Hirdetés
Hirdetés

Fellázadt a német baloldal, megfúrnák von der Leyent

Wéber Balázs, 2019. július 04., 14:00

A Német Szociáldemokrata Párt egyes vezetői szerint az Európai Parlamentnek nem szabad megszavaznia az Európai Tanács meglepetésjelöltjét, Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének. A német védelmi miniszter jelölése a kormánykoalíciót is megroppanthatja: a korábbi baloldali alkancellár, Sigmar Gabriel szerint indokolt lenne kilépni a kormányból. A pártvezetés ezt egyelőre elutasítja.

German Defense Minister Ursula von der Leyen and nominated President of the European Commission gives a statement at the European Parliament, in Strasbourg, France, 03 July 2019 after the EPP faction meeting. EPA/PATRICK SEEGER
Ursula von der Leyen sajtótájékoztatója tegnap Strasbourgban a néppárti frakció ülése után. EPA/PATRICK SEEGER

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) több vezető politikusa is arra szólította fel az Európai Parlamentet (EP), hogy ne válassza meg Ursula von der Leyent az Európai Bizottság új elnökének. A német védelmi minisztert kedden jelölte az Európai Tanács a posztra, de csak akkor lehet belőle bizottsági elnök, ha az EP is megszavazza.

Vissza a csúcsjelöltekhez

Hirdetés

Üdvözölném, ha a Parlamentnek lenne ereje ahhoz, hogy a választási kampány egyik csúcsjelöltjét válassza meg az Európai Bizottság elnökének

- jelentette ki ma egy rádióinterjúban Michael Roth német Európa-ügyi államminiszter, az SPD elnökségének a tagja. Szerinte ezzel az EP jóvátehetné azt, ami a Tanácsnak nem sikerült.

Ezzel arra utalt, hogy az Európai Tanácsnak az uniós szerződés értelmében a  jelölésnél figyelembe kell vennie az EP-választások végeredményét – azaz a legtöbb szavazatot kapott pártok csúcsjelöltjeit.

Ez amúgy elvileg meg is történt, de sem a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber, sem a szociáldemokraták csúcsjelöltje, Frans Timmermans nem kapott többséget (ráadásul az EP is megosztott volt)  – így került elő a kalapból von der Leyen.

„Nincs okunk megválasztani”

Ezzel párhuzamosan Ralf Stegner, az SPD egyik elnökhelyettese azt mondta, hogy meglátása szerint pártja EP-képviselői von der Leyen ellen fognak voksolni:

A szociáldemokrata képviselőknek semmi okuk sincs arra, hogy rá szavazzanak.

Stegner arra számít, hogy más pártok képviselőinek is problémájuk van a jelöléssel. Ő is rosszallását fejezte ki  amiatt, hogy a Tanács nem tartotta magát a csúcsjelölti rendszerhez, és egy olyan személyt jelölt, aki rajta sem volt a választási plakátokon. Szerinte von der Leyen miniszteri ténykedésével sem szolgált rá a jelölésre.

Nem igazán tartozik a nagy teljesítményt nyújtók közé és vizsgálóbizottságot is kapott a nyakába.

- mondta Stegner a védelmi minisztérium tanácsadói szerződései körüli botrányra utalva.

Bukik a nagykoalíció?

A szociáldemokraták ellenkezése miatt Angela Merkel – az uniós vezetők közül egyedüliként – nem szavazta meg védelmi minisztere jelölését a Tanácsban (hivatalosan tartózkodott). Lehet azonban, hogy a kancellár még ezzel sem tudta megmenteni a nagykoalíciót.

Sigmar Gabriel volt alkancellár, az SPD egykori elnöke tegnap „példátlan politikai trükközésről” beszélt, és azt mondta, hogy ez már ok a koalíció felmondására. A párt jelenlegi vezetői ugyanakkor ezt egyelőre elutasítják.

Gabriel úgy véli, hogy az SPD meg tudja akadályozni von der Leyen elnökké választását, és ezt meg is kell tennie:

Különben része lesz ennek a szörnyű színháznak, és gúnyt űz az EP-választásból.

Júliusban szavaznak

Az EP júliusban szavaz majd a német védelmi miniszterről, akinek megválasztásához egyszerű többség szükséges. Von der Leyen már szerdán Strasbourgba utazott, hogy megnyerje magának a képviselőket.

Háttéranyagunk van der Leyen jelöléséről és a magyar vonatkozásokról: Orbán Viktor különös fordulata: miért jobb von der Leyen Webernél? Videókommentárunk:

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Ez több mint 14-szerese (!!!) annak, amiben az átlagos összegű nyugellátásban részesülő személy reménykedhet. Persze, a sor másik végén több tízezren vannak olyanok is, akiknek még 5000 forint, vagyis havi 500 forint sem jár.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?