Hirdetés
Hirdetés

Merkel és Macron átírná Európa jövőjét - komoly reformok jönnek

2018. április 17., 17:20

A legfontosabb téma a válságkezelő valutaalap és a menekültrendszer kialakítása.

Két hónapon belül elkészülnek Németország és Franciaország közös javaslatai az Európai Unió reformjáról – mondta a német kancellár. Angela Merkel szerint nem csak a gazdasági unió és a valutaunió továbbfejlesztéséhez kellenek reformok júniusig: a legfontosabb kérdések közé tartozik a közös európai menekültrendszer kialakítása, annak finanszírozása.

Erre senki sem számított: nagyon különleges látogatásra megy Merkel

Hirdetés

Részletek >>>

A kancellár szerint fontos továbbá annak a kérdése is, miként válaszol a blokk egységesen és közösen a külpolitikai kérdésekben, és hogy hogyan fejleszthető tovább a védelmi politika a NATO kiegészítéseként. Hozzátette: a tudományos kutatás területén és a digitális belső piac megteremtésében is előre kell lépni. Az euróövezetet tekintve Németország szerint a bankunió kiteljesítése a legfontosabb, az övezet és az egész EU gazdaságát tekintve pedig a versenyképesség erősítése.

A lényeg a közös valutaalap

Merkel elmondása szerint nem tart attól, hogy Németország és Franciaország ne tudna kidolgozni egy "erős csomagot". A közös munka egy újabb állomása lesz Emmanuel Macron francia elnök látogatása, és a június végére tervezett EU-csúcs előtt miniszteri szinten is egyeztet a két kormány.

A német kormány irányvonalát a koalíciós szerződés határozza meg: A CDU a CSU és az SPD irányelvei szerint Németország hajlandó az eddiginél több pénzt befizetni az EU költségvetésébe. A fontosabb célok közé tartozik egy euróövezeti valutaalap felépítése, amely a kormány elképzelése szerint az állandó euróövezeti válságkezelő mechanizmus (ESM) átszervezésével alakítható ki, és a tagállami parlamentek ellenőrzése alatt működne.

Az új német kormány szorgalmazza többek között azt is, hogy alkossanak az EU-ban egységes keretszabályokat a vállalatok adóztatására, és számolják fel a tagállamok közötti migráció azon formáját, amely a származási országban járó támogatásnál nagyobb szociális juttatások megszerzését célozza.

Egyre nagyobb a szakadék az eurózónában – bedobtak egy javaslatot

A német és az olasz választások eredményei az euróövezeti törésvonalak tovább szélesedésére figyelmeztetnek. Az eurózóna építményének átszabása jelen felállás szerint illuzórikus, hiszen a CDU fellázadna, ha jelét látná az újabb pénzügyi bőkezűségnek Európa irányába. Tovább >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

10 millió dollárt fizetett lobbizásra Horvátország, hogy kedvezőbb döntés szülessen a perekben. Az Interpol csak úgy körözte volna tovább Hernádit, ha a horvátok előre fizetik a perköltségeket arra az esetre, ha a Mol-elnök perel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?