Hirdetés
Hirdetés

Amerikai beavatkozást követel Orbán ellen egy vezető uniós politikus

2018. szeptember 13., 17:15

Guy Verhofstadt szerint politikai és pénzügyi eszközökkel is meg kell büntetni a magyar kormányt.

Guy Verhofstadt, leader of the ALDE Liberal group at the European Parliament, during the plenary session at the European Parliament in Strasbourg, France, 11 September 2018. EPA/PATRICK SEEGER
Guy Verhofstadt az EP-ben.  EPA/PATRICK SEEGER

Az európai kormányoknak és az Egyesült Államoknak „morális kötelességük beavatkozni” a magyar kormánnyal szemben, mivel az „veszélyt jelent a törvényen alapuló nemzetközi rendre” - írta Guy Verhofstadt a CNN-en megjelent véleménycikkében.

Azonnal megállítaná Orbán Viktort

Az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője szerint Orbán Viktor kormányfőt azonnal meg kell állítani: „Nem nézhetjük tétlenül, hogy populista, szélsőjobboldali kormányok Vlagyimir Putyin keze közé juttassanak demokratikus európai államokat, és aláássák a háború utáni nemzetközi normákat. Az olyan kormányoknak, amelyek autoriter politikát folytatnak, politikailag és pénzügyileg is meg kell fizetniük ezért.”

Hirdetés

A belga politikus a civil szervezetek és Magyarország állampolgárainak támogatását javasolja, akik „sokkal jobbat érdemelnek” a jelenlegi kormánynál.

Magyarország ma nem lehetne EU-tag

Verhofstadt úgy véli, hogy Orbán Viktor 2010 óta olyan törvényeket fogadott el, amelyek megfojtják a szabad sajtót, a politika hatáskörébe vonják az igazságszolgáltatást, valamint démonizálják a civil szervezeteket. Ráadásul a magyar kormányfő „szégyenletes módon antiszemita témákat visszhangzott, és célba vette a nemzetközi, nagyra becsült Közép-európai Egyetemet” – írja a liberális politikus, aki szerint Magyarország ma már nem csatlakozhatna az EU-hoz.

Verhofstadt egyúttal örömét fejezte ki amiatt, hogy az EurópaI Parlament szerdán elfogadta a magyar demokrácia állapotát kritizáló Sargentini-jelentést. Szerinte ez történelmi voksolás volt, amely azt bizonyítja, hogy az illiberálisok nem masírozhatnak tovább zavartalanul, az uniós parlamenti képviselők nagy többsége pedig továbbra is kész harcolni a demokratikus jogokért és értékekért.

A Sargentini-jelentés elfogadásáról szóló háttéranyagunkat itt olvashatja.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az építőipari boom jól látszik a lízingpiacon is. A szövetség ugyanakkor felhívja a figyelmet: vannak kihívások a piacon, részben az emelkedő kamatok miatt, de rövid és középtávon stabil növekedés várható.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?