<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Már az irodai alkalmazottak is segítenek a kézbesítésben.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Komoly terhelés alatt áll a Magyar Posta. Az év végi megnövekedett forgalom miatt már a vezérigazgatósági dolgozók is részt vesznek a küldemények feldogozásában, de sokan jelentkeztek önkéntes munkára is – írja a Napi.hu

Az átlagoshoz képest 5-6-szoros forgalom okozta terhelés miatt már az irodai dolgozók is segítenek a szállításban, de van, aki saját kocsijával járja az utcákat pluszdíjazásért – tájékoztatott a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége elnöke.

Ádám István szerint azonban szervezési problémák hátráltatják a kézbesítést. A más küldeményekkel szemben prioritást élvező Erzsébet-utalványokat például nem egyszerre kapták meg a kézbesítők, így sok postás csak a napokban kapta meg, ami megnehezíti a határidő betartását. A nagyobb városokban már többnyire sikerült eljuttatni az utalványokat, de sok vidéki körzetben még fennakadások vannak.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Még mindig nem állapodtak meg

Az elvándorlás miatt a posta is súlyos munkaerőhiánnyal küzd. Bár a szakszervezetek által kiharcolt 65 ezer forintos utalvány némiképp megnyugtatta a dolgozókat az ünnepek előtt, január 5-től folytatódnak a bértárgyalások.

Tovább súlyosítja a helyzetet a bérek összetorlódása. A minimálbér 15 százalékos és a szakmai bérminimum 25 százalékos emelését meghatározó kormányrendelet következményeként gyakorlatilag nem lesz különbség a friss munkatársak és a vállalat oszlopos tagjainak bérei között. Éppen ezért a kötelező bér feletti bérkategóriákban is két számjegyű fizetésemelés kellene, ha meg akarják tartani a dolgozókat.

Sokan egyenlőre megvárják a bérmegállapodás eredményét. Sokan úgy gondolják, hogy hacsak nem kapnak minimum 10-15 százalékos béremelést, felmondanak. Ehhez képest a tárgylások elején még csak 3 százalékot kínált a posta.

Mennyit is visznek haza?

A postai bértábla üzleti titok, a Bérbarométer adatai szerint azonban az általános postai kézbesítők mindössze bruttó 150 ezer forint körül keresnek, ezt egészítik ki a túlóradíjak és a jutalmak. Az adatok szerint azonban még ezzel együtt is a postások  átlagfizetése jóval elmarad a magyar átlagtól, holott a munka kifejezetten kemény.

Ilyen számok mellett nem meglepő az elégedetlenség, főként, hogy a cégvezetők még felsővezetői viszonylatban is jól keresnek. A legjobban fizetett Illés Zoltán vezérigazgató havi 5 milliós bére mellett még 650 ezer forintos tiszteletdíjat is hazavisz igazgatósági elnöki posztja után, emellett 20 százalékos prémiumra jogosult a vezetők keresetét összefoglaló idei táblázat szerint - hívta fel a figyelmet korábban az Index.hu.

MTI Fotó: Balázs Attila

Hiába szóltak, nem figyeltek

Ádám István szerint a szakmai vezetés nem készült fel kellően a mostani helyzetre, annak ellenére, hogy levelekben rendszeresen figyelmeztették őket az év végi torlódás kockázatáról.

Apáti Tóth Kata, a Magyar Posta Zrt. szóvivője korábbi nyilatkozatában cáfolta, hogy zavar lenne a csomaglogisztikában vagy a levélkézbesítésben, a Magyar Nemzet egyik forrása szerint azonban a mostani túlterheltségben a kormány politikája is közrejátszik, mivel mostanra már többségében pénzügyi szakemberek vezetik az alapvetően logisztikai céget, és a cég hatfős igazgatóságában jelenleg senki sincs, aki logisztikával foglalkozott volna korábban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Tudja, merre van Csóromfölde? - Glamping sziklák, magyar módra
Elek Lenke | 2022. augusztus 14. 12:44
A világ egyik legtekintélyesebb turisztikai magazinja hosszú cikket szentel a Kapolcs közelében épült faházacskáknak, amelyek a szerző, Rachel Chang szerint Csóromföldén épültek. Erről sokaknak bizonyára R.R.Tolkientől Középfölde jut eszébe. Csak itt nem hobbitok pihennek…
Vásárló Kereskedői szolgáltatások: Amit a kiskereskedőknek tudniuk kell
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 8. 15:44
Az ügyfelek szabadságot és rugalmasságot szeretnének élvezni a termékekért való fizetés módjának megválasztásában. 79%-uk az érintés nélküli fizetést részesíti előnyben, és a digitális pénztárcás fizetés gyorsan felváltja a készpénzt.
Vásárló Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás – duplázódott a kenyér és a sajt ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. augusztus 8. 05:20
Augusztusban is 30 százalék fölötti éves áremelkedést mutat a Privátbankár Árkosár több mint 15 éve havi rendszerességgel elvégzett felmérése. Még soha nem fordult elő, hogy 30 ezer forint fölé kerüljön a családi nagybevásárlás átlagos ára, most ez is bekövetkezett. A sajt és a kenyér ára is megduplázódott egyetlen év alatt - összességében nehéz lenne azt mondani, hogy az árstopnak egy teljes bevásárlás árára lenne bármi érdemi hatása. 
Vásárló Miért válasszunk rozsdamentes acél mosogatótálcát?
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:46
A sokoldalúsága miatt a rozsdamentes acél mosogatótálca a legjobb választás lehet a lakástulajdonosok számára, ha konyhatervezésről vagy felújításról van szó. Amellett, hogy költséghatékony opció is, rengeteg előnnyel bír más anyagokkal szemben.
Vásárló Első lépés cipők járástanuláshoz
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:34
Már az első önálló lépések megtételét követően fontos, hogy minőségi cipő kerüljön a gyermek lábára. Ezzel minden szülő megalapozhatja a megfelelő mozgásfejlődést, és sokat tehet azért, hogy a gyermeknek a jövőben se legyenek egészségügyi problémái.  Nézzük meg, miért az első lépés babacipők a legmegfelelőbbek erre a célra!
Vásárló Futár vagy? Ezt olvasd el!
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 11:41
Eltűnődtél már azon, hogy egyszerű lenne az ismerkedés, ha már jóval előre tudnánk, hogy mivel foglalkozik az illető? Amolyan “mutasd a pólód, megmondom ki vagy” elven működnének a dolgok, és máris lenne közös téma. Persze a hétköznapok alatt nincs ilyen egyszerű dolgunk, de előfordulhat, hogy mi szívesen képviselnénk a szakmánkat, csak éppen nem tudjuk, hogyan.
Vásárló Otthoni kényeztetés hidromasszázs káddal
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 6. 08:13
Mindannyian különbözőek vagyunk, de az egészen biztos, hogy közös bennünk, hogy lételemünk a víz. Az ember valószínűleg evolúciós okok miatt is vonzódik ehhez az ősi anyaghoz, amely testünk nagy részének is alkotóeleme. A kellemes hőmérsékletű vízben történő tartózkodás vitathatatlanul nagyszerű módja az idő eltöltésének, emellett pedig a testünk és lelkünk is megköszöni és meghálálja az így eltöltött időt.
Vásárló A tökéletes üzleti ajándék nyomában
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 4. 11:50
Az üzleti ajándékok jelentősége nagyon is hangsúlyos, hiszen cégvezetőként ezek által fejezheted ki üzletfeleid, valamint munkatársaid felé megbecsülésedet, köszönetedet, további együttműködési szándékodat. Az ideális céges ajándék kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, hiszen több szempontot is mérlegelni kell a döntés előtt. 
Vásárló Napi munkánkhoz nagy segítséget nyújt a rokon értelmű szavak gyűjteménye
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 1. 08:19
A magyar nyelvről mi, magyarok tudjuk leginkább, hogy mennyire részletgazdag, kiterjedt szókinccsel rendelkezik. A mi nyelvünk annyira eredeti, hogy semmihez nem fogható, és még mindig kutatják az ősi nyelvemlékeinket. A külföldiek számára az egész egy katyvasz és szerintük nehezen tanulható, amivel teljes mértékben egyet lehet érteni. Bár, aki felismeri a mélyen benne rejlő logikát, az könnyebben el tudja sajátítani.
Vásárló A nap képe: ezt láttuk egy budapesti benzinkúton az üzemanyagár-stop szigorítása után
Privátbankár.hu | 2022. július 30. 15:34
A rendkívüli, szombati Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy szűkül a jogosultak köre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG