Advertisement
Hirdetés

Félsz a robotoktól? Vásárolj belőlük!

2016. szeptember 02., 15:22

Egyre többen veszíthetik el az állásukat az automatizálás következtében. Jól fizető munkájuk a jól képzett keveseknek lesz. Egy közgazdász azt javasolja, hogy a dolgozók is részesedjenek a robotizálás nyereségéből. Dániában azt remélik, hogy a robotok által visszaszerezhetik a külföldre telepített termelést, így tovább finanszírozhatják a jóléti államot.

Robotizált BMW-gyártósor Lipcsében (fotó: Wikipedia)
Robotizált BMW-gyártósor Lipcsében (fotó: Wikipedia)

Világ proletárjai, vásároljatok robotokat!” – forgatja ki Karl Marx régi mondását a Bloomberg. Az automatizálás rengeteg állást veszélyeztet a világ gyáraiban és irodáiban, ezért az UniCredit SpA közgazdászának, Harm Bandholznak a tanulmánya szerint ez egy jó gondolat.

Hirdetés

Az ipari robotok állománya 2014-től 2018-ig várhatóan évi 12 százalékkal növekszik, ami messzemenő társadalmi és gazdasági változásokat okoz. A nagy törést a dolgozók a cikk szerint úgy ellensúlyozhatják, ha maguk is a termelőeszközök, a robotok tulajdonosaivá válnak.

Súlyosbodik az egyenlőtlenség

Miközben egyre több alacsony és közepes jövedelmi szintű munkahelyet automatizálnak, egy maroknyi magasan képzett személy előnyre tesz majd szert a hatékonyság-növekedésből és többet fog keresni. Ez nagyon meg fogja növelni az egyenlőtlenségeket és súlyos társadalmi problémákat okoz. (Ezt sokan feltétel nélküli alapjövedelemmel, mások az elosztás javításával és a fogyasztás visszafogásával vélik tudni megoldani, lást ma reggeli cikkünket.)

Az oktatás nem elég

Az egyik megoldás az oktatás bővítése, de az sem lesz elég, ezért Bandholz azt javasolja, hogy a robotokból származó hasznot osszák el egyenlőbben. A szerző szerint a korábbi munkavállalói részvénytulajdonosi programok is sikeresek voltak az USA-ban.

Az öregedő dánok a robotoktól várják a jóléti államuk megmentését – írta egy másik cikkében a Bloomberg. A dán állam az egyik legnagylelkűbb a világon, a GDP mintegy 30 százalékát fordítja bőséges szociális juttatásokra. Bár ez jelenleg még fenntarthatónak tűnik, a rendszer jövője eléggé bizonytalan.

Dániában is elmaradt a baby-boom

A dán munkanélküliség kevesebb, mint négy százalék, de kevés a gyermek és egyre több lesz a nyugdíjas. Az eddigi gyerekvállalási ösztönzők nem jártak lényeges eredménnyel, a munkaerő-import pedig a bevándorlásellenes Dán Néppárt ellenállásán bukik el. A nyugdíjkorhatárt 2030-ig 68 évre emelik, de ez sem elég. A gazdasági növekedés alacsony, a termelékenység stagnál.

A Dán Iparszövetség (Confederation of Danish Industry) azt reméli, hogy automatizálással, a mesterséges intelligencia elterjedésével, robotizálással lehet javítani az ország helyzetén. A fejlett technológia visszahozhatja azt a 150 ezer ipari állást, amelyeket a válság után külföldre telepítettek. A bevételek pedig segítenek finanszírozni a jóléti kiadásokat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyert az alkohollobbi? Mégsem tiltanák az éjszakai árusítást a trafikokban

Nyert az alkohollobbi? Mégsem tiltanák az éjszakai árusítást a trafikokban

Hűtés nélküli eltartható tejitalt is árusíthatnának a boltok, és enyhülnek az engedély elvételére vonatkozó szabályok is. Ráadásul továbbra is lehet majd este 10 és reggel 6 óra között alkoholt is vásárolni.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX43591.17-0.79%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?