Hirdetés
Hirdetés

Erdogan a törököknek: dobjátok el az iPhone-okat!

2018. augusztus 14., 11:50

Harcias beszédet tartott Erdogan elnök, többek közt az amerikai elektronikai cikkek bojkottjára szólította fel a törököket. Azt mondja, gazdasági háború indult ellenük, de nem adják fel - továbbra is arra biztat mindenkit, hogy adja el keményvalutáját, a török cégeket pedig arra kéri, termeljenek és exportáljanak. Meglepő, de a líra erősödött a beszéd után.

Erdogan elnök beszédet tart 2018. augusztus 14-én. Fotó: EPA / török elnöki hivatal
Erdogan elnök beszédet tart 2018. augusztus 14-én. Fotó: EPA / török elnöki hivatal

Megfizet, aki gazdasági háborút indít Törökország ellen

A török gazdaság összeomlás-közeli állapotban van, a líra szabadesésben - Erdogan elnök újabb beszédet tartott, hogy elemezze a helyzetet, megnyugtassa a kedélyeket és kijelölje az irányt a kilábalásra. Szerinte Törökország súlyos gazdasági támadás alatt áll, de minden szükséges lépést megtesz a kormány a védekezésre. Azt mondta, a piaci folyamatok nem tükrözik a gazdaság kiváló állapotát.

Sokat ostorozta az Egyesült Államokat, amely szerinte nem csak Törökország, hanem más országok - Kína, Oroszország, Kanada, az EU, stb. - ellen is gazdasági háborút indított. Szerinte azért indult ilyen támadás Törökország ellen, mert hatalmasat nőtt és a világ 16. legnagyobb gazdaságává vált. Aki azonban gazdasági háborút indít a törökök ellen, az megfizet: a török nemzet nem fog térdet hajtani senki előtt, szilárdan állnak, akármi is történik a devizaárfolyamokkal vagy a kamatokkal. Ugyanúgy fognak harcolni a dollár és az infláció ellen, ahogy a puccskísérlet ellen harcoltak 2016. július 15-én - mondta.

Hirdetés

Vegyetek iPhone helyett Samsungot vagy Vestelt!

Erdogan azt állítja, korábbi felszólítását meghallgatta a nép, és elkezdték átváltani keményvalutájukat török lírára. Továbbra is erre biztatja őket - szerinte aki átváltja a líráját, az megadja magát a háborúban. Ezen kívül azt kéri, mindenki bojkottálja az amerikai elektronikai termékeket - például akinek iPhone-ja van, dobja el, vegyen helyette Samsungot, vagy a török gyártású Vestel Venust - javasolta az elnök. (A Vestel Elektronik cég részvényei azonnal kilőttek a hírre a török tőzsdén.) Megemlítette, hogy csináltak már hasonlót: amikor az amerikai kongresszus nem járult hozzá, hogy az USA drónok adjon el Törökországnak, akkor Törökország épített inkább magának.

Ki lesz a következő dominó?

Miután a török gazdaság összeomlott és a líra szabadesésbe kezdett, a befektetők a feltörekvő piacokról is szedni kezdték a sátorfájukat - nem mindenkit büntetnek azonban egyformán. Ahol ugyanazokat a bajokat látják, mint a törököknél, ott azonnal rátenyereltek az eladás gombra - melyik lehet a következő dominó a sorban? Részletek >>

Erdogan ezzel most először veti be Trump fegyverét: a több mint 80 milliós lakossága jelentős piac a nemzetközi cégeknek, ráadásul számos európai országgal szemben a török népesség növekszik. Ha ennyien bojkottálják egy cég vagy egy ország termékeit, annak azért van súlya.

Exportáljatok, exportáljatok, exportáljatok - termeljetek, termeljetek, termeljetek! - mondta a török vállalatoknak. Vegyenek fel embereket, termeljenek, és ne a raktárakat tömjék, hanem értékesítsenek árukat világszerte.

Ez kellett? Erősödik a líra

Erdogan harcias beszéde bár érdemi újdonságot, frissen bejelentett intézkedéseket nem tartalmazott, a török líra mégis erősödni tudott: napon belül már 5 százalékos pluszban van a dollárral szemben.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Hogy ez az elmúlt időszak zuhanásának korrekciója, vagy a gyújtó hangulatú beszéd következménye, az pár napon belül kiderül.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az építőipari boom jól látszik a lízingpiacon is. A szövetség ugyanakkor felhívja a figyelmet: vannak kihívások a piacon, részben az emelkedő kamatok miatt, de rövid és középtávon stabil növekedés várható.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?