1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Alig emelkedtek az élelmiszerárak februárban, januárhoz képest legalábbis csak 31 forinttal kerül többe a Privátbankár Árkosara, háromból két helyen még kevesebbet is kell fizetnünk, mint egy hónappal ezelőtt. A farsangi fánksütésre készülőknek nem árt tudni: az élesztőpiacot letarolta a Budafoki, de az árakban meghökkentően nagy eltérések vannak.

Február 6-án is ellátogattunk három hazai hipermarketlánc egy-egy egységébe, és megnéztük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára. Ez a hónap a visszafogottság jegyében telt: a három versenytárs közül kettőben csökkent a kosár ára januárhoz képest, a havi változás éppenhogy pluszba került.

Bár a komolyabb áremelést megúsztuk, azért továbbra is úgy tűnik, hozzá kell szoknunk a 17 ezer forinti átlagos kosárértékhez - erre először januárban akadt példa.

A körképben résztvevő áruházak közül havi szinten egyedül az Auchan emelte árait, a francia lánc 3,2 százalékkal drágább, mint egy hónapja. Az Interspar 0,2 százalékkal kért kevesebbet a nagybevásárlásért, mint januárban, a Tesco 2,3 százalékkal csökkentette a kosár árát. Éves szinten is a Tesco mutatója jobb: itt 4,9 százalékos a növekmény, az Auchanban pedig 5,9 százalékos. Az Intersparnak ez még csak a hatodik hónapja a felmérésben, a Cora távozásával került be az Árkosárba - a fél évvel ezelőttinél egyébként 6 százalékkal kerül most többe a fenyőfás cég kosara.

 

 

Összességében a három áruház átlagára 17 626 forint lett, ami 0,2 százalékkal több, mint amit januárban ki kellett fizetnünk. Érdekesség, hogy az élelmiszerek közül az italok drágulása emelte a havi indexet, az egyéb élelmiszerek összességében épp annyiba kerültek, mint egy hónapja. Az Auchan és a Tesco adatainak figyelembevételével számított éves áremelkedés 5,4 százalékos volt, azaz 883 forinttal kell többet a kasszánál hagyni, mint egy éve.

A Privátbankár Árkosár éves árindexe

 

Akinek van rá módja és lehetősége, hogy mindent ott vegyen meg, ahol az a legolcsóbb (például árfelmérést készít a Privátbankárnak), az 16 129 forintból is megúszhatja a vásárlást - a különbözetnek azonban fedeznie kell a tripla utazgatás költségét, és jónéhány plusz órával számolhat, aki így akar spórolni.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH csütörtökön közli az infláció januári alakulásával kapcsolatos adatait.

Bár az éves áremelkedést továbbra is a krumpli vezeti, már nem kerül kétszer annyiba, mint egy évvel ezelőtt - ebben persze benne van a magasabb bázis hatása is, mivel havi szinten közel 20 százalékkal emelkedett a burgonya ára. Januárhoz képest a kenyér drágult még jelentősebben, 10 százalékot meghaladó mértékben. Komolyabb áresést a sajtnál (-17%) mértünk.

A kávé és a tea bő 10 százalékkal olcsóbb, mint egy éve, a tésztáért viszont 50 százalékkal többet kell fizetni. 20 százalék körüli mértékben drágult a májas, a felvágott, a sör, 10 százalék fölötti az ásványvíz, a jeges tea, az étolaj, a liszt és a kenyér éves áremelkedése.

Havi legolcsóbbak

Február a farsangi szezon ideje - bár vízkereszttől egészen hamvazószerdáig tart -, farsang pedig nincs igazi, szalagos fánk nélkül. Sokféle recept szerint készül ez a csemege, amit porcukorral, lekvárral vagy akár csokiöntettel, cukorsziruppal is fogyaszthatunk, majdnem mindegyikben közös hozzávaló azonban a liszt, a tojás és a cukor - annak jártunk utána, hol szerezhetjük be a legolcsóbban.

Lisztet kilónként 129 forintért is találtunk az Auchanban, a Tesco és az Interspar legolcsóbb terméke 149 forintba került.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Tojásból ezúttal legalább M-es méretűt kerestünk, hiszen a receptek rendszerint ilyenre gondolnak, nem az S-es méretű minitojásokra. Az Auchan darabját 30 forintért kínálta, a Tesco 39-ért, az Interspar 43-ért - esetenként azonban ilyen árat csak 30-as kiszerelésnél kínálnak az áruházak.

A friss élesztő piacán egyeduralkodó a Budafoki - mindhárom áruházban csak a Lesaffre Magyarország Élesztőgyártó és Kereskedelmi Kft. jellegzetes sárga csomagolásos terméke volt kapható. Érdekes, hogy az 50 grammos kiszerelésű termék ára mennyire eltérő az egyes boltokban: míg az Auchanban 37 forintba kerül, a Tesco 49-et kér érte, az Interspar pedig 54-et - a különbség tehát 46 százalék is lehet egy gyufásdoboznyi élesztőért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Hogyan védhetjük az izületeinket az ülő munka adta nehézségektől?
Márkázott tartalom | 2024. április 29. 19:45
Az ülő munka legalább olyan szinten terhelheti az ízületeket, mintha kemény fizikai munkát végeznénk. Gyakran pedig 40 óránál is többet töltünk a számítógép előtt ülve, ezért különösen fontos, hogy tudatosan védjük az ízületeinket. Mit tehetünk egészségünk érdekében? Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!
Vásárló Örömteli hír érkezett a magyar benzinkutakról
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 11:24
Olcsóbb lesz megtölteni a tankokat. 
Vásárló Bevetik a "mindent tudó" tanácsadót az élelmiszereknél
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 15:28
Komoly változás jöhet az élelmiszer- és italpiacon, miután minden vállalat a mesterséges intelligenciára támaszkodva akar versenytársai fölé kerekedni. 
Vásárló Használtcikk-forradalmat hirdet a Decathlon
Buksza blog | 2024. április 28. 14:41
Magasabb szintre emeli használtcikk-üzletét a Decathlon.
Vásárló Ki lehet mosni a legkoszosabb ruhákat is 15 perc alatt?
Buksza blog | 2024. április 28. 12:57
A távmunka egyik kevésbé ismert mellékhatása, hogy sokan többet sportolnak, amihez nem az öregebb pólókat használják, hanem az úgynevezett athleisure ruházatot. Ennek is van azonban egy mellékhatása.
Vásárló Meglepő újdonsággal állt elő az Aldi, mérföldkő lehet a boltlánc életében
Buksza blog | 2024. április 28. 08:33
Az Aldi és építőipari beruházó partnere új szintre emelte Németországban közös tevékenységét azzal, hogy többre vállalkozott egyszerűen egy új áruház felépítésénél. A bolt felett lakóház épült.
Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Csempésszünk egy kis zöldet bárhová!
Márkázott tartalom | 2024. április 22. 16:32
A szép, zöld, gondozott fűfelület nagyon vonzó és kellemes látványt nyújt. Azonban tény, hogy sok odafigyelést is igényel. A rendszeres fűnyírás, öntözés, esetlegesen a gyomirtás vagy a különféle növényvédelmi kezelések időt és energiát igényelnek. Emellett költségesek is, és még a környezetet is terhelik.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG