Hirdetés
Hirdetés

Amerikai beavatkozást követel Orbán ellen egy vezető uniós politikus

2018. szeptember 13., 17:15

Guy Verhofstadt szerint politikai és pénzügyi eszközökkel is meg kell büntetni a magyar kormányt.

Miből finanszírozzam a cégem? Mitől lesz versenyképes egy magyar KKV és honnan szerezhet fejlesztési forrásokat? Ki viheti tovább a családi vállalkozást?
KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!

Guy Verhofstadt, leader of the ALDE Liberal group at the European Parliament, during the plenary session at the European Parliament in Strasbourg, France, 11 September 2018. EPA/PATRICK SEEGER
Guy Verhofstadt az EP-ben.  EPA/PATRICK SEEGER

Az európai kormányoknak és az Egyesült Államoknak „morális kötelességük beavatkozni” a magyar kormánnyal szemben, mivel az „veszélyt jelent a törvényen alapuló nemzetközi rendre” - írta Guy Verhofstadt a CNN-en megjelent véleménycikkében.

Azonnal megállítaná Orbán Viktort

Az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője szerint Orbán Viktor kormányfőt azonnal meg kell állítani: „Nem nézhetjük tétlenül, hogy populista, szélsőjobboldali kormányok Vlagyimir Putyin keze közé juttassanak demokratikus európai államokat, és aláássák a háború utáni nemzetközi normákat. Az olyan kormányoknak, amelyek autoriter politikát folytatnak, politikailag és pénzügyileg is meg kell fizetniük ezért.”

Hirdetés

A belga politikus a civil szervezetek és Magyarország állampolgárainak támogatását javasolja, akik „sokkal jobbat érdemelnek” a jelenlegi kormánynál.

Magyarország ma nem lehetne EU-tag

Verhofstadt úgy véli, hogy Orbán Viktor 2010 óta olyan törvényeket fogadott el, amelyek megfojtják a szabad sajtót, a politika hatáskörébe vonják az igazságszolgáltatást, valamint démonizálják a civil szervezeteket. Ráadásul a magyar kormányfő „szégyenletes módon antiszemita témákat visszhangzott, és célba vette a nemzetközi, nagyra becsült Közép-európai Egyetemet” – írja a liberális politikus, aki szerint Magyarország ma már nem csatlakozhatna az EU-hoz.

Verhofstadt egyúttal örömét fejezte ki amiatt, hogy az EurópaI Parlament szerdán elfogadta a magyar demokrácia állapotát kritizáló Sargentini-jelentést. Szerinte ez történelmi voksolás volt, amely azt bizonyítja, hogy az illiberálisok nem masírozhatnak tovább zavartalanul, az uniós parlamenti képviselők nagy többsége pedig továbbra is kész harcolni a demokratikus jogokért és értékekért.

A Sargentini-jelentés elfogadásáról szóló háttéranyagunkat itt olvashatja.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán Viktor hátradőlhet: maradnak a német cégek

Orbán Viktor hátradőlhet: maradnak a német cégek

A német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt, derült ki a privátbankár.hu háttérbeszélgetéseiből. A cégeket ugyanis az üzlet érdekli, nem pedig a politika. Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?