5p
Mindenki megtalálja a magának való szórakozást és kikapcsolódást a holnapi napon: a hivatalos megemlékezéseken túl persze lesznek tüntetések és piknikezés is, de kivonhatjuk magunkat a politika alól és megannyi kulturális rendezvényre látogathatunk el. A közlekedésre azért nem árt odafigyelni: lezárások lesznek és a közösségi közlekedés is megváltozik.

Holnap reggeltől fenekestől felfordul a főváros élete az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról szóló megemlékezések miatt. Összeszedtük amit csak tudni lehet a várható forgalomkorlátozásokról és eseményekről, hogy ne stresszeld szét magad, ha valami nem arra megy, amerre kellene, vagy nem azt csinálják bizonyos helyszíneken, amit kellene, viszont könnyebb dolgod lesz így kitalálni, hogy milyen rendezvényeken vegyél részt ezen a várhatóan szép napon.

Merthogy eső például várhatóan nem, vagy csak alig lesz szerdán, viszont változóan felhős lesz az ég, többször erősen megnövekedhet a felhőzet, és egy kis szélre is kell majd számítani. Az Időkép szerint napközben 11-16 fokig emelkedhet a hőmérséklet, úgyhogy azért egy átmeneti kabát nem árthat. A hét későbbi időjárásáról itt többet olvashatsz, de most nézzük meg, hol érdemes eltölteni a szabadnapot, ha kimozdulna az ember Budapesten.

Események

A hivatalos március 15-i program a Kossuth téren kezdődik 9 órakor zászlófelvonással és katonai tiszteletadással. Ha gyerekek katonákat szeretnének nézni, akkor mindenképp jó választás. 10:30-kor a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével vonulhatunk át az a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol Tarlós István után Orbán Viktor mond beszédet. A díszmenet innen a budai Várba megy át új útvonalon, az Astoria, a Szabad sajtó út, a Március 15. tér, a Széchenyi István tér és a Lánchídon keresztül a Clark Ádám térre, onnan a Hunyadi János úton keresztül Dísz térig. Ezek után 3 órakor az Országházban átadják Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Tüntetések is lesznek ám, akit annyira nem vonz a hivatalos megemlékezés: az Együtt elnöke, Juhász Péter eredetileg azt tervezte, hogy kisípolják majd Orbán Viktort, azonban ezt a rendőrség kétszer is elutasította - Juhász szerint törvénytelenül. "Akkor kokárdát fogunk osztani. A sípos fajtából" - írta a politikus Facebook-oldalán. 10:00 órától a Nemzeti Múzeumnál van a gyülekező, részletek a Facebook-eseményben olvashatók, illetve Juhász Péter oldalán.

Piknikezni hív a magyar politikai élet legújabb üdvöskéje, a Momentum Mozgalom is, ez lesz az első hivatalos rendezvényük pártként. Nem lesz itt semmi különös, csak jól érezzük magunkat március idusán - írták az eseményhez. A Városligetben a megszokott felvonulások és tüntetések helyett kicsik is, nagyok is megtalálhatják a kedvükre való, az alkalomhoz méltó programot. Ilyen például a társasjátékozás, kézművesség, emléktúrák, filmvetítés és sport. 14:00-tól lehet érkezni, további részletek itt.

Központi ünnepségét idén is az V. kerületi Március 15. téren tartja a Jobbik Magyarországért Mozgalom, akik minden, hazájáért tenni akaró honfitársukat szeretettel várnak. Beszédet mond Vona Gábor és Z. Kárpát Dániel - esemény.

Megvolt a mai napon a Magyar Szocialista Párt megemlékezése Miskolcon. Botka László fáklyás felvonulásra invitált mindenkit.

Az LMP is megtartja szokásos megemlékezését az egykori Pilvax kávéháznál 10:00-től. Szél Bernadett és Hadházy Ákos, a párt társelnökei mondanak beszédet.

Beszédet mond Majtényi László is a "Séta az új köztársaságért" elnevezésű rendezvényen/tüntetésen, amely 15:00-kor indul az Operától, majd a Nagymező utcán keresztülhaladva az Alkotmány utca Kossuth téri végénél fejeződik be. A szervező a Majtényi László államfő-jelölését kezdeményező "Elnököt a köztársaságnak" csoport, a tüntetést bejelentették a rendőrségen.

Ha politikailag kevésbé átitatott megemlékezésre vágysz, akkor irány egy múzeum, hiszen nemzeti ünnepeken rengeteg, egyébként belépős intézménybe ingyenesen juthatunk be. Egész napos foglalkozások lesznek a budai Várban is, a Parlamentben pedig regisztráció nélkül tekinthető meg a Szent Korona. A Magyarság Házában kézműves foglalkozás és huszárpróba is lesz. A Várkert Bazár a Színésznők forradalma című előadást kínálja, a Hadtörténeti Múzeum pedig idén is megrendezi a Forradalmi Forgatagot.

Közlekedés

De hogy jutsz el ide? Nem egyszerűen, de a BKK minden fontos információt megadott a tervezéshez: a rendezvények miatt az érintett belvárosi fő közlekedési útvonalakat lezárják, ezért több közösségi közlekedési járat forgalma, útvonala változik. A budai Várba például egész nap a Széll Kálmán térről induló 16A busszal – délután a Deák Ferenc térről közlekedő 216-os busszal is – vagy a Budavári Siklóval lehet eljutni.

Elsősorban a metrót javasolják, de jó, ha még indulás előtt még egyszer leellenőrizzük a dolgokat a BKK Facebook-oldalán, vagy a Futár applikációban. A múzeumi díszünnepség az M2-es metró Astoria vagy az M3-as és az M4-es metró Kálvin tér állomásától gyalogosan közelíthető meg a legkönnyebben. Hogy pontosan milyen változásokra lehet számítani a közösségi közlekedésben, arra itt egy szép, hosszú lista.

Lezárják az autósforgalom elől szinte a teljes belvárost is: zöldszámot hozott létre a Budapesti Rendőr-főkapitányság azoknak, akiknek a járművét a március 15-ei rendezvények miatt elszállítják a lezárt útszakaszokról. Azok, akik az ideiglenes tiltás ellenére a március 15-ei rendezvények útvonalán parkoltak és a járművüket elszállították, a 06-80/180-780-as zöldszámon érdeklődhetnek a további teendőikről.

Lezárják egy-egy időszakra egyebek mellett a budai Várat, a Múzeum körutat és a Magyar Nemzeti Múzeum környékét. Vonulásos demonstrációk miatt szerdán szakaszosan lezárják egy időre az Alkotmány utcát, az Astoriát, a Kossuth Lajos utcát, a Március 15. teret, a Jane Haining rakpartot, a Széchenyi István teret, a Lánchidat, az Andrássy utat és a Bajcsy-Zsilinszky utat is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG