Hirdetés
Hirdetés

Hiába a nagy nap – visszatáncolnak Matolcsyék?

2017. november 20., 16:07

Az elemzők nem várnak nagy durranást a holnapi kamatdöntéstől, a hosszútávú várakozások azonban meglehetősen színesek.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

(Fotó: Kormany.hu)
(Fotó: Kormany.hu)

Abban egyetértenek a londoni pénzügyi elemzők, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a keddi kamatdöntő ülésen nem módosítja majd a 0,90 százalékos alapkamatot. Az elemzőházak jövőbeni várakozásai azonban meglehetősen színes képet mutatnak.

A Morgan Stanley bankcsoport prognózisa szerint a monetáris tanács legutóbbi ülésének enyhítési alapállásra valló jegyzőkönyve, és az enyhítési hajlamot alátámasztó legutóbbi MNB-szakértői nyilatkozatok alapján "nagyon meglepőnek" tartanák, ha az MNB kedden nem jelentené be enyhítési eszköztárának kibővítését. A mennyiségi enyhítés ugyan egyértelmű módszer lenne, ugyanakkor valószínűtlennek tartják, hogy a gazdaság jelenlegi ciklusában ehhez nyúlna a jegybank. Az elemzők szerint valószínűbb a hosszú távú hozamok lefelé kényszerítése a jegybanki kamatcsere-tranzakciók (IRS) újrakezdésével.

Hirdetés

Ugyanakkor felidézték, hogy nemrégiben jelentősen, az addigi 2,9, illetve 2,8 százalékról 3,8, illetve 3,3 százalékra javították a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedési ütemére adott előrejelzésüket az ösztönző hatású monetáris és költségvetési háttér, az euróövezeti növekedési kilátások javulása, az EU-folyósítások gyorsuló lehívása és a jelentős, eddig visszafojtott kereslet miatt. Az elemzőház szerint Magyarország növekedési potenciálja 2 százalék körül alakulhat az idei évre.

Más véleményen vannak a többiek?

A Capital Economics várakozása szerint a tizenkét havi infláció a következő hónapokban még a magyar jegybank célszintje alatt marad, és ez is valószínűtlenné teszi az MNB-alapkamat módosítását. A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a magyar gazdaság csaknem teljes foglalkoztatottság mellett működik, ugrásszerűen gyorsul a bérkiáramlás, és ebben a környezetben a cég azzal számol, hogy az éves infláció 2018 elején átlépi az MNB 3 százalékos központi célszintjét. A cég londoni elemzőinek prognózisa szerint az MNB alapkamata 2018 végéig 1,50 százalékra növekszik a jelenlegi 0,90 százalékról.

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház jelenleg érvényes előrejelzése szerint az MNB 2018 vége felé egyes nem konvencionális enyhítési intézkedéseit kezdi majd leépíteni, és 2019-ben kezd kamatemelésbe. A BMI Research ezzel szemben arra számít, hogy a magyar jegybank 2019 végéig 2,00 százalékra emeli alapkamatát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?