BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2015. december 18. 14:12

Abszurd és ijesztő pletykákkal rágalmazzák Németországban a menekülteket, amelyek különösen azért veszélyesek, mert széles körben elterjednek és szilárdan beeszik magukat az emberek fejébe – írja a német N24.de. Az is elképzelhető, hogy egy viccnek szánt ál-rémhír is igazként terjedt el és bevették az emberek. És nálunk?

Ez nem rémhír - Ariha egy légi bombatámadás után 2015 augusztusában. Kép forrása: EPA

„Lügenkarrusel”, hazugságkörhinta – találó német kifejezés arra, amikor egy pletyka, összeesküvés-elmélet, hazugság vagy tévedés elterjed, újabb és újabb terjesztői, változatai lesznek, amíg körbe nem ér, hogy aztán kezdje elölről. Az Axel Springer-csoporthoz tartozó N24.de arra figyelmeztet, hogy ez a körhinta csak növeli sebességét.

Legutóbb egy, az NDR televízió riportjából kivágott videó sláger lett a közösségi oldalakon, amelyen három fiatal egy német kisvárosban arról beszél, hogy nemi erőszakolásokról hallott, sőt az egyik arról is, hogy a menekültek megettek egy ötéves gyereket – ráadásul élve. (A videó itt látható.)

Amikor a pletyka máshová csap oda

Ez a filmecske annyira abszurd lett, hogy sokan inkább a keletnémetek, az alacsony műveltségű és értelmi színvonalú emberek kifigurázására terjesztették. (Hiányzó véggel, ahol a fiatalok még elmondják, hogy a nemi erőszakról a Facebook-on értesültek, a másik lány pedig hozzáteszi, hogy szerinte a gyerekevés nem igaz.)

Politikusok, mint rémhír-terjesztők

Néha a politikusok felelősek az egészért, vagy szándékosan, vagy tévedésből. Thomas de Maizière belügyminiszter korábban azt találta mondani, hogy szerinte a menekültek 30 százaléka nem onnét jött, ahonnét állítja, sokan szíriainak adják ki magukat, hogy kedvezőbb elbírálást kapjanak. Azóta kiderült, hogy ez a szám sokkal alacsonyabb lehet.

A 6822, idén október végéig tüzetesen megvizsgált szíriai útlevél közül például csak 8 volt hamis, ráadásul az iraki vagy eritreai útleveleknél is hasonló volt az arány. (Tegyük hozzá: nem szól a fáma arról, mi van azokkal, akiknek nem is voltak papírjaik. Az álhír alapját pedig az is okozhatta, hogy Bulgáriában pár hónapja valóban foglaltak le sok hamis szíriai útlevelet egy bűnbandától, de ezek végül vélhetően nem kerültek forgalomba.)

Álhír volt az állkapcsát kiakasztó szíriai kannibál

Lehet, hogy a gyerekevést illetően egy ál-rémhír önállósította magát, és valódi rémhírré vált? Még augusztusban a Der Postillon nevű álhírportál (vicclap) az akkor is terjedő rémhíreket kifigurázva azt írta, hogy fényes nappal egy szíriai menekült kiakasztotta állkapcsát, és élve elfogyasztott egy ötéves kislányt.

A művelet a cikk szerint 25 percig tartott, a menekült ezek után egy óriási piros-zöld tojást rakott – ezek a színek a Szocialisták, illetve a Zöldek jelképei –, majd ciripelve, óriási ugrásokkal elmenekült. (Németül nem tudóknak is érdemes ide kattintani a kép miatt.)

Brutálisan leölt kecskék és birkák

Az N24.de szerint megfelel a valóságnak, hogy hónapokkal ezelőtt egy menekült ellopott egy kecskét, majd a szállásán levágta. Ám azóta ez a történet újabb és újabb variációban terjed, már több állatról, kisebb nyájakról, időnként birkákról is szó van, amelyeket ráadásul „brutális kegyetlenséggel leöltek”.

Sőt, vannak, akik tudni vélik, hogy egy állatkerti állatsimogatóból is ellopták már a menekültek a kérődzőket. Az ellopott és megevett lovakról szóló történetek is hamisak. Az egyik nagyobb menekültszállás szomszédságában talált levágott fejről szóló történet is álhírnek bizonyult, de szinte kiirthatatlan, a helyi oknyomozó újságíró szerint szélmalomharc a cáfolása.

Negyven hírből kettő igaz

Sokat mondó, hogy egy Westfalen-Blatt című újság riporterei negyven pletykának jártak utána, ebből csak kettő bizonyult igaznak.

A német cikk eléggé a bulváros eseteknél maradt, Magyarországon sokkal többről van szó, mint levágott kecskékről. Valószínűleg neonáci rásegítéssel, makacsul tartja magát például a svéd nők mohamedán férfiak általi tömeges megerőszakolásáról szóló, több éve cáfolt átverés.

Bombát kapsz vagy golyót, nem útlevelet

A cáfolat lényege, hogy ott látszólag azért több a nemi erőszak, mert a családon belüli sorozatos erőszakot több esetként tartják nyilván, valamint azért, mert a nők abban a felvilágosult társadalomban gyakrabban mernek feljelentést tenni. (Erről itt írtunk részletesebben.)

Tapasztalataink szerint azt sem lehet kiverni a magyar emberek fejéből, hogy a menekültek tömegesen dobálják el irataikat, hogy valaki másnak adhassák ki magukat. Biztosan vannak ilyen esetek is, de tudjuk, hogy egyrészt Szíriában sok helyen nem működik az állam, tehát nincs hol útlevelet kérni (bombát vagy golyót viszont könnyen osztogatnak). Másrészt a török hatóságok is sokszor bevonják az útleveleket, és helyette máshol nem jó török papírokat adnak ki.

Hány gyereke van az igazhitűnek?

Egy harmadik, igen fontos hazugság vagy tévedés a muzulmán népesség növekedéséről, gyerekvállalási kedvéről szól. Hiába van számos adat, tény, a legtöbbeket ez nem érdekli, mert már annyiszor hallották a szélsőjobboldali és a kormánypárti magyar sajtóban, hogy tényként kezelik a tódítást („négy feleség, mindegyiktől öt gyerek, mi tartsuk el mind a 20-at?"). (A muzulmánok házasodási és gyerekvállalási szokásairól itt írtunk bővebben.)

Röhögnek a diktátorok

Hitler, Göbbels, Sztálin röhögnek a sírjukban, az egyik bevallott propagandamódszerük volt valamit addig mondogatni, ismételgetni a népnek, amíg az el nem hiszi. Meg az is, hogy ha elkövetsz valamit, azonnal vádold meg vele az ellenfeledet, így előre látjuk, hogy majd erre a cikkre is azt fogják írni a szélsőséges kommentátorok, hazugságokat sulykol, ködösít, eltitkolja a tényeket. Csoda, hogy az emberek már nem hisznek lassan senkinek?

(További, Magyarországon terjedő álhírek, átverések („hoax”-ok) és tévedések ügyében ajánljuk az Urbanlegends oldalt is.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló Újraindítja nemzetközi vonatait a MÁV
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 08:53
Visszatért az utazási kedv, bár egyelőre a korábbi évekhez képest kevesebb utasra számít a vasúttársaság.
Vásárló Év végére visszarázódhat a kiskereskedelem
Valkai Nikoletta | 2020. június 18. 14:46
Döntött a kormány az idősek vásárlási sávjának eltörléséről, bár a maszk marad, de mostantól 9 és 12 óra között ismét már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak az üzletekben. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára lassú visszarendeződésre számít. Ha nem lesz a koronavírus-járványnak erős második hulláma, a hazai kiskereskedelem megúszhatja a visszaesést.
Vásárló Mégis retteghetnek a katás vállalkozások?
Privátbankár.hu | 2020. június 18. 08:25
Újra leporolták a terveket, jöhet a szigorítás 2021-től.
Vásárló Egyre meredekebben nő a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma
MTI | 2020. június 16. 08:32
A trend már 851 ezer ember kezelését érinti.
Vásárló BKK: hétfőtől újra fel lehet szállni a járművekre az első ajtónál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 12. 19:11
Jegyet továbbra sem lehet venni a járművezetőnél, valamint a maszk is kötelező marad.
Vásárló Aromák különböző vizekhez
Márkázott tartalom | 2020. június 10. 14:12
Horgászatnál a víz hőmérséklete sok mindent befolyásol, többek között az ideálisan használható aroma jellegét is. 
Vásárló A belföldi turizmus már újraindult, méghozzá elég lendületesen
MTI | 2020. június 10. 13:05
A koronavírus miatt idén sokan inkább itthon oldják meg a nyaralást.
Vásárló Milyen következményei lehetnek a foghiánynak?
Márkázott tartalom | 2020. június 9. 12:35
Akár a nem megfelelő szájhigiénia, akár egy baleset következtében történik, egy fog elvesztése sosem kellemes élmény. A foghiány nem csak esztétikailag hagy kívánnivalót maga után, de fájdalommal is járhat.
Vásárló Laposodik a görbe a hipermarketekben: ennyibe kerül most egy nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. június 8. 19:52
Azt továbbra sem mondhatjuk, hogy olcsón meg lehet úszni a családi nagybevásárlást, de ahogy a járványgörbe, úgy az élelmiszerár-emelkedés görbéje is laposodni látszik júniusban - ez derül ki a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének eredményeiből. Az éves áremelkedés alacsonyabb, mint az elmúlt hónapokban, havi szinten pedig egy kis árcsökkenést is mértünk.
Vásárló Hol a legjobb a vízminőség a strandokon?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 8. 19:22
Az Európai Unió fürdőhelyein továbbra is magas szintű a vízminőség, 95 százalékban felel meg az előírásoknak - közölte az Európai Bizottság.
hírlevél