Hirdetés
Hirdetés

Nem jókedvükben maradnak a fiatalok a mamahotelben

2018. június 09., 13:15

Van olyan kerület a fővárosban, ahol csak egy év alatt több mint 30 százalékkal növekedtek az ingatlanárak. A lakásvásárlás előtt a fiatalok 62 százaléka szerint az anyagi körülmények jelentik a legnagyobb akadályt. A válaszadók 40 százalékának semmilyen lakáscélú megtakarítása sincs.

Az utóbbi éveket meghatározó, és mindenki számára érzékelhető rendkívül dinamikus ingatlanár-emelkedést az OTP Bank “Hello Otthon” kutatása is alátámasztja. Eszerint a magyarok 63 százaléka érzi úgy, hogy a lakóhelyén túlárazottak a lakások.

Az adatok szerint szinte sosem voltak ilyen magasan az ingatlanárak Magyarországon, ezért egyre nehezebb saját lakáshoz jutni, főleg a fiatalok vannak nehéz helyzetben. Van olyan kerület a fővárosban, ahol csak egy év alatt több mint 30 százalékkal növekedtek az ingatlanárak.

Hirdetés

Az OTP Bank Hello Otthon kutatásából kitűnik, a magyarok 80 százaléka szerint csakis egy saját lakás adhatja meg az otthon biztonságát. A lakásvásárlás mégis jelentős kihívást jelent a teljes lakosság, de különösen a fiatalok számára.

Négyből egy szülőnél lakik

Az egyik legnagyobb akadályt (a megkérdezettek 62 százaléka szerint) az anyagi körülmények jelentik. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a válaszadók 40 százalékának semmilyen lakáscélú megtakarítása sincs.

Az Eurostat nemrég megjelent felmérése szerint négy fiatal, 25-34 év közötti európaiból egy még mindig a szülői házban lakott 2016-ban. Az elsők között a finn, a dán és svéd fiatalok hagyják el a családi fészket, míg a magyarok a középmezőnyben végeztek 27 éves átlagéletkorral.

Több a férfi

Hazánkban az egyik legnagyobb a különbség annak tekintetében, hogy mikor kezdenek önálló életet a nők és férfiak. A nők ugyanis már 26 évesen elköltöznek otthonról, míg a férfiak mindezt csak 29 éves korukra hajlandóak meglépni.

Ezt támasztja alá az OTP Hello Otthon kutatása is, miszerint a mamahotel szolgáltatásokat elsősorban a férfiak élvezik itthon, és ez az arány Észak-Magyarországon és a falvakban magasabb az átlagnál.

Még jó a lakástakarék

Az OTP Bank tapasztalatai szerint az ügyfelek a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mellett egyre gyakrabban kötnek hitelük mellé lakás-takarékpénztári szerződést. Ez amellett, hogy évi 30 százalékos, maximum évi 72 000 forint összegű állami támogatást jelenthet, a megtakarítási idő lejártát követően fix kamatozású lakáskölcsönt is biztosít. (A bank adatai szerint a lakástakarék hozama – EBKM-je – állami támogatással 4,25 - 12,54, anélkül 1,64 -0,05 százalék. A hitel terhe, a THM 7,4-8,5 százalék.)

(Az ingatlanárakról javasoljuk ezt a cikkünket is.)

(A telefonos kutatást a Kantar Hoffmann végezte az OTP Bank Nyrt. megbízásából. A 600 fős minta a magyar felnőtt lakosságot reprezentálja nem, életkor, régiók és településtípusok szerint.)

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 234 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,75 százalékos induló THM-mel. Ezt az Erste Bank lakáscélú hitele követi 54 712 forintos törlesztőrészlettel és 2,89 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 024 forintos induló törlesztőrészlet és 3,38 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. Szintén jó lehet még céljainkhoz a Budapest Bank lakáshitele 58 151 forintos törlesztőrészlettel és 3,83 százalékos kezdő THM-mel. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?