Hirdetés

Fordulat jöhet az észak-koreai béketárgyalásokban?

2019. július 13., 11:45

Az amerikaiakkal folytatott közvetlen párbeszéd fontosságát hangsúlyozták észak-koreai propagandaoldalak.

Az Uriminzokkiri nevű észak-koreai internetes oldal egy kommentárban azt írta, hogy sokkal gyümölcsözőbb az ország számára Washingtonnal tárgyalni, mert Szöul neki engedelmeskedik.

Sokkal gyümölcsözőbb, ha közvetlenül az Egyesült Államokkal folytatunk megbeszélést, amely közvetlen nyomást tud gyakorolni Dél-Koreára a függőben lévő kérdések előmozdítására, mintha az ellenféllel tárgyalnánk, amely egy lépést sem tud tenni az amerikaiak engedélye nélkül - írta a honlap.

Hirdetés

Egy másik lap, a Meari egyenesen értelmetlennek nevezte a megbeszéléseket Szöul és Phenjan között. Mint írták:

„Semmit sem tudunk megoldani, ha egy olyan országgal tárgyalunk, amelynek tekintete egy külföldi hatalmon függ, és különféle feltételekre hivatkozva képtelen lépni.”

Az amerikai-észak-koreai tárgyalások a vártnál lassabban haladnak, és a felek álláspontját a kettejük között közvetítő Szöul sem tudta közelíteni egymáshoz. Kim Dzsongun észak-koreai vezető háromszor találkozott Donald Trump amerikai elnökkel az elmúlt egy évben. Az első, szingapúri csúcstalálkozón a vezetők megegyeztek a Koreai-félsziget atommentesítéséről, de annak mikéntjét nem pontosították.

Kim azt várja, hogy Trump engedményeket tegyen az eddigi észak-koreai gesztusokért, de az amerikai elnök leszögezte: nem hajlandó enyhíteni a szankciókon addig, amíg Phenjan további lépéseket nem tesz nukleáris arzenálja felszámolásáért.

A politikusok legutóbb a két Korea határán található panmindzsoni demilitarizált övezetben folytattak megbeszélést június 30-án, miután Trump egy hirtelen ötlettől vezérelve találkozót kezdeményezett Kimmel a Twitteren. Az esemény során Trump egy rövid időre észak-koreai területre lépett, és ezzel ő lett az első olyan amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt Észak-Koreában járt.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

40 milliárddal ugrott meg az egészségügyi intézmények adóssága

40 milliárddal ugrott meg az egészségügyi intézmények adóssága

Az egészségügyi intézmények adóssága a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint 2019 végén 67,7 milliárdot tett ki, ez több mint háromszor magasabb a 2018 végi 20,8 milliárdnál. Figyelmeztető jel, hogy a 2019 végi tartozásnak immár csaknem kétharmada 60 napon túli lejáratú.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?