Hirdetés
Hirdetés

Erdogan a törököknek: dobjátok el az iPhone-okat!

2018. augusztus 14., 11:50

Harcias beszédet tartott Erdogan elnök, többek közt az amerikai elektronikai cikkek bojkottjára szólította fel a törököket. Azt mondja, gazdasági háború indult ellenük, de nem adják fel - továbbra is arra biztat mindenkit, hogy adja el keményvalutáját, a török cégeket pedig arra kéri, termeljenek és exportáljanak. Meglepő, de a líra erősödött a beszéd után.

Erdogan elnök beszédet tart 2018. augusztus 14-én. Fotó: EPA / török elnöki hivatal
Erdogan elnök beszédet tart 2018. augusztus 14-én. Fotó: EPA / török elnöki hivatal

Megfizet, aki gazdasági háborút indít Törökország ellen

A török gazdaság összeomlás-közeli állapotban van, a líra szabadesésben - Erdogan elnök újabb beszédet tartott, hogy elemezze a helyzetet, megnyugtassa a kedélyeket és kijelölje az irányt a kilábalásra. Szerinte Törökország súlyos gazdasági támadás alatt áll, de minden szükséges lépést megtesz a kormány a védekezésre. Azt mondta, a piaci folyamatok nem tükrözik a gazdaság kiváló állapotát.

Sokat ostorozta az Egyesült Államokat, amely szerinte nem csak Törökország, hanem más országok - Kína, Oroszország, Kanada, az EU, stb. - ellen is gazdasági háborút indított. Szerinte azért indult ilyen támadás Törökország ellen, mert hatalmasat nőtt és a világ 16. legnagyobb gazdaságává vált. Aki azonban gazdasági háborút indít a törökök ellen, az megfizet: a török nemzet nem fog térdet hajtani senki előtt, szilárdan állnak, akármi is történik a devizaárfolyamokkal vagy a kamatokkal. Ugyanúgy fognak harcolni a dollár és az infláció ellen, ahogy a puccskísérlet ellen harcoltak 2016. július 15-én - mondta.

Hirdetés

Vegyetek iPhone helyett Samsungot vagy Vestelt!

Erdogan azt állítja, korábbi felszólítását meghallgatta a nép, és elkezdték átváltani keményvalutájukat török lírára. Továbbra is erre biztatja őket - szerinte aki átváltja a líráját, az megadja magát a háborúban. Ezen kívül azt kéri, mindenki bojkottálja az amerikai elektronikai termékeket - például akinek iPhone-ja van, dobja el, vegyen helyette Samsungot, vagy a török gyártású Vestel Venust - javasolta az elnök. (A Vestel Elektronik cég részvényei azonnal kilőttek a hírre a török tőzsdén.) Megemlítette, hogy csináltak már hasonlót: amikor az amerikai kongresszus nem járult hozzá, hogy az USA drónok adjon el Törökországnak, akkor Törökország épített inkább magának.

Ki lesz a következő dominó?

Miután a török gazdaság összeomlott és a líra szabadesésbe kezdett, a befektetők a feltörekvő piacokról is szedni kezdték a sátorfájukat - nem mindenkit büntetnek azonban egyformán. Ahol ugyanazokat a bajokat látják, mint a törököknél, ott azonnal rátenyereltek az eladás gombra - melyik lehet a következő dominó a sorban? Részletek >>

Erdogan ezzel most először veti be Trump fegyverét: a több mint 80 milliós lakossága jelentős piac a nemzetközi cégeknek, ráadásul számos európai országgal szemben a török népesség növekszik. Ha ennyien bojkottálják egy cég vagy egy ország termékeit, annak azért van súlya.

Exportáljatok, exportáljatok, exportáljatok - termeljetek, termeljetek, termeljetek! - mondta a török vállalatoknak. Vegyenek fel embereket, termeljenek, és ne a raktárakat tömjék, hanem értékesítsenek árukat világszerte.

Ez kellett? Erősödik a líra

Erdogan harcias beszéde bár érdemi újdonságot, frissen bejelentett intézkedéseket nem tartalmazott, a török líra mégis erősödni tudott: napon belül már 5 százalékos pluszban van a dollárral szemben.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Hogy ez az elmúlt időszak zuhanásának korrekciója, vagy a gyújtó hangulatú beszéd következménye, az pár napon belül kiderül.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Elképesztő szintű az iráni politikai felháborodás Varsó azon lépése kapcsán, hogy helyszínt ad egy Irán-ellenes globális konferenciának. A lengyelek döntése óriási pofont jelent Berlin, Párizs és az EU számára. Varsó Amerika kiemelt partneri pozíciójára törekszik, kihasználva, hogy Washington és Berlin között egyre feszültebb a diplomáciai viszony. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?