<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Abszurd és ijesztő pletykákkal rágalmazzák Németországban a menekülteket, amelyek különösen azért veszélyesek, mert széles körben elterjednek és szilárdan beeszik magukat az emberek fejébe – írja a német N24.de. Az is elképzelhető, hogy egy viccnek szánt ál-rémhír is igazként terjedt el és bevették az emberek. És nálunk?
Ez nem rémhír - Ariha egy légi bombatámadás után 2015 augusztusában. Kép forrása: EPA

„Lügenkarrusel”, hazugságkörhinta – találó német kifejezés arra, amikor egy pletyka, összeesküvés-elmélet, hazugság vagy tévedés elterjed, újabb és újabb terjesztői, változatai lesznek, amíg körbe nem ér, hogy aztán kezdje elölről. Az Axel Springer-csoporthoz tartozó N24.de arra figyelmeztet, hogy ez a körhinta csak növeli sebességét.

Legutóbb egy, az NDR televízió riportjából kivágott videó sláger lett a közösségi oldalakon, amelyen három fiatal egy német kisvárosban arról beszél, hogy nemi erőszakolásokról hallott, sőt az egyik arról is, hogy a menekültek megettek egy ötéves gyereket – ráadásul élve. (A videó itt látható.)

Amikor a pletyka máshová csap oda

Ez a filmecske annyira abszurd lett, hogy sokan inkább a keletnémetek, az alacsony műveltségű és értelmi színvonalú emberek kifigurázására terjesztették. (Hiányzó véggel, ahol a fiatalok még elmondják, hogy a nemi erőszakról a Facebook-on értesültek, a másik lány pedig hozzáteszi, hogy szerinte a gyerekevés nem igaz.)

Politikusok, mint rémhír-terjesztők

Néha a politikusok felelősek az egészért, vagy szándékosan, vagy tévedésből. Thomas de Maizière belügyminiszter korábban azt találta mondani, hogy szerinte a menekültek 30 százaléka nem onnét jött, ahonnét állítja, sokan szíriainak adják ki magukat, hogy kedvezőbb elbírálást kapjanak. Azóta kiderült, hogy ez a szám sokkal alacsonyabb lehet.

A 6822, idén október végéig tüzetesen megvizsgált szíriai útlevél közül például csak 8 volt hamis, ráadásul az iraki vagy eritreai útleveleknél is hasonló volt az arány. (Tegyük hozzá: nem szól a fáma arról, mi van azokkal, akiknek nem is voltak papírjaik. Az álhír alapját pedig az is okozhatta, hogy Bulgáriában pár hónapja valóban foglaltak le sok hamis szíriai útlevelet egy bűnbandától, de ezek végül vélhetően nem kerültek forgalomba.)

Álhír volt az állkapcsát kiakasztó szíriai kannibál

Lehet, hogy a gyerekevést illetően egy ál-rémhír önállósította magát, és valódi rémhírré vált? Még augusztusban a Der Postillon nevű álhírportál (vicclap) az akkor is terjedő rémhíreket kifigurázva azt írta, hogy fényes nappal egy szíriai menekült kiakasztotta állkapcsát, és élve elfogyasztott egy ötéves kislányt.

A művelet a cikk szerint 25 percig tartott, a menekült ezek után egy óriási piros-zöld tojást rakott – ezek a színek a Szocialisták, illetve a Zöldek jelképei –, majd ciripelve, óriási ugrásokkal elmenekült. (Németül nem tudóknak is érdemes ide kattintani a kép miatt.)

Brutálisan leölt kecskék és birkák

Az N24.de szerint megfelel a valóságnak, hogy hónapokkal ezelőtt egy menekült ellopott egy kecskét, majd a szállásán levágta. Ám azóta ez a történet újabb és újabb variációban terjed, már több állatról, kisebb nyájakról, időnként birkákról is szó van, amelyeket ráadásul „brutális kegyetlenséggel leöltek”.

