<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A leendő elsősök szülei közül sokan augusztusban szembesülnek azzal, hogy több tízezer forintot kell egyik pillanatról a másikra kiadniuk különböző felszerelésekre. A K&H Bank szakértője szerint érdemes a családi költségvetésben előre tervezni az iskolakezdéssel. Emellett, ha a szülők elég időt szánnak arra, hogy összehasonlítsák az egyes termékek árát a különböző boltokban, több ezer forintot is megspórolhatnak.
10+1 tipp, hogy ne menjen rá a gatyája az iskolakezdésre!

Érdemes már a nyár folyamán elkezdeni ismerkedni a tanszerlistával, és körülnézni, mi mennyibe fog kerülni, hogy ne augusztus végén szembesüljünk azzal, mennyi mindent kell leendő elsősünknek vásárolni. A legjobb, ha a családi költségvetésben eleve terveztünk az iskolakezdéssel, és legalább 20-40 ezer forintot elkülönítettünk erre a célra. A megvásárlással ugyanakkor várhatunk augusztus közepéig is, ugyanis a nagyobb bevásárlóközpontok kivétel nélkül ekkorra időzítik tanszervásárlási akcióikat.


A felsőbb évfolyamokba járók szülei már rutinosnak számítanak, ráadásul nem kell minden évben mindenből újat venni. Az elsősöknél viszont a tanszerek beszerzése nem kis mértékben terheli meg a családi költségvetést.

Ezeket mindenképp be kell szerezni

Először is szükség van iskolatáskára. Egy jobb, márkás darab 10 ezer forint felett kezdődik. A táskára ugyanakkor érdemes nagyobb összeget áldozni, mert egy tartósabb darabot akár két-három évig is tud használni a kisdiák, így összességében megtérül az ára. Sok helyen szettben kapható a táskával azonos mintájú tolltartó és tornazsák is, ezek ára is körülbelül 15 ezer forintnál kezdődik. Érdemes megnézni a webáruházak kínálatát, illetve kihasználni a márkaboltok akcióit, mert akár féláron megkaphatóak a tavalyi szezonból maradt termékek.

Minden iskola kiadja a kötelező tanszerek listáját, ami intézményenként eltér. Szükség lesz több füzetre, vonalzóra, radírra, hegyezőre, színes ceruza készletre, filctollakra, zsírkrétára, gyurmára, festékre, rajzlapra, hurkapálcára, és még rengeteg apró eszközre. Ezek önmagukban nem jelentős tételek, együtt azonban több ezer forintos kiadást jelentenek. Mivel a márkát és minőséget itt is meg kell fizetni, érdemes a felsőbb évfolyamosok tapasztalatait meghallgatni egyes termékekről. Arra is készüljünk fel, hogy egy tanév alatt akár két-három ceruzakészlet is elfogy, és füzetből is érdemes többet venni.

A legnagyobb tétel a tankönyvek megvásárlása

A tankönyvekre is félre kell tenni 6-12 ezer forintot. Az árat jelentősen befolyásolja, hogy a gyerek sima vagy tagozatos, esetleg speciális képzésű iskolába jár-e, illetve hogy az adott intézmény melyik kiadó könyveit használja.

A tavalyi év óta felmenő rendszerben minden nap tartanak testnevelés órát a gyerekeknek. Emiatt viszont nem lesz elég egy tornafelszerelés, érdemes dresszből, tornapólóból is többet vásárolni. A tornadresszek darabja például ezer forintnál kezdődik.

Az akciók és a rokonok segíthetnek

A kötelező felszerelések összességében akár 40 ezer forintba is kerülhetnek, ráadásul, ahol több iskolás korú gyerek van, ott újabb tízezer forintokkal kell számolni. Sok család költségvetését megterheli, ha egyszerre kell ekkora összeget kiadni. Mivel az iskolakezdés időpontjával minden évben előre lehet tervezni, érdemes a családi költségvetésben erre elkülöníteni egy összeget.

Figyeljük az iskolakezdési akciókat, illetve ha megtehetjük, vonjuk be a rokonokat, nagyszülőket is a vásárlásba, például egy szép iskolatáska egy leendő elsősnek kitűnő születésnapi ajándék lehet. Ha praktikusan gondolkodunk, a funkcionalitást a divat elé helyezzük, több ezer forintot is megspórolhatunk – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűrijének elnöke.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Vár a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál
PR | 2022. szeptember 26. 18:11
Mindegy, hogy sokat futsz, vagy keveset, állj rajthoz Te is a 37. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál valamelyik távján. Október második hétvégéjén több tízezer futó társaságában élvezheted Te is a közös mozgás örömét.
Vásárló Már csak a megfelelő fotó hiányzik az önéletrajzodból?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 24. 11:37
Önéletrajzot írni nem egyszerű. Akkor sem, ha van már munkatapasztalatod, és akkor sem, ha pályakezdőként, friss diplomásként készülsz betörni a munkaerőpiacra. Ha ez utóbbi a helyzet, és gyakornoki vagy normál állást keresel, akkor bizony nem sok mindent tudsz beleírni az önéletrajzodba.
Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG