<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már az irodai alkalmazottak is segítenek a kézbesítésben.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Komoly terhelés alatt áll a Magyar Posta. Az év végi megnövekedett forgalom miatt már a vezérigazgatósági dolgozók is részt vesznek a küldemények feldogozásában, de sokan jelentkeztek önkéntes munkára is – írja a Napi.hu

Az átlagoshoz képest 5-6-szoros forgalom okozta terhelés miatt már az irodai dolgozók is segítenek a szállításban, de van, aki saját kocsijával járja az utcákat pluszdíjazásért – tájékoztatott a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége elnöke.

Ádám István szerint azonban szervezési problémák hátráltatják a kézbesítést. A más küldeményekkel szemben prioritást élvező Erzsébet-utalványokat például nem egyszerre kapták meg a kézbesítők, így sok postás csak a napokban kapta meg, ami megnehezíti a határidő betartását. A nagyobb városokban már többnyire sikerült eljuttatni az utalványokat, de sok vidéki körzetben még fennakadások vannak.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Még mindig nem állapodtak meg

Az elvándorlás miatt a posta is súlyos munkaerőhiánnyal küzd. Bár a szakszervezetek által kiharcolt 65 ezer forintos utalvány némiképp megnyugtatta a dolgozókat az ünnepek előtt, január 5-től folytatódnak a bértárgyalások.

Tovább súlyosítja a helyzetet a bérek összetorlódása. A minimálbér 15 százalékos és a szakmai bérminimum 25 százalékos emelését meghatározó kormányrendelet következményeként gyakorlatilag nem lesz különbség a friss munkatársak és a vállalat oszlopos tagjainak bérei között. Éppen ezért a kötelező bér feletti bérkategóriákban is két számjegyű fizetésemelés kellene, ha meg akarják tartani a dolgozókat.

Sokan egyenlőre megvárják a bérmegállapodás eredményét. Sokan úgy gondolják, hogy hacsak nem kapnak minimum 10-15 százalékos béremelést, felmondanak. Ehhez képest a tárgylások elején még csak 3 százalékot kínált a posta.

Mennyit is visznek haza?

A postai bértábla üzleti titok, a Bérbarométer adatai szerint azonban az általános postai kézbesítők mindössze bruttó 150 ezer forint körül keresnek, ezt egészítik ki a túlóradíjak és a jutalmak. Az adatok szerint azonban még ezzel együtt is a postások  átlagfizetése jóval elmarad a magyar átlagtól, holott a munka kifejezetten kemény.

Ilyen számok mellett nem meglepő az elégedetlenség, főként, hogy a cégvezetők még felsővezetői viszonylatban is jól keresnek. A legjobban fizetett Illés Zoltán vezérigazgató havi 5 milliós bére mellett még 650 ezer forintos tiszteletdíjat is hazavisz igazgatósági elnöki posztja után, emellett 20 százalékos prémiumra jogosult a vezetők keresetét összefoglaló idei táblázat szerint - hívta fel a figyelmet korábban az Index.hu.

MTI Fotó: Balázs Attila

Hiába szóltak, nem figyeltek

Ádám István szerint a szakmai vezetés nem készült fel kellően a mostani helyzetre, annak ellenére, hogy levelekben rendszeresen figyelmeztették őket az év végi torlódás kockázatáról.

Apáti Tóth Kata, a Magyar Posta Zrt. szóvivője korábbi nyilatkozatában cáfolta, hogy zavar lenne a csomaglogisztikában vagy a levélkézbesítésben, a Magyar Nemzet egyik forrása szerint azonban a mostani túlterheltségben a kormány politikája is közrejátszik, mivel mostanra már többségében pénzügyi szakemberek vezetik az alapvetően logisztikai céget, és a cég hatfős igazgatóságában jelenleg senki sincs, aki logisztikával foglalkozott volna korábban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcs Kupa: visszahódította a kupát az Országgyűlés válogatottja
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 14:53
A Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja megszakította a Magyar Újságírók Válogatott három évig tartott győzelmi sorozatát a vasárnapi megrendezett Csúcs Kupa kispályás labdarúgó tornán.
Vásárló Legfontosabb tudnivalók a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartásáról
Márkázott tartalom | 2021. október 14. 08:53
Ez év június 3-án lépett hatályba a 2021. évi XLIII. törvény, melynek legfontosabb célja a társaságok tényleges tulajdonosának nyilvántartása.
Vásárló A képalapú keresés hatalmas trend
Márkázott tartalom | 2021. október 11. 16:26
Mit tegyünk, ha valamit keresünk az interneten, és csak egy kép vagy fotó áll a rendelkezésünkre? Az online óriáscégek és az e-kereskedelmi vállalatok az elmúlt néhány évben pontosan ezzel foglalkoztak. Hogy állnak jelenleg?
Vásárló Csúcsra ért az áremelkedés, rekordszinten a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. október 7. 15:26
Októberben idei csúcsára ért az éves áremelkedés mértéke: kétszámjegyű drágulást mértünk a hazai hipermarketekben. 24 ezer forint közelébe, mindenkori csúcsra emelkedett a havi nagybevásárlás ára; a drágulást továbbra is az étolaj és a margarin vezeti, te tucatnyi termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben tavaly októberhez képest.
Vásárló Még mindig nehéz helyzetben van a hazai turizmus
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 7. 09:52
Sokkal kevesebb külföldi turista nyaralt Magyarországon, mint a járvány előtt.
Vásárló Hullik a hajam… de mi köze ennek ahhoz, hogy COVID-os voltam?
Márkázott tartalom | 2021. október 6. 15:35
A hajhullásnak ezer és egy oka lehet. A szakemberek körében régóta ismert tény, hogy a súlyos lefolyású megbetegedéseket követően elkövetkezik egy olyan időszak, amikor azt tapasztalhatják a betegek, hogy erőteljesen hullani kezd a hajuk.
Vásárló Hogyan érdemes black friday alkalmával gyermekjátékokat vásárolni?
Márkázott tartalom | 2021. október 5. 16:46
Igaz még messzinek tűnhet a karácsony viszont aki szülő az tisztában van vele, hogy a black friday alkalmáig érdemes ezeket a játékokat már jó előre kiválasztani, hogy az adott napon már céltudatosan meg tudjuk rendelni pár kattintással. Ez a nap szinte kiszámíthatatlan csak sejteni lehet, hogy november vége.
Vásárló Vevőcsúcsot dönthet az idei Black Friday
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 16:19
Egyre többen terveznek a Black Friday akcióival.
Vásárló Tudj meg mindent a PUL anyagokról!
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 15:14
A PUL anyagok manapság egyre népszerűbbek a számos remek tulajdonságuk és széles körű felhasználásuk miatt. De hogy pontosan mit is érdemes tudni erről az anyagról, és honnan származik, azt máris eláruljuk cikkünkben!
Vásárló Időtálló ajándékok céges ügyfeleknek
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 09:37
Ajándékozni öröm. Így van ez akkor is, amikor nem a szeretteinket, hanem a cégünk ügyfeleit szeretnénk meglepni valamivel. Igen ám, de mivel? Nagy dilemma, hiszen olyan ajándék kellene, ami egyedi, maradandó, és emlékezteti majd ránk is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos