7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Fél évre is képesek lennénk lemondani mobilunkról egy intim együttlétért? Miért nem mindegy, hogy a romantikus vacsorán milyen színű a szalvéta? Élményre vágyunk, de plüssszívet kapunk? Ahogy nőnap előtt, a Valentin-napot megelőzően is számtalan sajtóközleménnyel találták meg szerkesztőségünket a vállalatok. Ezekből válogattunk.

Mit gondolunk a szerelmesek napjáról?

Jött egy közlemény a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatásáról, amelyben az ünnep megítélése mellett a Valentin-napoz fűződő szokásainkat is megvizsgálták.

Ebből többek között kiderült:

  • A többség (63%) felesleges, pénztárca nyitogató mesterkélt ünnepnek tartja a Valentin-napot.
  • A fiatalok kifejezetten pozitívan állnak a témához és örül a kezdeményezésnek.
  • A Valentin-nap igazán azon párok körében népszerű, akik ugyan már együtt élnek, de még nem házasok. Ők a legelégedettebbek a szexuális életükkel is, náluk a leggyakoribbak a kifejezetten Valentin-naphoz köthető emlékezetes, adott esetben extrém szexuális élmények is.
  • A kapcsolatban élők többsége, hogy valamilyen módon idén is meglepi párját.
  • A 30 év felettiek körében már alig-alig merül fel a szex, mint lehetséges Valentin-napi program.

Veszélyes a pornó

A tavalyi nőnapkor ezeket tudtuk meg a magyar nőkről >>>>

Nem árt azonban óvatosnak lenni ezen a napon (is). A Kaspersky Lab szakértői megvizsgálták, hogyan használják a kiberbűnözők a felnőtt tartalmakat. Tavaly a mobiltulajdonosok 25 százalékát felnőtt tartalommal rendelkező weboldalakon keresztül támadták meg, több mint 1,2 millió felhasználóról van szó világszerte. Ugyanakkor az áldozatok kétszer is meggondolják, hogy jelezzék a támadást a megfelelő szervek felé, egyszerűen azért, mert még mindig sokan kritikusan tekintenek az ilyen tartalmakra.

Élményre vágyunk

Megtudtuk azt is, hogy a „fogyasztók továbbra is az élményeket részesítik előnyben az anyagi javakkal szemben.” A Mastercard Love Index adatai szerint ugyanis a Valentin-nap környékén a romantikus kiadások 6 százalékkal, a tranzakciók pedig 17 százalékkal emelkedtek 2015 óta. Másik oldalról nézve: a magyarok vásárlási szokásai több ponton is eltérnek a globális trendektől, hazánkban még mindig az olyan klasszikus ajándékokat keresik a vásárlók, mint a virágok vagy az ékszerek.

Ha ez nem lenne elég, az idei kutatás rámutatott arra is, hogy a leggyakrabban hasukon keresztül próbáljuk megnyerni kedvesünket. A vizsgált időszakban vacsorára költünk a legtöbbet: az étkezésre költött összeg a kiadások 40 százalékát teszi ki.

Mi köze van a Valentin-napnak az egészséghez?

„Valentin-nap közeledtével a világ számos részén bíztatják arra az embereket, hogy a szívük választottja mellett saját szívük egészségére is odafigyeljenek. A szív és a keringési rendszer megbetegedései ugyanis komoly problémát jelentenek világszerte és Magyarországon egyaránt. Az időskorban jelentkező gondok megelőzésének kulcsa a fiatalkori egészségtudatos életmód és a rendszeres szűrővizsgálat lehet. Február nemcsak a szerelmesek ünnepe miatt fontos, hanem mert ekkor van a szívtudatosság hónapja is” – így kezdődött egy másik sajtóközlemény, amelyet ugyancsak az ünnep kapcsán kapott szerkesztőségünk. Csak homályosan értjük az összefüggést a két esemény között.

Ha Valentin-nap, akkor lánykérés?

Az Ékszerpalota a lánykérési szokásokat vizsgálta. Ebből pedig olyan dolgok jöttek ki: lehet bármikor, csak négyszemközt, romantikus módon, és legyen meglepetés. Sőt! A válaszadók kétharmada szerint a kérőnek térden állva kell megkérnie a választottja kezét. És hogy hányan gondolják úgy, hogy a Valentin-nap a tökéletes időpont a lánykérésre? Furcsa eredmény született: a megkérdezettek mindösszesen 1 százaléka mondta ezt.

Fél évig mobil nélkül?

Nem akármilyen közlemény érkezett a  Huaweitől. Az Ispossal 12 európai országban, köztük Magyarországon elvégzett kutatásból az derült ki:  „a magyarok szerint az okostelefonnak fontos szerepe van a szerelem lángra lobbantásában, a válaszadók közel háromnegyede üzenetekkel, 48 százalékuk pedig meghitt hanghívásokkal is udvarol kiszemeltjének. A legtöbb megkérdezett a >>szeretlek<< szót küldi leggyakrabban kedvesének, aki általában valamilyen jellegzetes becenéven szerepel a telefonkönyvében. A válaszadók közel harmada telefonfüggőnek tartja magát, ha választania kéne, inkább a szerelem mellett döntene: a magyarok 55 százaléka romantikus randevúért, 89 százalék pedig az intim együttlétért akár fél évig is lemondana okostelefonjáról” – tudtuk meg a felmérésből.

Inkább elő a telefonnal, ingyen internet!

A Vodafone szerint az adatforgalom nem szabhat határt a szerelemnek, ezért 90 GB plusz adattal készültek az ügyfeleknek. Bővebben itt írtunk a mobilszolgáltató akciójáról >>>>

Küldj videóüzenetet!

A Magyar Telekom egy "kísérletet" tett az ünnepen, a technológiát hívták segítségül, hogy megmutassák "valójában sokkal többször gondolunk egymásra, mint ahogy azt elsőre tippelnénk. Érzelmeink kifejezésére mindig a MOST a legjobb alkalom, hiszen a kezünkben tartjuk a lehetőséget, hogy ezt bárhol, bármikor megtehessük" - gondolják a mobilszolgáltatónál és linekeltek egy Youtube videót.

Nassoljuk a bonbont

A Nielsen azt derítette ki, hogy Bálint-napkor évek óta jelentősen megugrik a pralinéeladás Magyarországon: közel 400 tonna, több mint két és fél millió doboz bonbon fogyott csak 2017 februárjában. Ezzel az ünnep a harmadik helyre kapaszkodott fel akarácsony és a nőnap után bonbonértékesítésben. De mindez kevés! A kísérőajándék, avagy a plüss-szív forgalma is megugrik. Csak tavaly februárban 15 millió forint fölött költöttek szíves figurákra a magyarok.

A praliné és plüss-szív értékesítése (Forrás: Nielsen)

Ha olcsón megúsznád ezt az egész felhajtást

A Privátbankár szerkesztősége sem tudta szó nélkül hagyni a mai napot. Szokásos Árkosár-felmérésünkben megnéztük, hány forintból lehet kihozni egy epres-pezsgős-bonbonos romantikázást. Milyen eredményre jutottunk? Részletek itt >>>>

Elmegy az étvágyunk a szalvétától?

Ha nem tudnánk, milyen színű szalvéta illik a Valentin-napi vacsorához, arra is jöttek ötletek: „6 tipp, amellyel fokozható a gasztronómiai élmény a teríték megfelelő színkombinációjának segítségével – gasztro-szín kisokos TORK-tól” – címmel. A közlemény szerint nagyon nem mindegy, milyet választunk: attól függően, hogy mi lesz a Valentin-napi menü, az alábbi tippeket adták, milyen színű szalvéta illik különböző ételekhez:

1. A kék árnyalatai csökkentik az ételek sósságának érzetét, kiemelik a sárga és narancsszín kontrasztját, így illenek például a tojásos ételekhez, az indiai fogásokhoz és sok más, fűszeres ételhez.

2. A korall és a rózsaszín csökkenti a keserű aroma érzetét, és édesebbé teszi az ételeket, tökéletesen illeszkednek a desszertekhez, különösen a piros színű édességekhez.

3. A mustársárga fokozza az ízeket, így jól illik a halakhoz és a tenger gyümölcseihez, és meleg szín lévén jól illik a zöldségekhez, salátákhoz.

4. A szürke és a fekete árnyalatai kontrasztot teremtenek a könnyedebb fogásokkal, így a könnyű ételekkel, mint a mediterrán konyhával vagy a tésztaételekkel.

5. A zöld árnyalatai harmonizálnak a sárga ételekkel és mivel mindkettő meleg szín, a zöld szalvéta erősíti az ételek karakterét; remek párosítás egy curry-vel.

6. A fehér és krém, vagy más, semleges színek kiegészítik a konyhaművészeti alkotásokat: például a vörös szószokat, a marhahúst vagy akár az intenzív színű ételeket.

Jó étvágyat és boldog Valentin-napot!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG