Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Fellázadt a német baloldal, megfúrnák von der Leyent

Wéber Balázs, 2019. július 04., 14:00

A Német Szociáldemokrata Párt egyes vezetői szerint az Európai Parlamentnek nem szabad megszavaznia az Európai Tanács meglepetésjelöltjét, Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének. A német védelmi miniszter jelölése a kormánykoalíciót is megroppanthatja: a korábbi baloldali alkancellár, Sigmar Gabriel szerint indokolt lenne kilépni a kormányból. A pártvezetés ezt egyelőre elutasítja.

German Defense Minister Ursula von der Leyen and nominated President of the European Commission gives a statement at the European Parliament, in Strasbourg, France, 03 July 2019 after the EPP faction meeting. EPA/PATRICK SEEGER
Ursula von der Leyen sajtótájékoztatója tegnap Strasbourgban a néppárti frakció ülése után. EPA/PATRICK SEEGER

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) több vezető politikusa is arra szólította fel az Európai Parlamentet (EP), hogy ne válassza meg Ursula von der Leyent az Európai Bizottság új elnökének. A német védelmi minisztert kedden jelölte az Európai Tanács a posztra, de csak akkor lehet belőle bizottsági elnök, ha az EP is megszavazza.

Vissza a csúcsjelöltekhez

Hirdetés

Üdvözölném, ha a Parlamentnek lenne ereje ahhoz, hogy a választási kampány egyik csúcsjelöltjét válassza meg az Európai Bizottság elnökének

- jelentette ki ma egy rádióinterjúban Michael Roth német Európa-ügyi államminiszter, az SPD elnökségének a tagja. Szerinte ezzel az EP jóvátehetné azt, ami a Tanácsnak nem sikerült.

Ezzel arra utalt, hogy az Európai Tanácsnak az uniós szerződés értelmében a  jelölésnél figyelembe kell vennie az EP-választások végeredményét – azaz a legtöbb szavazatot kapott pártok csúcsjelöltjeit.

Ez amúgy elvileg meg is történt, de sem a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber, sem a szociáldemokraták csúcsjelöltje, Frans Timmermans nem kapott többséget (ráadásul az EP is megosztott volt)  – így került elő a kalapból von der Leyen.

„Nincs okunk megválasztani”

Ezzel párhuzamosan Ralf Stegner, az SPD egyik elnökhelyettese azt mondta, hogy meglátása szerint pártja EP-képviselői von der Leyen ellen fognak voksolni:

A szociáldemokrata képviselőknek semmi okuk sincs arra, hogy rá szavazzanak.

Stegner arra számít, hogy más pártok képviselőinek is problémájuk van a jelöléssel. Ő is rosszallását fejezte ki  amiatt, hogy a Tanács nem tartotta magát a csúcsjelölti rendszerhez, és egy olyan személyt jelölt, aki rajta sem volt a választási plakátokon. Szerinte von der Leyen miniszteri ténykedésével sem szolgált rá a jelölésre.

Nem igazán tartozik a nagy teljesítményt nyújtók közé és vizsgálóbizottságot is kapott a nyakába.

- mondta Stegner a védelmi minisztérium tanácsadói szerződései körüli botrányra utalva.

Bukik a nagykoalíció?

A szociáldemokraták ellenkezése miatt Angela Merkel – az uniós vezetők közül egyedüliként – nem szavazta meg védelmi minisztere jelölését a Tanácsban (hivatalosan tartózkodott). Lehet azonban, hogy a kancellár még ezzel sem tudta megmenteni a nagykoalíciót.

Sigmar Gabriel volt alkancellár, az SPD egykori elnöke tegnap „példátlan politikai trükközésről” beszélt, és azt mondta, hogy ez már ok a koalíció felmondására. A párt jelenlegi vezetői ugyanakkor ezt egyelőre elutasítják.

Gabriel úgy véli, hogy az SPD meg tudja akadályozni von der Leyen elnökké választását, és ezt meg is kell tennie:

Különben része lesz ennek a szörnyű színháznak, és gúnyt űz az EP-választásból.

Júliusban szavaznak

Az EP júliusban szavaz majd a német védelmi miniszterről, akinek megválasztásához egyszerű többség szükséges. Von der Leyen már szerdán Strasbourgba utazott, hogy megnyerje magának a képviselőket.

Háttéranyagunk van der Leyen jelöléséről és a magyar vonatkozásokról: Orbán Viktor különös fordulata: miért jobb von der Leyen Webernél? Videókommentárunk:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Újabb bukott Willkommenskultur – politikai földrengés Svédországban

Újabb bukott Willkommenskultur – politikai földrengés Svédországban

A bevándorlás-ellenes svéd párt először előzte meg a kormányzó Szociáldemokratákat a közvéleménykutatásokban. Az 1950-es évek óta először a Svédországból átáramló szervezett bűnözői csoportok miatt Dánia határőrizetet vezetett be a Koppenhágát Malmövel összekötő hídon. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?