<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Abszurd és ijesztő pletykákkal rágalmazzák Németországban a menekülteket, amelyek különösen azért veszélyesek, mert széles körben elterjednek és szilárdan beeszik magukat az emberek fejébe – írja a német N24.de. Az is elképzelhető, hogy egy viccnek szánt ál-rémhír is igazként terjedt el és bevették az emberek. És nálunk?
Ez nem rémhír - Ariha egy légi bombatámadás után 2015 augusztusában. Kép forrása: EPA

„Lügenkarrusel”, hazugságkörhinta – találó német kifejezés arra, amikor egy pletyka, összeesküvés-elmélet, hazugság vagy tévedés elterjed, újabb és újabb terjesztői, változatai lesznek, amíg körbe nem ér, hogy aztán kezdje elölről. Az Axel Springer-csoporthoz tartozó N24.de arra figyelmeztet, hogy ez a körhinta csak növeli sebességét.

Legutóbb egy, az NDR televízió riportjából kivágott videó sláger lett a közösségi oldalakon, amelyen három fiatal egy német kisvárosban arról beszél, hogy nemi erőszakolásokról hallott, sőt az egyik arról is, hogy a menekültek megettek egy ötéves gyereket – ráadásul élve. (A videó itt látható.)

Amikor a pletyka máshová csap oda

Ez a filmecske annyira abszurd lett, hogy sokan inkább a keletnémetek, az alacsony műveltségű és értelmi színvonalú emberek kifigurázására terjesztették. (Hiányzó véggel, ahol a fiatalok még elmondják, hogy a nemi erőszakról a Facebook-on értesültek, a másik lány pedig hozzáteszi, hogy szerinte a gyerekevés nem igaz.)

Politikusok, mint rémhír-terjesztők

Néha a politikusok felelősek az egészért, vagy szándékosan, vagy tévedésből. Thomas de Maizière belügyminiszter korábban azt találta mondani, hogy szerinte a menekültek 30 százaléka nem onnét jött, ahonnét állítja, sokan szíriainak adják ki magukat, hogy kedvezőbb elbírálást kapjanak. Azóta kiderült, hogy ez a szám sokkal alacsonyabb lehet.

A 6822, idén október végéig tüzetesen megvizsgált szíriai útlevél közül például csak 8 volt hamis, ráadásul az iraki vagy eritreai útleveleknél is hasonló volt az arány. (Tegyük hozzá: nem szól a fáma arról, mi van azokkal, akiknek nem is voltak papírjaik. Az álhír alapját pedig az is okozhatta, hogy Bulgáriában pár hónapja valóban foglaltak le sok hamis szíriai útlevelet egy bűnbandától, de ezek végül vélhetően nem kerültek forgalomba.)

Álhír volt az állkapcsát kiakasztó szíriai kannibál

Lehet, hogy a gyerekevést illetően egy ál-rémhír önállósította magát, és valódi rémhírré vált? Még augusztusban a Der Postillon nevű álhírportál (vicclap) az akkor is terjedő rémhíreket kifigurázva azt írta, hogy fényes nappal egy szíriai menekült kiakasztotta állkapcsát, és élve elfogyasztott egy ötéves kislányt.

A művelet a cikk szerint 25 percig tartott, a menekült ezek után egy óriási piros-zöld tojást rakott – ezek a színek a Szocialisták, illetve a Zöldek jelképei –, majd ciripelve, óriási ugrásokkal elmenekült. (Németül nem tudóknak is érdemes ide kattintani a kép miatt.)

Brutálisan leölt kecskék és birkák

Az N24.de szerint megfelel a valóságnak, hogy hónapokkal ezelőtt egy menekült ellopott egy kecskét, majd a szállásán levágta. Ám azóta ez a történet újabb és újabb variációban terjed, már több állatról, kisebb nyájakról, időnként birkákról is szó van, amelyeket ráadásul „brutális kegyetlenséggel leöltek”.

Sőt, vannak, akik tudni vélik, hogy egy állatkerti állatsimogatóból is ellopták már a menekültek a kérődzőket. Az ellopott és megevett lovakról szóló történetek is hamisak. Az egyik nagyobb menekültszállás szomszédságában talált levágott fejről szóló történet is álhírnek bizonyult, de szinte kiirthatatlan, a helyi oknyomozó újságíró szerint szélmalomharc a cáfolása.

Negyven hírből kettő igaz

Sokat mondó, hogy egy Westfalen-Blatt című újság riporterei negyven pletykának jártak utána, ebből csak kettő bizonyult igaznak.

A német cikk eléggé a bulváros eseteknél maradt, Magyarországon sokkal többről van szó, mint levágott kecskékről. Valószínűleg neonáci rásegítéssel, makacsul tartja magát például a svéd nők mohamedán férfiak általi tömeges megerőszakolásáról szóló, több éve cáfolt átverés.

Bombát kapsz vagy golyót, nem útlevelet

A cáfolat lényege, hogy ott látszólag azért több a nemi erőszak, mert a családon belüli sorozatos erőszakot több esetként tartják nyilván, valamint azért, mert a nők abban a felvilágosult társadalomban gyakrabban mernek feljelentést tenni. (Erről itt írtunk részletesebben.)