Sőt, vannak, akik tudni vélik, hogy egy állatkerti állatsimogatóból is ellopták már a menekültek a kérődzőket. Az ellopott és megevett lovakról szóló történetek is hamisak. Az egyik nagyobb menekültszállás szomszédságában talált levágott fejről szóló történet is álhírnek bizonyult, de szinte kiirthatatlan, a helyi oknyomozó újságíró szerint szélmalomharc a cáfolása.

Negyven hírből kettő igaz

Sokat mondó, hogy egy Westfalen-Blatt című újság riporterei negyven pletykának jártak utána, ebből csak kettő bizonyult igaznak.

A német cikk eléggé a bulváros eseteknél maradt, Magyarországon sokkal többről van szó, mint levágott kecskékről. Valószínűleg neonáci rásegítéssel, makacsul tartja magát például a svéd nők mohamedán férfiak általi tömeges megerőszakolásáról szóló, több éve cáfolt átverés.

Bombát kapsz vagy golyót, nem útlevelet

A cáfolat lényege, hogy ott látszólag azért több a nemi erőszak, mert a családon belüli sorozatos erőszakot több esetként tartják nyilván, valamint azért, mert a nők abban a felvilágosult társadalomban gyakrabban mernek feljelentést tenni. (Erről itt írtunk részletesebben.)

Tapasztalataink szerint azt sem lehet kiverni a magyar emberek fejéből, hogy a menekültek tömegesen dobálják el irataikat, hogy valaki másnak adhassák ki magukat. Biztosan vannak ilyen esetek is, de tudjuk, hogy egyrészt Szíriában sok helyen nem működik az állam, tehát nincs hol útlevelet kérni (bombát vagy golyót viszont könnyen osztogatnak). Másrészt a török hatóságok is sokszor bevonják az útleveleket, és helyette máshol nem jó török papírokat adnak ki.

Hány gyereke van az igazhitűnek?

Egy harmadik, igen fontos hazugság vagy tévedés a muzulmán népesség növekedéséről, gyerekvállalási kedvéről szól. Hiába van számos adat, tény, a legtöbbeket ez nem érdekli, mert már annyiszor hallották a szélsőjobboldali és a kormánypárti magyar sajtóban, hogy tényként kezelik a tódítást („négy feleség, mindegyiktől öt gyerek, mi tartsuk el mind a 20-at?"). (A muzulmánok házasodási és gyerekvállalási szokásairól itt írtunk bővebben.)

Röhögnek a diktátorok

Hitler, Göbbels, Sztálin röhögnek a sírjukban, az egyik bevallott propagandamódszerük volt valamit addig mondogatni, ismételgetni a népnek, amíg az el nem hiszi. Meg az is, hogy ha elkövetsz valamit, azonnal vádold meg vele az ellenfeledet, így előre látjuk, hogy majd erre a cikkre is azt fogják írni a szélsőséges kommentátorok, hazugságokat sulykol, ködösít, eltitkolja a tényeket. Csoda, hogy az emberek már nem hisznek lassan senkinek?

(További, Magyarországon terjedő álhírek, átverések („hoax”-ok) és tévedések ügyében ajánljuk az Urbanlegends oldalt is.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Most éri meg önéletrajzot írni! A fiatalok adómentessége
PR | 2022. január 21. 15:55
Bombaként robbant a hír tavaly, hogy a kormány szeretné a 25 év alatti munkavállalók számára eltörölni a személyi jövedelemadót. Ez az eltörlés 2022. január elseje óta van érvényben, ezzel pedig megkönnyítik a diákmunkások és a pályakezdő fiatalok helyzetét.
Vásárló Melyik a mi autónk? Megdőlt a rekord a piacon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 08:22
Csúcsot döntött a használtautó-piac forgalma 2021-ben - 819 ezer használt autó cserélt gazdát tavaly.
Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Törölközők promóciós céllal
Márkázott tartalom | 2022. január 12. 10:21
Jól tudjuk, hogy rengeteg dolog, kütyü, ruhaféle alkalmas promóciós célra. Nem lehet ez alól kivétel a törölköző sem, hiszen egy fontos, mindennap használt tisztálkodási eszközről van szó. Lássuk, kiknek éri meg logóztatni ezt a tárgyat!
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló