbi borús jóslatok: 2015-ben az okostelefon-piac továbbra is bővülni fog.

Kik vásárolnak új kütyüket? Hány drón száll majd az égen? Lesz-e végre normális aksi a telefonjainkhoz? Technológiai jóslatok

 

Fordul a trend: inkább a cégek veszik a kütyüket

Tavaly óta megfordulni látszik az informatikában egy évtizede megfigyelhető, fogyasztói fókuszú tendencia. Jó példa erre, hogy a fogyasztók körében csak mérsékelten terjedtek el a hordható technológiai eszközök, például az okosszemüvegek. A Deloitte előrejelzése szerint az új fejlesztésű eszközök 2015-ben még inkább a vállalati felhasználásban tudnak majd érvényesülni. A hordható technológiák, a 3D nyomtatás, a drónok és az IoT (Internet of Things, vagyis dolgok internete) terén a fogyasztók helyett a cégek igényeinek kielégítésén lesz a fő hangsúly, és itt várható nagyobb forgalom is.

Mikor lesz fekete az ég a drónoktól?

2015-ben a drónokat (pilóta nélküli repülőgépeket) számos területen alkalmazzák majd az iparban és a közigazgatásban egyaránt. A Deloitte előrejelzése szerint a nem katonai célú drónok forgalma 300.000 darab körül alakul éves szinten, így a használatban lévő eszközök száma év végére meg fogja haladni az egymilliót. Bár ezek nagy része privát, illetve félprofi használatban lesz, az értékesebb darabokat a vállalkozások fogják vásárolni.

A 3D nyomtatás forradalmi újítás, csak nem úgy, ahogy gondolnánk

2015-ben a világon közel 220 000 darab 3D nyomtatót fognak értékesíteni összesen 1,6 milliárd dollár értékben, de vélhetően nem valósul meg az az elképzelés, hogy „minden háztartás önálló gyárrá alakul". A Deloitte becslése szerint ugyanis a 3D nyomtatók mintegy 80 százalékát nem fogyasztók, hanem cégek fogják használni, tehát az igazi forradalom a vállalati felhasználás terén fog bekövetkezni.

Még mindig állandóan lemerül a telefonod

Az okostelefonokban megtalálható lítiumionos (Li-Ion) akkumulátorok gyártási technológiája csak kis mértékben fog fejlődni 2015-ben: így egy ugyanolyan méretű és feszültségű 2014-es típushoz képest milliamperórában mérve legfeljebb 5 százalékkal nagyobb kapacitás várható.

Horoszkóp: a nanoműhold-csillagjegyben születettek

2015 végére már több mint 500 nanoműhold (olyan műhold, amelynek tömege nem éri el a 10 kg-ot) kering majd Föld körüli pályán - de várhatóan csak a meglévő, hagyományos műholdak kiegészítéseként, és nem helyettük fogják őket alkalmazni.

Kinyírja a Youtube a tévézést? Mire adnak ki pénzt a fiatalok? Kiszoríthatja a hagyományos könyvet az e-book? A cikk folytatódik a következő oldalon!

---- Kinyírja a Youtube a tévézést? Mire adnak ki pénzt a fiatalok? Kiszoríthatja a hagyományos könyvet az e-book? Előrejelzések a média világából ----

Kinyírja a Youtube a tévézést? Mire adnak ki pénzt a fiatalok? Kiszoríthatja a hagyományos könyvet az e-book? Előrejelzések a média világából

 

Kinyírja a Youtube a tévézést?

A rövid online videoklipek és egyéb, 20 percnél rövidebb műsorok megtekintésével töltött idő éves szinten az összes megtekintett videó időtartamának kevesebb, mint 3 százalékát teszi majd ki. A Deloitte előrejelzése szerint a rövid online tartalmak nem fogják felváltani a hagyományos televíziózást. Elterjedésük egy tendenciát jelez ugyan, de mégsem ezek jelentik a mozgóképalapú szórakoztatás jövőjét, hiszen a megtekintett órák számát és az árbevételt alapul véve nem valószínű, hogy valaha is ez válna a legnépszerűbb videóformátummá.

Mégis csak ad ki pénzt az új generáció

Mire költ az Y generáció? A Deloitte tanulmánya szerint fizetős tévécsatornákra, zenére, számítógépes játékokra, könyvekre, sporteseményekre, online videónézésre, de még akár hagyományos újságokra is.

Még az unokáink is papírkönyvet olvasnak majd?

Hagyományos könyvekből 2015-ben ötször annyit fognak eladni, mint e-könyvekből, mivel az e-könyvek nem szorították ki a piacról a könyveket úgy, ahogy az a CD-k, az újságok és a magazinok esetében történt. A 18 és 34 év közöttiek még mindig ragaszkodnak a hagyományos könyvekhez, és nagyjából ugyanannyit is olvasnak, mint az idősebb korosztályok, emellett még hajlandóak is megfizetni a könyvek árát.

Egymilliárd telefont lecserél a világ - mennyivel lesz gyorsabb az internet? A cikk folytatódik a következő oldalon!