Tapasztalataink szerint azt sem lehet kiverni a magyar emberek fejéből, hogy a menekültek tömegesen dobálják el irataikat, hogy valaki másnak adhassák ki magukat. Biztosan vannak ilyen esetek is, de tudjuk, hogy egyrészt Szíriában sok helyen nem működik az állam, tehát nincs hol útlevelet kérni (bombát vagy golyót viszont könnyen osztogatnak). Másrészt a török hatóságok is sokszor bevonják az útleveleket, és helyette máshol nem jó török papírokat adnak ki.

Hány gyereke van az igazhitűnek?

Egy harmadik, igen fontos hazugság vagy tévedés a muzulmán népesség növekedéséről, gyerekvállalási kedvéről szól. Hiába van számos adat, tény, a legtöbbeket ez nem érdekli, mert már annyiszor hallották a szélsőjobboldali és a kormánypárti magyar sajtóban, hogy tényként kezelik a tódítást („négy feleség, mindegyiktől öt gyerek, mi tartsuk el mind a 20-at?"). (A muzulmánok házasodási és gyerekvállalási szokásairól itt írtunk bővebben.)

Röhögnek a diktátorok

Hitler, Göbbels, Sztálin röhögnek a sírjukban, az egyik bevallott propagandamódszerük volt valamit addig mondogatni, ismételgetni a népnek, amíg az el nem hiszi. Meg az is, hogy ha elkövetsz valamit, azonnal vádold meg vele az ellenfeledet, így előre látjuk, hogy majd erre a cikkre is azt fogják írni a szélsőséges kommentátorok, hazugságokat sulykol, ködösít, eltitkolja a tényeket. Csoda, hogy az emberek már nem hisznek lassan senkinek?

(További, Magyarországon terjedő álhírek, átverések („hoax”-ok) és tévedések ügyében ajánljuk az Urbanlegends oldalt is.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Bang & Olufsen moziélmény otthonában. Itt a Beosound Theatre
PR | 2022. december 7. 10:49
A Bang & Olufsen – a dán audió márka – bejelentette a Beosound Theatre-t, mely azzal a céllal készült, hogy a világ legerőteljesebb és legjobban magával ragadó hangélményét nyújtsa. Az innovatív és aprólékosan kidolgozott csúcskategóriás soundbar egyetlen termékben nyújtja azt a moziélményt, melyet mások komplett rendszerekkel tudnak csak elérni.
Vásárló Újabb brutális élelmiszerár-emelkedést kapnak karácsonyra a magyarok
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. december 7. 05:21
Semmi jele annak, hogy enyhülne az élelmiszerárak emelkedése: decemberben újabb csúcsok dőltek meg a Privátbankár Árkosár-felmérésben. Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás, és az elmúlt közel 16 évben nem mértünk a mostanihoz hasonló éves áremelkedést sem. Egyre közelebb vagyunk a Matolcsy György által beharangozott 50 százalékos élelmiszer-inflációhoz - és újabb szögek verődnek az árstop koporsójába.
Vásárló A nap képe: hosszú sor kígyózik egy budapesti benzinkútnál
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:24
Mindenki tankolni akar. Amíg van mit. 
Vásárló Egy cipzár is lehet elegáns kiegészítő
Márkázott tartalom | 2022. december 3. 11:31
A cipzárak már évtizedek óta meghódították a világot: ott vannak az öltözőszekrényünkben lévő ruhákon, a bőröndeinken, a különböző tokokon, a speciális öltözetek szerves részei, és még sok más, olykor meglepő alkalmazási módja van egy cipzárnak.
Vásárló A tehéntejen túl is van élet
Márkázott tartalom | 2022. december 2. 09:08
Gyerekkorunkban folyamatosan azt hajtogatták számunkra, hogy a tej és a tejtermékek fogyasztása a kalcium, a szénhidrát, a fehérje és az egészséges zsírtartalom miatt elengedhetetlen a táplálkozási szükségleteink kielégítéséhez.
Vásárló Lényeges a rágcsálók elleni küzdelem!
Márkázott tartalom | 2022. december 1. 08:58
Az emlősök osztályának egyik legnépesebb rendjét a rágcsálók alkotják. Folyamatosan rágnak valamit, és emiatt folyamatosan is kopnak a fogaik, amelyek azután persze ismét megnőnek. Nagyon szorosan összetartanak egyes közösségeik, ez pedig nem mindig kedvező az emberekkel egy területen honos fajok esetében. 
Vásárló Tiszta levegő az otthonában
Márkázott tartalom | 2022. november 29. 20:16
Mindannyian tiszta levegőt szeretnénk belélegezni, akár az otthonunkban, akár a munkahelyünkön vagyunk. Egyre többen részesítik előnyben a tiszta levegőjű, csendesebb településeket, mert azt szeretnék, hogy a gyermekeik tiszta levegőben játszanak, tanuljanak, éljenek.
Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG