3p
Jöhet Franciaország felminősítése a Moody's hitelminősítőnél. Bejöttek a reformok?

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Franciaország államadós-osztályzatának kilátását a Moody's Investors Service, mindenekelőtt a francia kormány jelentős reformprogramjával és a költségvetési konszolidáció melletti elkötelezettségével indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette az "Aa2" szintű francia szuverén besorolást. A Moody's által Franciaországra érvényben tartott államadós-minősítés két szinttel marad el a lehetséges legjobb "Aaa" kategóriától.

Sokat jelentene egy sikeres reform

A kilátás pozitívra javításához fűzött elemzésében a hitelminősítő hangsúlyozta: a francia kormány széleskörű és nagyratörő szerkezeti reformprogramot hirdetett meg, amely - ha maradéktalanul végrehajtják - a Moody's véleménye szerint várhatóan jelentős mértékben korrigálja a francia gazdaság versenyképességi problémáinak alapvető okait, a viszonylag magas szerkezeti jellegű munkanélküliséget és a szerény növekedési teljesítményt.

A cég a francia osztályzati kilátás pozitívra javításának másik fő tényezőjeként azt emelte ki, hogy a francia kormány 2022-ig a hazai össztermékhez (GDP) mért közkiadási ráta több mint 3 százalékpontos csökkentését tűzte ki célul.

Javulni kell a versenyképességben

A nagyon magas francia közkiadások szintén nagyon magas adóterhelést tesznek szükségessé, és ez az egyik fő oka a francia gazdaság külső versenyképességi eróziójának - áll a Moody's elemzésében.A  hitelminősítő kiemeli, hogy a francia kormány már hozzákezdett a korrekciós lépésekhez; megállapodott például a helyi önkormányzatokkal arról, hogy működési kiadásaikat a következő három évben évente legfeljebb 1,2 százalékkal emelik, más intézkedések pedig a közszféra bérköltségének és munkaerő-állományának csökkentését és az egészségügyi kiadások kordában tartását célozzák.

Mindezek eredményeként a hazai össztermékhez mért francia államháztartási hiány tavaly - 2007 óta első ízben - nem érte el a 3 százalékot, sőt a 2,9 százalékos hiánycélt sem: a 2017-es deficit 2,6 százalék volt - hangsúlyozza elemzésében a Moody's.

A cég közölte, hogy várakozása szerint az idei államháztartási hiány a GDP-érték 2,3 százalékára csökken tovább. A Moody's alapeseti előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a GDP-arányos francia államadósság-ráta az idén csökkenésnek indul, és a 2017-ben mért 97 százalékról nagyon fokozatos ütemben 94 százalékra csökken 2022-ig.

A hitelminősítő megjegyezte ugyanakkor, hogy a francia kormány arra az évre 89 százalékos államadósság-rátát tervez. Franciaországtól - Németország után a második legnagyobb euróövezeti gazdaságtól - mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő már évekkel ezelőtt megvonta a lehetséges legjobb, "AAA/Aaa" államadós-besorolást. A Fitch Ratings és a Standard & Poor's stabil kilátású "AA" - a Moody's "Aa2" besorolásával azonos - osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú francia szuverén adósságot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG