Hirdetés
Hirdetés

Erdogan a törököknek: dobjátok el az iPhone-okat!

2018. augusztus 14., 11:50

Harcias beszédet tartott Erdogan elnök, többek közt az amerikai elektronikai cikkek bojkottjára szólította fel a törököket. Azt mondja, gazdasági háború indult ellenük, de nem adják fel - továbbra is arra biztat mindenkit, hogy adja el keményvalutáját, a török cégeket pedig arra kéri, termeljenek és exportáljanak. Meglepő, de a líra erősödött a beszéd után.

Miből finanszírozzam a cégem? Mitől lesz versenyképes egy magyar KKV és honnan szerezhet fejlesztési forrásokat? Ki viheti tovább a családi vállalkozást?
KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!

Erdogan elnök beszédet tart 2018. augusztus 14-én. Fotó: EPA / török elnöki hivatal
Erdogan elnök beszédet tart 2018. augusztus 14-én. Fotó: EPA / török elnöki hivatal

Megfizet, aki gazdasági háborút indít Törökország ellen

A török gazdaság összeomlás-közeli állapotban van, a líra szabadesésben - Erdogan elnök újabb beszédet tartott, hogy elemezze a helyzetet, megnyugtassa a kedélyeket és kijelölje az irányt a kilábalásra. Szerinte Törökország súlyos gazdasági támadás alatt áll, de minden szükséges lépést megtesz a kormány a védekezésre. Azt mondta, a piaci folyamatok nem tükrözik a gazdaság kiváló állapotát.

Sokat ostorozta az Egyesült Államokat, amely szerinte nem csak Törökország, hanem más országok - Kína, Oroszország, Kanada, az EU, stb. - ellen is gazdasági háborút indított. Szerinte azért indult ilyen támadás Törökország ellen, mert hatalmasat nőtt és a világ 16. legnagyobb gazdaságává vált. Aki azonban gazdasági háborút indít a törökök ellen, az megfizet: a török nemzet nem fog térdet hajtani senki előtt, szilárdan állnak, akármi is történik a devizaárfolyamokkal vagy a kamatokkal. Ugyanúgy fognak harcolni a dollár és az infláció ellen, ahogy a puccskísérlet ellen harcoltak 2016. július 15-én - mondta.

Hirdetés

Vegyetek iPhone helyett Samsungot vagy Vestelt!

Erdogan azt állítja, korábbi felszólítását meghallgatta a nép, és elkezdték átváltani keményvalutájukat török lírára. Továbbra is erre biztatja őket - szerinte aki átváltja a líráját, az megadja magát a háborúban. Ezen kívül azt kéri, mindenki bojkottálja az amerikai elektronikai termékeket - például akinek iPhone-ja van, dobja el, vegyen helyette Samsungot, vagy a török gyártású Vestel Venust - javasolta az elnök. (A Vestel Elektronik cég részvényei azonnal kilőttek a hírre a török tőzsdén.) Megemlítette, hogy csináltak már hasonlót: amikor az amerikai kongresszus nem járult hozzá, hogy az USA drónok adjon el Törökországnak, akkor Törökország épített inkább magának.

Ki lesz a következő dominó?

Miután a török gazdaság összeomlott és a líra szabadesésbe kezdett, a befektetők a feltörekvő piacokról is szedni kezdték a sátorfájukat - nem mindenkit büntetnek azonban egyformán. Ahol ugyanazokat a bajokat látják, mint a törököknél, ott azonnal rátenyereltek az eladás gombra - melyik lehet a következő dominó a sorban? Részletek >>

Erdogan ezzel most először veti be Trump fegyverét: a több mint 80 milliós lakossága jelentős piac a nemzetközi cégeknek, ráadásul számos európai országgal szemben a török népesség növekszik. Ha ennyien bojkottálják egy cég vagy egy ország termékeit, annak azért van súlya.

Exportáljatok, exportáljatok, exportáljatok - termeljetek, termeljetek, termeljetek! - mondta a török vállalatoknak. Vegyenek fel embereket, termeljenek, és ne a raktárakat tömjék, hanem értékesítsenek árukat világszerte.

Ez kellett? Erősödik a líra

Erdogan harcias beszéde bár érdemi újdonságot, frissen bejelentett intézkedéseket nem tartalmazott, a török líra mégis erősödni tudott: napon belül már 5 százalékos pluszban van a dollárral szemben.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Hogy ez az elmúlt időszak zuhanásának korrekciója, vagy a gyújtó hangulatú beszéd következménye, az pár napon belül kiderül.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán Viktor hátradőlhet: maradnak a német cégek

Orbán Viktor hátradőlhet: maradnak a német cégek

A német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt, derült ki a privátbankár.hu háttérbeszélgetéseiből. A cégeket ugyanis az üzlet érdekli, nem pedig a politika. Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?