3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy nő gyermekek nélkül Japánban nem is számít igazi nőnek, mégis alig születnek gyerekek. Pedig sokan mindent megtesznek érte. Mi lehet ennek az oka? Találunk ebben néhány hasonlóságot Magyarországgal is.
(Fotó: 123rf.com)

Egész iparág épül arra Japánban, hogy a nőket gyermekáldáshoz segítse, többek között egészséges életmóddal, szemináriumokkal, főzőtanfolyamokkal, különböző étrend-kiegészítőkkel és patikai szerekkel, jógával – írja a svájci Neue Zürcher Zeitung. A 2016-os adatok szerint a japán lakosság is vészesen öregszik és fogy, az úgynevezett teljes termékenységi mutató (TFR) 1,4 – egyébként ez kis kerekítéssel megegyezik a magyar vagy a német értékkel, vagy a közép-európai átlaggal.

Kevés olyan ország van, ahol ez még alacsonyabb, a Wikipedia összeállítása szerint csak pár szegény európai és fejlett délkelet-ázsiai, kínai terület. A rekordot egyébként Kelet-Németország tartja, ahol 1994-ben csak 0,8 volt ez a mutató, nyilván az elvándorlás miatt is. (A szülőképes korú dolgozó nők vándoroltak el elsősorban.)

Japánra visszatérve a svájci lap szerint a különböző tanfolyamokra, fitness-kúrákra és egyéb módszerekre, szerekre főleg azért van szükség, mert egyre későbbre tolódik az az életkor, amikor a japán nők, ha egyáltalán, még szülnek. A férfiak nem vesznek részt a foglalkozásokon, a nőkre hagyják az egészet. A hagyományok miatt ha szexről van szó, még inkább félrevonulnak, az iskolákban sincsen szexuális oktatás.

A nők könnyen extrém módon reagálnak: vagy tovább dolgoznak, mint az őrültek, vagy teljesen feladják a munkájukat, és csak a gyerekszülésnek akarnak élni. Nem ismerik a középutat. A férfiak meg úgy csinálnak mindent tovább, mintha mi sem történt volna. Annak ellenére, hogy 50 százalékban rajtuk szokott múlni, mindig a nőket hibáztatják.

Csak nagyon kevés japán gyermek, két százalék születik házasságon kívül. Házasságból viszont egyre kevesebb köttetik, évről évre új negatív rekord születik. Ma már 31,1 év a férfiak és 29,4 év a nők átlagos kora házasodáskor, a nők 30,7 évesen szülnek. Az 1970-es évben ez még 25,6 év körül volt.

A születések alacsony számát egy japán szakértő mégis másban látja. Egyrészt, főleg a nagyvárosokban, kevés a gyermekmegőrzési lehetőség. Másrészt a nagyszülők már nem vigyáznak a gyerekekre, mint régen, sokszor nem is laknak a közelben. Harmadszor pedig a gyerekvállalás túl drága. A férfiak egyedül nem tudják eltartani a családot, mint a korábbi évtizedekben. Sok japán nő hiába keres olyan férfit, aki elég jól keres a gyerekvállaláshoz. (Japánban 20-25 éve stagnál a gazdaság, és vele a fizetések is.)

Azt is javasolják a japánoknak, hogy vegyék komolyan a szexet. Sokak számára a szex csak kötelesség, és csak 35 éves koruk után próbálnak gyermeket vállalni, amikor már csekély a valószínűség a sikerre.

Sok dolgozó nő folyamatosan túl van terhelve, nincs idejük a szexre, főleg a nagyvárosokban. A tokiói munkába járási, utazási, ingázási idők például olyan hosszúak, hogy heti háromszori szexet sokan már lehetetlennek éreznek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG