4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Először ismerte el kormányzati képviselő, hogy az útépítési pályázatok brüsszeli vizsgálata is érv volt a 110 milliárdos költségvetési zárolás mellett. Banai Péter Benő, az NGM államtitkára szerint haladnak a stratégiai átalakítások, de ma még tényleg magas az állami újraelosztás aránya.

A tárcáknak augusztus elejéig kell a Magyar Államkincstárnak bejelenteniük részletes zárolási javaslataikat - mondta a Napi Gazdaságnak Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős államtitkára. A 110 milliárd forintos zárolás kapcsán elmondta, az elemzői konszenzus szerint idén a magyar költségvetés hiánya a GDP három százaléka alatt teljesül, az Európai Bizottság tavaszi prognózisában is 2,9 százalékos deficitet jelzett előre. Az elmúlt hónapok folyamatai miatt ugyanakkor a kabinet célszerűnek látta egy óvatossági, biztonsági intézkedés meghozatalát. Úgy tűnik, hogy az infláció miatt, ami az idén eddig gyakorlatilag nulla százalék körül mozog, némileg kevesebb áfabevétellel kalkulálhat a költségvetés. Emellett úgy döntött a kormány, hogy bővíti a közfoglalkoztatás keretében dolgozók létszámát, ami 47,3 milliárd forintos extra kiadást jelent a büdzsének.

Lekerült a napirendről az útépítők különadója?

Brüsszel azt vizsgálja, hogy mennyire volt szabályos az útépítő cégek pályáztatásának feltételrendszere. Ma még nem tudjuk, hogy mi lesz a döntés, ezért óvatossági lépésként a költségvetésben nagyobb tartalékot kell képezni – mondta Banai, aki ugyanakkor azzal, hogy a zárolás indokai között sorolta fel a tételt, jelezte, jelezhette, hogy a korábban meghirdetett, s egyes Fideszes érdekköröknek komoly hátrányt okozó útépítő cégekre kivetendő különadó lekerült a napirendről.

.Az év utolsó hónapjaiban derül ki, hogy a kormány a makrogazdasági, és az államháztartási mutatók tudatában fel tudja-e szabadítani az összeget. A 110 milliárd forintos zárolásból csupán 39,4 milliárd forint érinti a tárcákat. Nagy hányadot tesz ki ugyanakkor a beruházási alap megkurtítása, amivel kapcsolatban Banai elmondta: minden beruházás megvalósul, de nem feltétlenül idén. Áttekintették a tervezés alatt álló és a már futó beruházásokat, amelyek közül több eleve 2014-2015 között valósul meg, annak ellenére, hogy a fedezete az idei büdzsében már szerepel. Olyan eset nem lesz, hogy a vállalkozók által már beadott számlát nem egyenlíti ki az állam - hangsúlyozta. Az azonban előfordulhat, hogy egyes projektek megvalósulása átcsúszik a következő évre.

Megegyeznek Brüsszellel

Az államtitkár szerint az uniós támogatások intézményrendszerének magyar átalakítása miatt semmilyen forrásfelfüggesztés nem történt, s lezáródni látszik a vita az Európai Bizottsággal az irányító hatóságok és a közreműködő szervezetek átszervezése kapcsán. Az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság elkészítette a jelentését, amiből a kormány arra következtetett, hogy megnyugtató módon le lehet zárni a vitát. Nincs is olyan uniós előírás, hogy milyen szervezeti rendszerben, milyen formában kell egy tagállamnak a közvetítői feladatokat ellátni - mondta az államtitkár.

Haladnak a stratégiai átalakítások, de még magas az újraelosztás

Azzal kapcsolatban, hogy több nemzetközi tanulmány is szól arról, hogy a költségvetés 50 százalékos újraelosztási aránya a szomszédos országok 35-45 százalékos rátájával szemben igen magas, Banai a makrogazdasági adatok eredményeivel és azzal érvelt, hogy stratégiai átalakítások is lezajlottak. Ide sorolta az önkormányzati finanszírozás rendszerének megújítását, amelynek keretében a A kormány átvállalta ugyan az önkormányzatok teljes adósságát, ami természetesen forrásátcsoportosítással is járt, de „cserébe” a helyi önkormányzatoknak felelős gazdálkodást kell folytatniuk, s ezt az új önkormányzati szabályrendszer biztosítja. Ugyanakkor elismerte, hogy van még tennivaló, például az egészségügyi rendszer megkezdett megújításában is.

Az áfabevétel igazolja a pénztárgép-cserét

Az online kasszák esetében az intézkedés pozitív hatását igazolják egyes ágazatok bevallási adatai. Az áfacsalásban leginkább érintett kiskereskedelmi szektoroknál az első negyedévben 29 százalékkal, 17 milliárd forinttal több áfabevétel folyt be az államkasszába a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A teljes kereskedelmi szektor pedig 55 milliárd forinttal, 15 százalékkal teljesített jobban a vizsgált időszakban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG