3p
Októberre lassult az árcsökkenés a hipermarketekben, de még mindig olcsóbban tudhatjuk le a nagybevásárlást, mint egy éve - erre jutottunk a legfrissebb Privátbankár Árkosár felmérés során. Az őszre ígért kenyéráremelés megérkezett, egy hónap alatt 14 százalékot drágult egy vekni.

Október 7-én vettük nyakunkba három hipermarketlánc egy-egy egységét, és megnéztük, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló mintakosarunk ára az előző hónaphoz és tavaly októberhez képest. Idén eddig egy kivételével minden hónapban alacsonyabb árat mértünk, mint az előző év azonos időszakaiban - a trend szeptemberben sem tört meg, csak lassult.

 

 

A KSH legutóbbi közlése szerint ha csak szerény mértékben is, de újra emelkedett az árszínvonal Magyarországon - pozitív, 0,2 százalékos volt a legutóbbi inflációs adat. Ennek jelét mi is éreztük: a múlt havinál ugyanis 203 forinttal, 1,2 százalékkal többe került októberben a mintakosár.

A három hipermarket közül az Auchanban 4,5 százalékos, a Tescóban 0,1 százalékos havi árcsökkenést mértünk, az Intersparban 6 százalékkal magasabb volt a számla végösszege, mint egy hónapja.

 

 

Tavalyhoz képest viszont továbbra is csökkennek az árak: az Auchan éves áremelését ellensúlyozta az Interspar és a Tesco árcsökkentése, az átlag 1,5 százalékos árcsökkenés lett. Az élelmiszerkosár átlagára 17 398 forint volt októberben.

 

 

Az áruházak sorrendje most érdemben változott: az Interspar visszacsúszott a harmadik helyre, az Auchan pedig újra az élre állt. A Tesco egy helyet javított, így lett második. A legolcsóbb és legdrágább áruház között 1231 forint volt a különbség októberben.

A legkevesebbet persze akkor kellene fizetni, ha mindent ott vennénk, ahol az a legolcsóbb: 1445 forintot spórolhatnánk így az átlagárhoz képest.  Ez azonban tripla utazgatással vagy tripla létszámú bevásárlócsapattal járna.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Lehet, hogy a kenyérár-emelés, amit szeptemberre jósoltak a pékek, végül októberre érkezett meg: egyetlen hónap alatt 14 százalékkal drágult a kenyér a hipermarketekben. A tészta, a sajt és a tej ára is nagyjából ennyivel emelkedett egy hónap alatt. Ötödével olcsóbb lett viszont a krumpli és az alma.

Tavaly októberhez képest 10 százalékot drágult a kenyér, 12 százalékot a sajt, 15-öt a joghurt, míg a tejföl harmadával kerül többe, mint egy éve. A krumpli viszont sokkal olcsóbb lett (-44%), ahogy a cukorért is közel ötödével kevesebbet kell adni, mint tavaly.

Havi legolcsóbbak: tök, só, epres joghurt

Halloween-tököt egyelőre csak az Auchanban találtunk, 199-ért; nagydobosi, szürke sütőtököt vehettünk volna faragáshoz a Tescóban kilónként 169-ért, az Intersparban 249 forintért.

Szeptemberben volt balhé a sóval: hatalmas mennyiségű, több mint 13 tonna állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott étkezési sót vetetett le a polcokról a Nébih. Megnéztük, mi van helyette: a legolcsóbb asztali só kilója mindhárom áruházban egyaránt 39 forint volt, ezért az Auchanban sajátmárkás Tuti Tippet, az Intersparban S Budgetet, a Tescóban Nyírség asztali sót kaphattunk.

Az epres joghurtokkal sem volt minden rendben: 38-ból 19 terméknél talált a hatóság hiányosságokat. Ha csak az árakat nézzük, akkor a Zott Szívecske nyert, ezt az Auchan 58 forintért adta ottjártunkkor. A Tescóban 59 forint volt a Danone Nap mint nap epres joghurtja, az Interparban szintén 59 forintba került az akciós Farmer joghurt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kénytelenek szembemenni a vásárlókkal a húspótlógyártók
Buksza blog | 2024. március 1. 10:46
Az eddiginél is erősebb ellenszélben próbálnak teret nyerni maguknak a húspótló termékek gyártói, miután úgy tűnik, hogy tőzsdei befektetőik nem díjazzák a vevők megnyerését célzó árkedvezményeket.
Vásárló Nagyon jó hírt kaptak, akik a slágertablettákra vágynak
Buksza blog | 2024. február 28. 12:10
A cukorbetegséget kezelő és a súlycsökkentő gyógyszerek kereslete messze meghaladja a kínálatot, amit jól tükröz ezeknek a készítményeknek a csillagászati ára. Ez várhatóan hamarosan változni fog.
Vásárló Óriási összegre érkezett egy jóslat: 3091 billió forint megy vásárlásra
Buksza blog | 2024. február 28. 09:06
Még inkább leáldozóban van a falusi életmódhoz tartozó önellátó élelmiszer-termelés, a gyorséttermek és a házhoz szállítás előtt viszont fényes jövő előtt áll egy frissen megjelent előrejelzés szerint.
Vásárló Mire számíthatnak a diszkontláncokban a vevők?
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. február 26. 05:44
Januárhoz képest minimálisan drágult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés - a korábbiakhoz képest módosított - kosara. Ez két terméknek köszönhető leginkább. Októberhez képest azonban sok termék két számjegyű csökkenést könyvelhetett el. 
Vásárló Kitört a csokiháború, berágott a Milka gyártója
Buksza blog | 2024. február 24. 17:08
A színek "szent tehenek", ha meghatározott márkájú termékek, például édességek csomagolásához kapcsolódnak, ami lehetőséget adott egy holland csokigyártónak, hogy tiltakozó kampányt építsen rájuk. 
Vásárló Kiderült a bevásárlókocsik titka, rafinált trükk helyett másról szól a történet
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 23. 15:20
Mindenkinek volt már dolga összevissza kacsázó kerekű, imbolygó bevásárlókocsival, ami enyhén szólva nem járul hozzá ahhoz, amit az áruházláncok pr-osai „jó bevásárlási élménynek” szoktak nevezni.
Vásárló Hogyan rendezzük be időtálló módon az irodánkat?
Márkázott tartalom | 2024. február 22. 18:04
Egy iroda belső kialakítása izgalmas feladat, azonban sok felelősséggel jár együtt. A környezet, amiben dolgozunk, közvetlen hatással van a munkavégzés hatékonyságára, de a dolgozók jólétére is, ezért meg kell gondolni, hogy milyen döntéseket hozunk. Egy teljes körű felújítás igen költséges folyamat, ezért természetes, hogy időtálló megoldásokban gondolkodunk. De hogyan rendezhetjük be az irodát úgy, hogy minden fontos körülménynek megfeleljünk? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.
Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG