<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Abszurd és ijesztő pletykákkal rágalmazzák Németországban a menekülteket, amelyek különösen azért veszélyesek, mert széles körben elterjednek és szilárdan beeszik magukat az emberek fejébe – írja a német N24.de. Az is elképzelhető, hogy egy viccnek szánt ál-rémhír is igazként terjedt el és bevették az emberek. És nálunk?
Ez nem rémhír - Ariha egy légi bombatámadás után 2015 augusztusában. Kép forrása: EPA

„Lügenkarrusel”, hazugságkörhinta – találó német kifejezés arra, amikor egy pletyka, összeesküvés-elmélet, hazugság vagy tévedés elterjed, újabb és újabb terjesztői, változatai lesznek, amíg körbe nem ér, hogy aztán kezdje elölről. Az Axel Springer-csoporthoz tartozó N24.de arra figyelmeztet, hogy ez a körhinta csak növeli sebességét.

Legutóbb egy, az NDR televízió riportjából kivágott videó sláger lett a közösségi oldalakon, amelyen három fiatal egy német kisvárosban arról beszél, hogy nemi erőszakolásokról hallott, sőt az egyik arról is, hogy a menekültek megettek egy ötéves gyereket – ráadásul élve. (A videó itt látható.)

Amikor a pletyka máshová csap oda

Ez a filmecske annyira abszurd lett, hogy sokan inkább a keletnémetek, az alacsony műveltségű és értelmi színvonalú emberek kifigurázására terjesztették. (Hiányzó véggel, ahol a fiatalok még elmondják, hogy a nemi erőszakról a Facebook-on értesültek, a másik lány pedig hozzáteszi, hogy szerinte a gyerekevés nem igaz.)

Politikusok, mint rémhír-terjesztők

Néha a politikusok felelősek az egészért, vagy szándékosan, vagy tévedésből. Thomas de Maizière belügyminiszter korábban azt találta mondani, hogy szerinte a menekültek 30 százaléka nem onnét jött, ahonnét állítja, sokan szíriainak adják ki magukat, hogy kedvezőbb elbírálást kapjanak. Azóta kiderült, hogy ez a szám sokkal alacsonyabb lehet.

A 6822, idén október végéig tüzetesen megvizsgált szíriai útlevél közül például csak 8 volt hamis, ráadásul az iraki vagy eritreai útleveleknél is hasonló volt az arány. (Tegyük hozzá: nem szól a fáma arról, mi van azokkal, akiknek nem is voltak papírjaik. Az álhír alapját pedig az is okozhatta, hogy Bulgáriában pár hónapja valóban foglaltak le sok hamis szíriai útlevelet egy bűnbandától, de ezek végül vélhetően nem kerültek forgalomba.)

Álhír volt az állkapcsát kiakasztó szíriai kannibál

Lehet, hogy a gyerekevést illetően egy ál-rémhír önállósította magát, és valódi rémhírré vált? Még augusztusban a Der Postillon nevű álhírportál (vicclap) az akkor is terjedő rémhíreket kifigurázva azt írta, hogy fényes nappal egy szíriai menekült kiakasztotta állkapcsát, és élve elfogyasztott egy ötéves kislányt.

A művelet a cikk szerint 25 percig tartott, a menekült ezek után egy óriási piros-zöld tojást rakott – ezek a színek a Szocialisták, illetve a Zöldek jelképei –, majd ciripelve, óriási ugrásokkal elmenekült. (Németül nem tudóknak is érdemes ide kattintani a kép miatt.)

Brutálisan leölt kecskék és birkák

Az N24.de szerint megfelel a valóságnak, hogy hónapokkal ezelőtt egy menekült ellopott egy kecskét, majd a szállásán levágta. Ám azóta ez a történet újabb és újabb variációban terjed, már több állatról, kisebb nyájakról, időnként birkákról is szó van, amelyeket ráadásul „brutális kegyetlenséggel leöltek”.

hirdetés

Sőt, vannak, akik tudni vélik, hogy egy állatkerti állatsimogatóból is ellopták már a menekültek a kérődzőket. Az ellopott és megevett lovakról szóló történetek is hamisak. Az egyik nagyobb menekültszállás szomszédságában talált levágott fejről szóló történet is álhírnek bizonyult, de szinte kiirthatatlan, a helyi oknyomozó újságíró szerint szélmalomharc a cáfolása.

Negyven hírből kettő igaz

Sokat mondó, hogy egy Westfalen-Blatt című újság riporterei negyven pletykának jártak utána, ebből csak kettő bizonyult igaznak.

A német cikk eléggé a bulváros eseteknél maradt, Magyarországon sokkal többről van szó, mint levágott kecskékről. Valószínűleg neonáci rásegítéssel, makacsul tartja magát például a svéd nők mohamedán férfiak általi tömeges megerőszakolásáról szóló, több éve cáfolt átverés.

Bombát kapsz vagy golyót, nem útlevelet

A cáfolat lényege, hogy ott látszólag azért több a nemi erőszak, mert a családon belüli sorozatos erőszakot több esetként tartják nyilván, valamint azért, mert a nők abban a felvilágosult társadalomban gyakrabban mernek feljelentést tenni. (Erről itt írtunk részletesebben.)

Tapasztalataink szerint azt sem lehet kiverni a magyar emberek fejéből, hogy a menekültek tömegesen dobálják el irataikat, hogy valaki másnak adhassák ki magukat. Biztosan vannak ilyen esetek is, de tudjuk, hogy egyrészt Szíriában sok helyen nem működik az állam, tehát nincs hol útlevelet kérni (bombát vagy golyót viszont könnyen osztogatnak). Másrészt a török hatóságok is sokszor bevonják az útleveleket, és helyette máshol nem jó török papírokat adnak ki.

Hány gyereke van az igazhitűnek?

Egy harmadik, igen fontos hazugság vagy tévedés a muzulmán népesség növekedéséről, gyerekvállalási kedvéről szól. Hiába van számos adat, tény, a legtöbbeket ez nem érdekli, mert már annyiszor hallották a szélsőjobboldali és a kormánypárti magyar sajtóban, hogy tényként kezelik a tódítást („négy feleség, mindegyiktől öt gyerek, mi tartsuk el mind a 20-at?"). (A muzulmánok házasodási és gyerekvállalási szokásairól itt írtunk bővebben.)

Röhögnek a diktátorok

Hitler, Göbbels, Sztálin röhögnek a sírjukban, az egyik bevallott propagandamódszerük volt valamit addig mondogatni, ismételgetni a népnek, amíg az el nem hiszi. Meg az is, hogy ha elkövetsz valamit, azonnal vádold meg vele az ellenfeledet, így előre látjuk, hogy majd erre a cikkre is azt fogják írni a szélsőséges kommentátorok, hazugságokat sulykol, ködösít, eltitkolja a tényeket. Csoda, hogy az emberek már nem hisznek lassan senkinek?

(További, Magyarországon terjedő álhírek, átverések („hoax”-ok) és tévedések ügyében ajánljuk az Urbanlegends oldalt is.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Milyen szerszámok kellenek, ha az autóval nincs minden rendben?
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:36
Az autók és motorok mindennapjaink fontos eszközei. Nélkülük már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket. Fontos segítőink mind a munkában, mind pedig a magánéletben.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló