Hirdetés
Hirdetés

Merkel és Macron átírná Európa jövőjét - komoly reformok jönnek

2018. április 17., 17:20

A legfontosabb téma a válságkezelő valutaalap és a menekültrendszer kialakítása.

Két hónapon belül elkészülnek Németország és Franciaország közös javaslatai az Európai Unió reformjáról – mondta a német kancellár. Angela Merkel szerint nem csak a gazdasági unió és a valutaunió továbbfejlesztéséhez kellenek reformok júniusig: a legfontosabb kérdések közé tartozik a közös európai menekültrendszer kialakítása, annak finanszírozása.

Erre senki sem számított: nagyon különleges látogatásra megy Merkel

Hirdetés

Részletek >>>

A kancellár szerint fontos továbbá annak a kérdése is, miként válaszol a blokk egységesen és közösen a külpolitikai kérdésekben, és hogy hogyan fejleszthető tovább a védelmi politika a NATO kiegészítéseként. Hozzátette: a tudományos kutatás területén és a digitális belső piac megteremtésében is előre kell lépni. Az euróövezetet tekintve Németország szerint a bankunió kiteljesítése a legfontosabb, az övezet és az egész EU gazdaságát tekintve pedig a versenyképesség erősítése.

A lényeg a közös valutaalap

Merkel elmondása szerint nem tart attól, hogy Németország és Franciaország ne tudna kidolgozni egy "erős csomagot". A közös munka egy újabb állomása lesz Emmanuel Macron francia elnök látogatása, és a június végére tervezett EU-csúcs előtt miniszteri szinten is egyeztet a két kormány.

A német kormány irányvonalát a koalíciós szerződés határozza meg: A CDU a CSU és az SPD irányelvei szerint Németország hajlandó az eddiginél több pénzt befizetni az EU költségvetésébe. A fontosabb célok közé tartozik egy euróövezeti valutaalap felépítése, amely a kormány elképzelése szerint az állandó euróövezeti válságkezelő mechanizmus (ESM) átszervezésével alakítható ki, és a tagállami parlamentek ellenőrzése alatt működne.

Az új német kormány szorgalmazza többek között azt is, hogy alkossanak az EU-ban egységes keretszabályokat a vállalatok adóztatására, és számolják fel a tagállamok közötti migráció azon formáját, amely a származási országban járó támogatásnál nagyobb szociális juttatások megszerzését célozza.

Egyre nagyobb a szakadék az eurózónában – bedobtak egy javaslatot

A német és az olasz választások eredményei az euróövezeti törésvonalak tovább szélesedésére figyelmeztetnek. Az eurózóna építményének átszabása jelen felállás szerint illuzórikus, hiszen a CDU fellázadna, ha jelét látná az újabb pénzügyi bőkezűségnek Európa irányába. Tovább >>>

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?