---- Egymilliárd telefont lecserél a világ - mennyivel lesz gyorsabb az internet? Telekommunikációs előrejelzések ----

Egymilliárd telefont lecserél a világ - mennyivel lesz gyorsabb az internet? Telekommunikációs előrejelzések

 

Ilyen még sosem volt: felkészült a világ a mobilfizetésre

Várhatóan 2015 végére fog a világ minden táján igazán elterjedni a mobiltelefonnal történő bolti fizetés. Ez lesz az első olyan év, amikor a széleskörű használathoz szükséges összes feltétel teljesülni fog, vagyis rendelkezésre állnak a pénzintézetek, a kereskedők, a vásárlók és az eszközöket biztosító szolgáltatók igényeinek is megfelelő megoldások. 2015-ben világszinten nagyjából minden tizedik okostelefont fogja tulajdonosa legalább havonta egyszer bolti fizetésre is használni, míg 2014 közepén ugyanez a használatban lévő körülbelül 450 millió készülék kevesebb, mint fél százalékára volt igaz.

Egymilliárd okostelefont lecserélnek

Az új okostelefonok forgalma világszinten várhatóan 1,35 milliárd darab körül alakul majd, de ezek közül több mint egymilliárd készülék olyan vásárlóké lesz, akik meglévő telefonjukat cserélik újabbra. A fogyasztók ugyan várhatóan egyre ritkábban fognak új készüléket vásárolni, azonban a kijelző mérete, a teljesítmény, a tárhely, a szoftver és a kialakítás terén végrehajtott fejlesztések továbbra is ösztönözni fogják őket az újabb típusok megvételére.

Sokkal gyorsabb lesz az internet, de nő a szakadék

Globális szinten 2 százalékkal több, összesen 725 millió háztartás rendelkezik majd szélessávú internet-hozzáféréssel, és a várakozások szerint a legtöbb országban 20 százalékkal fog emelkedni a szélessávú internet átlagos sebessége idén. A leggyorsabb és a leglassabb hozzáféréssel rendelkezők közötti szakadék viszont 2015-ben is tovább szélesedik - írja friss összeállításában a Deloitte.

Vásárló Elérhető energiatakarékos megoldások
Márkázott tartalom | 2023. január 30. 09:22
A 21. században egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy megóvjuk a teremtett világot, takarékoskodjunk az energiákkal, tesszük mindezt azért, hogy legyen mit hátrahagynunk az utánunk jövő generációknak. 
Vásárló Különleges ékszerkollekciók
Márkázott tartalom | 2023. január 25. 10:23
  Évről évre különleges ékszerkollekciók jönnek divatba. Jellemzően ezeket a márkákat híres emberekkel, celebekkel reklámozzák, így hamar igen népszerűek lesznek.
Vásárló Üzleti öltözködés – Tényleg ennyire bonyolult?
Márkázott tartalom | 2023. január 22. 10:44
Öltöny vagy ing farmerrel? Magassarkú vagy sportcipő? Az üzleti dresszkódok sűrű eredjében nem nehéz eltévedni. A különféle ruhadarabok mellett a karórák, a zoknik, a retikülök és a márkás szemüvegek pedig csak tovább bonyolítják a helyzetet. Azonban néhány egyszerű szabály megtanulása sokkal könnyebbé teheti a dolgunkat.
Vásárló Mire figyeljünk egy sportfogadási portálnál?
Márkázott tartalom | 2023. január 20. 12:24
A sportfogadás szinte egyidős a versenyszerű sportok megjelenésével. Sok mindenben fogadhatunk, akár egy szívességet is vállalhatunk vereség esetén, de a legtöbben pénzben játszanak. Ma már nem kell elsétálni a legközelebbi lottózóba, hanem könnyedén, egy internetes weboldal megnyitásával el is kezdhetjük a játékot.
Vásárló A legjobb játékok a gyerekeknek
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 18:54
Nem csak szórakoztatnak, fejlesztenek is.
Vásárló Milyen előnyei vannak a saját cég indításának?
Márkázott tartalom | 2023. január 19. 13:31
Milyen kérdésekre kell választ keresnünk?
Vásárló A GVH-nak is szúrja a szemét, ami a hazai élelmiszerüzletekben megy
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:06
Éppen ezért vizsgálják az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektort annak ellenőrzésére, hogy az élelmiszerárak kiugró emelkedésében közrejátszhatott-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás.
Vásárló Hogyan élik túl a telet a vadállatok?
Márkázott tartalom | 2023. január 18. 12:50
Bemutatjuk, milyen stratégiákat alkalmaznak. A tél nehéz időszak lehet a vadon élő állatok számára, de sok faj hatékony stratégiát dolgozott ki a hideg hónapok túlélésére. Ezek az alkalmazkodási módok hozzájárulnak a fajták fennmaradásához.
Vásárló Mire jó a probiotikum?
Márkázott tartalom | 2023. január 16. 11:04
Sokat olvashatunk a probiotikumokról, és azok jótékony hatásairól. Azonban a legtöbben még mindig legfeljebb az antibiotikum kúra mellé alkalmazzák őket, vagy éppen akkor sem. 
Vásárló Az úti cél: Anglia
Márkázott tartalom | 2023. január 15. 12:43
Ahol a teát tejjel isszák, a villanykapcsolók fordítva működnek, és az autók a bal oldalon közlekednek, ez a különc és különleges Anglia, ahol a fürdőszobában két külön csapból folyik a hideg és a meleg víz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG