4p
Az iráni vezetés szeretne visszavágni Szulejmáni meggyilkolása miatt, de el akarja kerülni a totális háborút az Egyesült Államokkal. Emiatt helyi elemzők és kormányzati források azt valószínűsítik, hogy a katonai megtorlás – legalábbis egy időre – elmarad. Teherán egyéb eszközökkel próbálja majd csökkenteni az amerikai befolyást a Közel-Keleten.
Szulejmáni temetése Teheránban – középen Ali Hamenei ajatollah. EPA/IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE

Hatalmas tömegek követeltek megtorlást Teherán utcáin az elmúlt napokban amiatt, hogy múlt héten az amerikai hadsereg Irak fővárosában, Bagdadban likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milíciákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét.

Bosszúra szomjaznak...

Helyi híradások szerint a tegnapi gyászszertartáson több millióan vettek részt. A tömeg egy része az elmúlt napokban "Halál Amerikára!" és "Halál Izraelre!" rigmusokat skandált – az Egyesült Államok a zsidó állam legfőbb szövetségese a térségben –, valamint amerikai és izraeli zászlókat égetett.

A legfőbb iráni vezető, Ali Hamenei ajatollah mindenesetre már Szulejmáni meggyilkolása után közvetlenül könyörtelen bosszút helyezett kilátásba. Huszein Degán tábornok, korábbi védelmi miniszter szintén katonai választ ígért: szerinte Irán az Egyesült Államok katonai létesítményei ellen fog támadásokat végrehajtani.

A perzsa állam egyben felmondta a 2015-ben kötött alkut nukleáris tevékenységének korlátozásáról. Szeinab Szulejmáni, a likvidált tábornok lánya apja búcsúztatásán pedig kijelentette, hogy fekete nap vár az Egyesült Államokra és Izraelre.

...de nem akarnak háborút

Ali Hamenei azonban valójában nehéz dilemma elé került: hogyan tudja úgy kielégíteni az irániak bosszúvágyát, hogy közben elkerülje a háborút az Egyesült Államokkal?

A Financial Times szerint ugyanis a színfalak mögött még a keményvonalas iráni erők is azt mondják, hogy vissza kell ugyan csapni, de el kell kerülni a totális háborút.

Nem ignorálhatjuk csak úgy az agressziót, és meg kell előznünk, hogy az Egyesült Államok újabb gaztettet hajtson végre. De a stratégiánk az olyan megtorlás, amely után nem kell háborúba mennünk

– idézte a brit lap Hamid-Reza Taraghi politikust, aki közel áll a keményvonalasokhoz.

Óvatosabb stratégia kell

Helyi elemzők szerint egy olyan magas rangú katonai vezető, mint Szulejmáni likvidálása váratlan fejlemény volt, Teheránnak tehát óvatosabbá kell válnia. Irán eddig azzal számolt, hogy Donald Trump nem akar újabb háborút a Közel-Keleten, ehhez képest az amerikai elnök a napokban már a perzsa állam kulturális örökségének a bombázását is kilátásba helyezte.

Egy, a neve elhallgatását kérő iráni elemző azt hangsúlyozta, hogy rendkívül bonyolult helyzetről van szó, amely nem csak a legfőbb iráni vezetőt, hanem az egész iráni rendszert dilemma elé állítja.

Az iráni vezetők gyakorlatilag satuhelyzetbe kerültek:

Az egyik oldalon ott van a közvélemény érzelmi nyomása, a másik oldalon viszont ott van a politikai rendszer diktálta célszerűség, amely azt mondja, hogy ne legyen katonai megtorlás

– mondta az FT-nek egy helyi elemző.

Nem katonai eszközök

Mindezt figyelembe véve Irán rövidtávon valószínűleg egyéb módon és eszközökkel próbálja majd csökkenteni az Egyesült Államok befolyását a Közel-Keleten kormányközeli források szerint.

Ennek jegyében már felmondta a 2015-ben kötött atomalkut, valamint befolyást gyakorolt az iraki parlamentre annak érdekében, hogy az szólítsa fel távozásra a külföldi (amerikai) katonákat – a parlament már el is fogadott egy ilyen, nem kötelező érvényű határozatot.

Ha valóban sikerül kiszorítani az Egyesült Államokat Irakból, ahol az amerikaiak több száz milliárd dollárt fektettek be Szaddám Huszein 2003-as megdöntése óta, az nagy győzelem lenne az iráni külpolitika számára, véli egy teheráni kormányzati forrás.

Az ajatollah dönt

Reformpárti iráni erők szintén arra figyelmeztetnek, hogy egy katonai ellencsapás következményei beláthatatlanok lennének.

A válaszlépésekről végeredményben az ajatollah határoz majd – az FT szerint a hozzá közelállók arra kérték követőit, hogy bármilyen döntést is fog hozni, fogadják el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG