5p
Abszurd és ijesztő pletykákkal rágalmazzák Németországban a menekülteket, amelyek különösen azért veszélyesek, mert széles körben elterjednek és szilárdan beeszik magukat az emberek fejébe – írja a német N24.de. Az is elképzelhető, hogy egy viccnek szánt ál-rémhír is igazként terjedt el és bevették az emberek. És nálunk?
Ez nem rémhír - Ariha egy légi bombatámadás után 2015 augusztusában. Kép forrása: EPA

„Lügenkarrusel”, hazugságkörhinta – találó német kifejezés arra, amikor egy pletyka, összeesküvés-elmélet, hazugság vagy tévedés elterjed, újabb és újabb terjesztői, változatai lesznek, amíg körbe nem ér, hogy aztán kezdje elölről. Az Axel Springer-csoporthoz tartozó N24.de arra figyelmeztet, hogy ez a körhinta csak növeli sebességét.

Legutóbb egy, az NDR televízió riportjából kivágott videó sláger lett a közösségi oldalakon, amelyen három fiatal egy német kisvárosban arról beszél, hogy nemi erőszakolásokról hallott, sőt az egyik arról is, hogy a menekültek megettek egy ötéves gyereket – ráadásul élve. (A videó itt látható.)

Amikor a pletyka máshová csap oda

Ez a filmecske annyira abszurd lett, hogy sokan inkább a keletnémetek, az alacsony műveltségű és értelmi színvonalú emberek kifigurázására terjesztették. (Hiányzó véggel, ahol a fiatalok még elmondják, hogy a nemi erőszakról a Facebook-on értesültek, a másik lány pedig hozzáteszi, hogy szerinte a gyerekevés nem igaz.)

Politikusok, mint rémhír-terjesztők

Néha a politikusok felelősek az egészért, vagy szándékosan, vagy tévedésből. Thomas de Maizière belügyminiszter korábban azt találta mondani, hogy szerinte a menekültek 30 százaléka nem onnét jött, ahonnét állítja, sokan szíriainak adják ki magukat, hogy kedvezőbb elbírálást kapjanak. Azóta kiderült, hogy ez a szám sokkal alacsonyabb lehet.

A 6822, idén október végéig tüzetesen megvizsgált szíriai útlevél közül például csak 8 volt hamis, ráadásul az iraki vagy eritreai útleveleknél is hasonló volt az arány. (Tegyük hozzá: nem szól a fáma arról, mi van azokkal, akiknek nem is voltak papírjaik. Az álhír alapját pedig az is okozhatta, hogy Bulgáriában pár hónapja valóban foglaltak le sok hamis szíriai útlevelet egy bűnbandától, de ezek végül vélhetően nem kerültek forgalomba.)

Álhír volt az állkapcsát kiakasztó szíriai kannibál

Lehet, hogy a gyerekevést illetően egy ál-rémhír önállósította magát, és valódi rémhírré vált? Még augusztusban a Der Postillon nevű álhírportál (vicclap) az akkor is terjedő rémhíreket kifigurázva azt írta, hogy fényes nappal egy szíriai menekült kiakasztotta állkapcsát, és élve elfogyasztott egy ötéves kislányt.

A művelet a cikk szerint 25 percig tartott, a menekült ezek után egy óriási piros-zöld tojást rakott – ezek a színek a Szocialisták, illetve a Zöldek jelképei –, majd ciripelve, óriási ugrásokkal elmenekült. (Németül nem tudóknak is érdemes ide kattintani a kép miatt.)

Brutálisan leölt kecskék és birkák

Az N24.de szerint megfelel a valóságnak, hogy hónapokkal ezelőtt egy menekült ellopott egy kecskét, majd a szállásán levágta. Ám azóta ez a történet újabb és újabb variációban terjed, már több állatról, kisebb nyájakról, időnként birkákról is szó van, amelyeket ráadásul „brutális kegyetlenséggel leöltek”.

Sőt, vannak, akik tudni vélik, hogy egy állatkerti állatsimogatóból is ellopták már a menekültek a kérődzőket. Az ellopott és megevett lovakról szóló történetek is hamisak. Az egyik nagyobb menekültszállás szomszédságában talált levágott fejről szóló történet is álhírnek bizonyult, de szinte kiirthatatlan, a helyi oknyomozó újságíró szerint szélmalomharc a cáfolása.

Negyven hírből kettő igaz

Sokat mondó, hogy egy Westfalen-Blatt című újság riporterei negyven pletykának jártak utána, ebből csak kettő bizonyult igaznak.

A német cikk eléggé a bulváros eseteknél maradt, Magyarországon sokkal többről van szó, mint levágott kecskékről. Valószínűleg neonáci rásegítéssel, makacsul tartja magát például a svéd nők mohamedán férfiak általi tömeges megerőszakolásáról szóló, több éve cáfolt átverés.

Bombát kapsz vagy golyót, nem útlevelet

A cáfolat lényege, hogy ott látszólag azért több a nemi erőszak, mert a családon belüli sorozatos erőszakot több esetként tartják nyilván, valamint azért, mert a nők abban a felvilágosult társadalomban gyakrabban mernek feljelentést tenni. (Erről itt írtunk részletesebben.)

Tapasztalataink szerint azt sem lehet kiverni a magyar emberek fejéből, hogy a menekültek tömegesen dobálják el irataikat, hogy valaki másnak adhassák ki magukat. Biztosan vannak ilyen esetek is, de tudjuk, hogy egyrészt Szíriában sok helyen nem működik az állam, tehát nincs hol útlevelet kérni (bombát vagy golyót viszont könnyen osztogatnak). Másrészt a török hatóságok is sokszor bevonják az útleveleket, és helyette máshol nem jó török papírokat adnak ki.

Hány gyereke van az igazhitűnek?

Egy harmadik, igen fontos hazugság vagy tévedés a muzulmán népesség növekedéséről, gyerekvállalási kedvéről szól. Hiába van számos adat, tény, a legtöbbeket ez nem érdekli, mert már annyiszor hallották a szélsőjobboldali és a kormánypárti magyar sajtóban, hogy tényként kezelik a tódítást („négy feleség, mindegyiktől öt gyerek, mi tartsuk el mind a 20-at?"). (A muzulmánok házasodási és gyerekvállalási szokásairól itt írtunk bővebben.)

Röhögnek a diktátorok

Hitler, Göbbels, Sztálin röhögnek a sírjukban, az egyik bevallott propagandamódszerük volt valamit addig mondogatni, ismételgetni a népnek, amíg az el nem hiszi. Meg az is, hogy ha elkövetsz valamit, azonnal vádold meg vele az ellenfeledet, így előre látjuk, hogy majd erre a cikkre is azt fogják írni a szélsőséges kommentátorok, hazugságokat sulykol, ködösít, eltitkolja a tényeket. Csoda, hogy az emberek már nem hisznek lassan senkinek?

(További, Magyarországon terjedő álhírek, átverések („hoax”-ok) és tévedések ügyében ajánljuk az Urbanlegends oldalt is.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG