3p
Októberre lassult az árcsökkenés a hipermarketekben, de még mindig olcsóbban tudhatjuk le a nagybevásárlást, mint egy éve - erre jutottunk a legfrissebb Privátbankár Árkosár felmérés során. Az őszre ígért kenyéráremelés megérkezett, egy hónap alatt 14 százalékot drágult egy vekni.

Október 7-én vettük nyakunkba három hipermarketlánc egy-egy egységét, és megnéztük, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló mintakosarunk ára az előző hónaphoz és tavaly októberhez képest. Idén eddig egy kivételével minden hónapban alacsonyabb árat mértünk, mint az előző év azonos időszakaiban - a trend szeptemberben sem tört meg, csak lassult.

 

 

A KSH legutóbbi közlése szerint ha csak szerény mértékben is, de újra emelkedett az árszínvonal Magyarországon - pozitív, 0,2 százalékos volt a legutóbbi inflációs adat. Ennek jelét mi is éreztük: a múlt havinál ugyanis 203 forinttal, 1,2 százalékkal többe került októberben a mintakosár.

A három hipermarket közül az Auchanban 4,5 százalékos, a Tescóban 0,1 százalékos havi árcsökkenést mértünk, az Intersparban 6 százalékkal magasabb volt a számla végösszege, mint egy hónapja.

 

 

Tavalyhoz képest viszont továbbra is csökkennek az árak: az Auchan éves áremelését ellensúlyozta az Interspar és a Tesco árcsökkentése, az átlag 1,5 százalékos árcsökkenés lett. Az élelmiszerkosár átlagára 17 398 forint volt októberben.

 

 

Az áruházak sorrendje most érdemben változott: az Interspar visszacsúszott a harmadik helyre, az Auchan pedig újra az élre állt. A Tesco egy helyet javított, így lett második. A legolcsóbb és legdrágább áruház között 1231 forint volt a különbség októberben.

A legkevesebbet persze akkor kellene fizetni, ha mindent ott vennénk, ahol az a legolcsóbb: 1445 forintot spórolhatnánk így az átlagárhoz képest.  Ez azonban tripla utazgatással vagy tripla létszámú bevásárlócsapattal járna.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Lehet, hogy a kenyérár-emelés, amit szeptemberre jósoltak a pékek, végül októberre érkezett meg: egyetlen hónap alatt 14 százalékkal drágult a kenyér a hipermarketekben. A tészta, a sajt és a tej ára is nagyjából ennyivel emelkedett egy hónap alatt. Ötödével olcsóbb lett viszont a krumpli és az alma.

Tavaly októberhez képest 10 százalékot drágult a kenyér, 12 százalékot a sajt, 15-öt a joghurt, míg a tejföl harmadával kerül többe, mint egy éve. A krumpli viszont sokkal olcsóbb lett (-44%), ahogy a cukorért is közel ötödével kevesebbet kell adni, mint tavaly.

Havi legolcsóbbak: tök, só, epres joghurt

Halloween-tököt egyelőre csak az Auchanban találtunk, 199-ért; nagydobosi, szürke sütőtököt vehettünk volna faragáshoz a Tescóban kilónként 169-ért, az Intersparban 249 forintért.

Szeptemberben volt balhé a sóval: hatalmas mennyiségű, több mint 13 tonna állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott étkezési sót vetetett le a polcokról a Nébih. Megnéztük, mi van helyette: a legolcsóbb asztali só kilója mindhárom áruházban egyaránt 39 forint volt, ezért az Auchanban sajátmárkás Tuti Tippet, az Intersparban S Budgetet, a Tescóban Nyírség asztali sót kaphattunk.

Az epres joghurtokkal sem volt minden rendben: 38-ból 19 terméknél talált a hatóság hiányosságokat. Ha csak az árakat nézzük, akkor a Zott Szívecske nyert, ezt az Auchan 58 forintért adta ottjártunkkor. A Tescóban 59 forint volt a Danone Nap mint nap epres joghurtja, az Interparban szintén 59 forintba került az akciós Farmer joghurt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A nap képe: megtaláltuk az ország valószínűleg legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:57
A Heves megyei Zaránkon annyiba kerül egy lángos, mint egy gombóc fagyi Budapesten.
Vásárló Sokkal hamarabb nekilátnak a boltok az őszi akcióknak
Buksza blog | 2024. július 22. 12:44
A vörös-tengeri válság okozta szállítási nehézségek arra késztették a boltosokat, hogy előrehozzák év végi bevásárlásaikat. Így minden szezonális termék hamarabb kerülhet a polcokra.
Vásárló Magyarország közelébe érkezik egy újabb diszkontlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 21. 18:29
A közelmúltban több boltlánc is bekopogott Romániába, most egy újabb jelentkező került a képbe. 
Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG