1p
Meglepetés lenne, ha kedden kamatot vágna a Monetáris Tanács, viszont nem okozna döbbenetet. Londoni elemzők szerint mind a két lépés mellett ki tudna állni a jegybank.

Meglepetést, de nem megdöbbenést okozna a kamatcsökkentés

Egyes citybeli vélemények szerint nem zárható ki teljes mértében az sem, hogy ezúttal többségbe kerülnek a kamatcsökkentést pártoló testületi tagok. Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és elemzőházak közül az egyik legnagyobb befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó térségi főközgazdásza, Daniel Hewitt azt jósolta, hogy az MNB "ellenáll a nyomásnak", és kedden még nem változtat alapkamatán. Hewitt szerint ugyanakkor ez "szoros esélyű előrejelzés". A szakértő közölte: a Barclays a monetáris tanács külsős tagjainak legutóbbi kommentárjai alapján azt várja, hogy a kamattartásról 5-2-es arányban hozott múlt havi döntés után kedden szűkebb többségű, 4-3-as döntés valószínű.

A Barclays térségi közgazdásza szerint azonban megvan annak a lehetősége is, hogy 3-4 arányú kamatcsökkentési döntéssel ezúttal a külsős tagok felülkerekednek a MNB vezetésén, ugyanúgy, ahogy januárban megakadályozták az alapkamat 7,5 százalékra emelését. Hewitt szerint mindazonáltal van két "kötelező erejű" ok az alapkamat változatlanul tartására. Az egyik az, hogy az éves infláció jóval a 3 százalékos célszint felett jár, és júliusban még gyorsult is, a másik pedig az IMF/EU-megállapodással kapcsolatos, egyelőre "rendezetlen helyzet". A Barclays londoni vezető elemzője megerősítette a cég azon várakozását, hogy az IMF/EU-tárgyalások csak 2013 első negyedévében zárulnak le. Hewitt szerint emiatt egyelőre "idő előttinek tűnne" a kamatcsökkentés.

Lenne ok a kamatcsökkentésre is

A szakértő ugyanakkor lát két olyan tényezőt is, amely szerinte a kamatcsökkentés esélyeinek kedvez. Az egyik a magyar gazdaság recessziója, bár ezzel kapcsolatban a Barclays elemzője kiemelte, hogy negyedéves összevetésben lassult a visszaesés üteme az idei második negyedévben az első három hónaphoz képest. Hewitt szerint a kamatcsökkentés mellett szóló másik tényező a magyar befektetési eszközöket terhelő kockázati felárak csökkenése, ami valószínűleg az IMF/EU-tárgyalások lassú haladásának is az egyik oka. A forint az elmúlt egy hónapban erősödött, és ezt a magyar szuverén adósságtörlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árázásának, valamint az állampapírok hozamainak csökkenése kísérte.

A Barclays londoni felzárkózó piaci elemzője szerint "nagyon bizonytalan", hogy e piaci környezetben a monetáris tanács megvárja-e az IMF/EU-tárgyalások befejeződését. Hewitt szerint ennek lehetséges alternatívájaként "egy bizonyos ponton" a piac "annyira derűlátóvá válhat", ami meggyőzheti a monetáris tanácsi tagok többségét arról, hogy a forintárfolyam kockáztatása nélkül csökkenthető az alapkamat. Az elemző közölte, hogy a piaci fejlemények és a monetáris tanácsi tagok nyilatkozatai alapján a Barclays előre hozta az első MNB-kamatcsökkentés időpontjára adott prognózisát, és most már az idei negyedik negyedévre várja a monetáris enyhítés kezdetét, jóllehet fenntartja azt az előrejelzését, hogy az IMF/EU-tárgyalások nem fejeződnek be 2013 elő negyede előtt.

Goldman Sachs

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői a keddi MNB-ülés előtt összeállított prognózisukban azt jósolták, hogy a monetáris tanács akkor kezd kamatcsökkentésbe, amikor már "elégséges előrelépés" történt az IMF/EU-tárgyalásokon egy új finanszírozási megállapodás megkötése irányában. A ház ennek alapján jelenleg fél százalékpontos kamatcsökkentést és így 6,5 százalékos idei év végi MNB-alapkamatot vár, azzal a megjegyzéssel, hogy az enyhítés a legnagyobb valószínűséggel 2012 "legvégén" kezdődik.

A Goldman Sachs londoni elemzői is közölték ugyanakkor: látják annak rizikóját, hogy Magyarország javuló kockázati megítélése és a gyenge gazdasági teljesítmény ennél korábbi kamatcsökkentésekre ösztönözheti az MNB-t. A monetáris tanács egyes derűlátóbb külsős tagjai valószínűleg már most megfelelőnek érzik az időt a forintgyengülés és a tőkekivonás kockázata nélküli kamatcsökkentésre, miután a forint valóban hosszabb ideje erősödik, az állampapírhozamok egyes lejáratokra a 7 százalékos MNB-alapkamat alatt is jártak, és csökken a szuverén magyar adósság CDS-árazása is.

A Goldman Sachs elemzőinek megítélése szerint azonban mindezzel együtt is "idő előtti" lenne egyelőre a kamatcsökkentés, és erősítené bármilyen esetleges negatív sokk hatásait. Éppen ezért a ház azt valószínűsíti, hogy a kamatcsökkentési javaslatnak a keddi monetáris tanácsi ülésen még nem lesz elégséges támogatottsága. A cég közgazdászai hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy a magyar kockázati mérőszámok javulása "nem Magyarország-specifikus" okok, hanem jelentős részben külső tényezők eredménye. E külső tényezők között szerepelnek a vezető ipari gazdaságokban honos, mélységi rekordokon járó kötvényhozamok, amelyek ösztönzik a magasabb hozamú eszközök iránti tartós befektetői keresletet.

A GS szakértőinek megítélése szerint a magyar jegybank jövő évi kamatpályáját még nehezebb megjósolni, tekintettel a monetáris tanács összetételében esedékes változásra. A Goldman Sachs londoni elemzői mindazonáltal jelenleg azt várják, hogy az MNB 2013-ban 1 százalékponttal 5,5 százalékra csökkenti tovább alapkamatát, de ez az enyhítési ciklus a jövő év későbbi szakaszaira koncentrálódik majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Érdekes ötlet: a kannabisz húzná ki Pakisztánt a válságból?
Bózsó Péter | 2024. május 20. 17:31
Pakisztán gazdaságszerkezeti aránytalanságokkal, politikai feszültséggel küzd, de hagyományait követve belépne a globális kannabisz piacra. Mire lehet elég?
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontján marad a kínai alapkamat
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 08:01
A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
Makro / Külgazdaság Hol a legjobb Európában vonatozni?
Elek Lenke | 2024. május 19. 14:22
Magyarország az előkelő 10. helyen végzett.
Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG