5p
Kisebb áremeléssel indították a nyarat a hipermarketek. Mind éves szinten, mind előző hónaphoz képes is drágulást tapasztaltunk havi Privátbankár-Árkosár felmérésünkben. Akadt azért meglepetés is bőven: trónfosztás, hiány cseresznyéből, elképesztő drágulások és nagy árcsökkenések. Mindezeken felocsúdva melyik üzletbe rohanjunk, ha olcsó sörrel és jégkrémmel akarjuk végigszurkolni a foci Eb-t?

Mint az elmúlt bő hét év minden hónapjában, júniusban is (egészen pontosan június 6-án, hétfőn) nyakunkba vettük három hipermarketlánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló mintakosarunk ára az előző hónaphoz és tavaly júniushoz képest.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

A Tesco most szembement a többiekkel

Sajnos nem csak az előző évhez, de májushoz viszonyítva is egy hajszállal magasabb lett a számla végösszege: előző bevásárlásunkhoz képet 0,1 százalékkal fizettünk többet. Éves távlatban azonban már jóval nagyobb volt a drágulás: 2,5 százalékkal emelkedtek az árak tavaly júniushoz képest.

A három hipermarket közül kettőben mértünk drágulást, egyben viszont lejjebb mentek az árak mind az előző hónaphoz, mint előző évhez viszonyítva. Az Auchanban 5,9, az Intersparban pedig 1,2 százalékkal volt magasabb számla vége, mint egy hónappal korábban.

Egyedül a Tescóban lett alacsonyabb a végösszeg. Egészen komoly árcsökkenés történt az áruháznál: 6,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetnünk, mint egy hónappal ezelőtt. Ezzel a Tesco elvette a hónapok óta meglévő elsőséget az Auchantól. (Egyébként utoljára ilyen tavaly novemberben volt, akkor 16 forint különbség volt a rövid időre az élre ugró Interspar és az Auchan árai között.)

Az általunk vizsgált három áruháznál a legolcsóbb és a legdrágább között közel 2 ezer forint volt a különbség a nagybevásárlás végeztével.

Az éves áremelkedés mértéke, avagy a Privátbankár Árkosár Árindexe

Ha éves távlatban is megnézzük az árakat, komolyabb áremelkedést két láncnál tapasztaltunk. Míg a legnagyobb drágulás az Intersparnal  volt (6,2 százalék) addig az Auchannál 5,7 százalékkal került többe a nagybevásárlás, mint tavaly nyáron. Egyedül ismét csak a Tesco vágott az árain: itt 4,4 százalékkal vásárolhattunk be olcsóbban, mint egy évvel ezelőtt a mintakosarunk alapján számolva. Így jött ki az élelmiszerkosarunk átlagára 18 390 forintra júniusban.

Persze most is elmondjuk: akkor járnánk a legjobban, ha mindent ott szereznénk be, ahol a legolcsóbb. Ez majdhogynem kivitelezhetetlen, de ha nem sajnálnánk rá az energiát és az időt, akkor 16 454 forintba kerülne a nagybevásárlás és 1936 forintot spórolhatnánk az átlagárhoz képest.

Mi drágult és mi lett olcsóbb?

Havi átlagban a legdurvább áremelkedést (39 százalék) az almánál találtuk. De sokat drágult a rizs (14 százalék) és a chips (19 százalék) is májushoz képest.

A KSH szerdán közli az infláció májusi alakulásáról szóló adatait.

Éves távlatban ennél is több élelmiszerért kellett 10 százaléknál többet adnunk. A legnagyobb drágulást a cukornál mértük (34 százalék), de sokat drágul a tej (28 százalék) és a burgonya (27 százalék) is. 10 százaléknál is többet kell adnunk a tojásért, a lisztért, a kávéért, a rizsért, a csokiért és a kóláért.

Kevesebbet kellett adnunk a csirkehúsért (-11 százalék), mint előző hónapban. Ha a tavaly júniusi árakat nézzük, olcsóbb lett a tejföl és az égetett szesz (mindkettő 11 százalékkal) és az alma (19 százalék).

Havi legolcsóbbak

Mint mindig, most is kiválasztottunk három terméket, amelyeknek külön megnéztük az árát. Mivel itt a nyár, berobbant a meleg és javában tart a gyümölcsszezon, ráadásul a hétvégén kezdődik a foci Eb is, ezért esett a választásunk:

  • a cseresznyére
  • a dobozos jégkrémre,
  • és a dobozos sörre.

Rengeteg eső esett az előző hetekben, a gazdák jelzései szerint pedig akár a gyümölcstermés fele is odaveszhetett a fagyok miatt. Éppen ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy kapni-e, és ha igen, mennyiért vehetünk cseresznyét a boltokban. Kevés sikerrel jártunk. Ottjártunkkor egyedül az Auchanban volt cseresznye, bár itt kétféle közül is lehetett választani, az olcsóbbat 799 forintos kilónkénti áron adták. A Tescóban csak az áru címkéjét találtuk, amely szerint 999 forintért lenne kapható a gyümölcs - ha lenne.

Nyár van, így hűsítőnek mindig jól jön a jégkrém. Itt már választék bőven volt. A legolcsóbb, dobozos kiszereléseket keresve a Tescóban a Grande Familiare jégkémet találtuk. A 3 literes jégkrémet 899 forintért adták. Az Auchanban a saját márkás, meggy-citrom-ananász vizes jégkrémet kínálták a legkedvezőbb áron: 616 forintért a 2 litert. Az Intesparban ugyancsak a saját márkás, S-Budget dobozos jégkrém volt a legkedvezőbb, ebből többféle íz is volt, 449 forintos áron a literes kiszerelés.

Harmadik választott termékünk a sörre esett, ezen belül is a 0,5 literes, dobozos kiszerelésre. Nos, ha olcsón akarjuk megúszni a haverokkal az otthoni sörözős meccsnézéseket, 140 forint alatt mindhárom hiperben kaphatunk sört. Legolcsóbbat az Intesparban találtuk: 119 forint volt a Kanizsai világos sör, a Tescóban szintén a Balatoni világos sör 129 forintba került, az Auchanban pedig 139 forintért adták a 4 százalék alkohol tartalmú Spaten márkájú sört.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nagyon jó hírt kaptak, akik a slágertablettákra vágynak
Buksza blog | 2024. február 28. 12:10
A cukorbetegséget kezelő és a súlycsökkentő gyógyszerek kereslete messze meghaladja a kínálatot, amit jól tükröz ezeknek a készítményeknek a csillagászati ára. Ez várhatóan hamarosan változni fog.
Vásárló Óriási összegre érkezett egy jóslat: 3091 billió forint megy vásárlásra
Buksza blog | 2024. február 28. 09:06
Még inkább leáldozóban van a falusi életmódhoz tartozó önellátó élelmiszer-termelés, a gyorséttermek és a házhoz szállítás előtt viszont fényes jövő előtt áll egy frissen megjelent előrejelzés szerint.
Vásárló Mire számíthatnak a diszkontláncokban a vevők?
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. február 26. 05:44
Januárhoz képest minimálisan drágult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés - a korábbiakhoz képest módosított - kosara. Ez két terméknek köszönhető leginkább. Októberhez képest azonban sok termék két számjegyű csökkenést könyvelhetett el. 
Vásárló Kitört a csokiháború, berágott a Milka gyártója
Buksza blog | 2024. február 24. 17:08
A színek "szent tehenek", ha meghatározott márkájú termékek, például édességek csomagolásához kapcsolódnak, ami lehetőséget adott egy holland csokigyártónak, hogy tiltakozó kampányt építsen rájuk. 
Vásárló Kiderült a bevásárlókocsik titka, rafinált trükk helyett másról szól a történet
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 23. 15:20
Mindenkinek volt már dolga összevissza kacsázó kerekű, imbolygó bevásárlókocsival, ami enyhén szólva nem járul hozzá ahhoz, amit az áruházláncok pr-osai „jó bevásárlási élménynek” szoktak nevezni.
Vásárló Hogyan rendezzük be időtálló módon az irodánkat?
Márkázott tartalom | 2024. február 22. 18:04
Egy iroda belső kialakítása izgalmas feladat, azonban sok felelősséggel jár együtt. A környezet, amiben dolgozunk, közvetlen hatással van a munkavégzés hatékonyságára, de a dolgozók jólétére is, ezért meg kell gondolni, hogy milyen döntéseket hozunk. Egy teljes körű felújítás igen költséges folyamat, ezért természetes, hogy időtálló megoldásokban gondolkodunk. De hogyan rendezhetjük be az irodát úgy, hogy minden fontos körülménynek megfeleljünk? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.
Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
Vásárló Ne feledkezz meg az edzés előtti és utáni gondoskodásról!
Márkázott tartalom | 2024. február 19. 09:29
Még igen közel van a szilveszter, amikor is rengetegen megfogadták maguknak, hogy az idei év folyamán sokkal jobban oda fognak figyelni a testük egészségére, és nem csupán május végén kapnak észbe, hogy a beach bodyért még semmit sem tettek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG