1p
Ha az új telekomadó elég sokakat késztet a telefonálási szokásaik újragondolására, elképzelhető, hogy a végén nem is származik többletbevétele a költségvetésnek. Se szeri, se száma már az olyan megoldásoknak, amelyek segítségével egyáltalán nem kell telefonszámlát fizetnünk, de internet-kapcsolatra azért szükség van.

Néhány megoldással drasztikusan csökkenthető, esetleg teljesen el is kerülhető a telefonszámla-fizetés, így a tervezett telekom-adó bevezetése egyáltalán nem biztos, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket. A számla 27 százalékos ÁFA-tartalmának elmaradásával a telefonálás mérsékeltebb visszaesése is jelentős bevételkiesést okozhat a költségvetésnek, ha nem is nagyobbat, mint amekkora bevétel a különadóból származna.

A KSH adatai szerint évek óta csökken a vezetékes telefonbeszélgetések száma, a mobilozásé is inkább stagnál, az internet-előfizetések száma és az internetes adatforgalom viszont növekszik. Csak a jelentős piaci részesedésű Magyar Telekomnak tavaly 92 milliárdos árbevétele származott a vezetékes, 213 milliárd pedig a mobiltelefonlásából, ezek ÁFA-tartalma 82 milliárd forint. Ebből az látszik, hogy ha a lakosság csak a telefonköltségeinek tíz százalékát spórolja meg évente, már az is tízmilliárdos nagyságrendű kiesés a költségvetésnek.

Sok esetben kérdéses, hogy egyáltalán kell-e valakinek telefonelőfizetés, vagy sem. Amint a Facebook-oldalakról a lájkolás kifejezés, úgy a Skype nevű programból a szkájpolás is lassan köznyelvi fordulattá válik. Ha valakinek van egy jó internet-kapcsolata – már több, mint négymillió internet-előfizetés van az országban -, akkor a Föld bármely pontján internet előtt ülő partnerrel korlátlan ideig beszélgethet ingyen, sőt videokamerán keresztül még láthatja is az illetőt.

A Skype-nak a modern mobiltelefonokra telepíthető változatai is léteznek, másrészt nem ez az egyetlen olyan cég, amely hasonlóval foglalkozik. A Skype és társai (az úgynevezett voiceIP-szolgáltatók) abból élnek, hogy a felhasználók időnként ezek segítségével hívnak vezetékes vagy mobilszámokat is, jellemzően külföldön, és rendszerint sokkal olcsóbban, mint a hagyományos telefontársaságok tarifái.

A hívás ugyanis a célországig, annak valamely központjáig ugyanúgy ingyenesen vagy majdnem ingyenesen fut, mint az otthoni számítógépről számítógépre-verzióban, csak az utolsó szakaszon fut bele a hagyományos vezetékes hálózatba. Így lehetséges tíz euróért fél napokat telefonálni például valamelyik Dél-Amerikai országba.

De mivel ez a megoldás nagyon olcsó, időnként ingyen hívásidővel is próbálnak csábítani a hasonló szolgáltatók, a Voipszolgaltato.lap.hu szerint vagy tucatnyi társaság van, amelyek magyar vezetékes hálózatba ingyen hívásokat kínálnak. Ehhez azonban általában az kell, hogy bizonyos időközönként, általában évente fizessünk be nekik egy minimális összeget, jellemzően tíz eurót.

Mobiltelefonokon előszeretettel használják a Fring nevű alkalmazást is, ennek díja a magyar vezetékes hálózatokba 1,5 dollárcent, azaz 3,41 forint percenként. Összehasonlításul, a tervezett új telekomadó sajtóértesülések szerint percenként két forint lenne. A szintén adóztatandó SMS-eket is könnyen kiválthatjuk ingyenes szolgáltatásokkal.

Mindehhez persze kell egy jó internet-kapcsolat, ha munkahelyünkön vagy otthon esetleg nincs ilyen, akkor lehet próbálkozni valamelyik nyilvános helyen (az úgynevezett hotspotokon). Egy havi 1-2 ezer forintba kerülő alapszintű mobilinternet beszerzése is lényegesen olcsóbb megoldás lehet, mint telefonszámlákat fizetni. Sokan használják már a Facebook chat-szolgáltatását is beszélgetésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A nap képe: megtaláltuk az ország valószínűleg legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:57
A Heves megyei Zaránkon annyiba kerül egy lángos, mint egy gombóc fagyi Budapesten.
Vásárló Sokkal hamarabb nekilátnak a boltok az őszi akcióknak
Buksza blog | 2024. július 22. 12:44
A vörös-tengeri válság okozta szállítási nehézségek arra késztették a boltosokat, hogy előrehozzák év végi bevásárlásaikat. Így minden szezonális termék hamarabb kerülhet a polcokra.
Vásárló Magyarország közelébe érkezik egy újabb diszkontlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 21. 18:29
A közelmúltban több boltlánc is bekopogott Romániába, most egy újabb jelentkező került a képbe. 
Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG