1p
Simor András a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jegybank az idei és a jövő évi inflációs, valamint növekedési várakozásait is módosította. A korábbi 0,1 százalékos növekedés helyett jelenleg az MNB 0,8 százalékos recessziót vár az idei évre, 2013-ban pedig enyhe, 0,8 százalékos GDP-növekedéssel számolnak.

A MNB monetáris tanácsa kamatdöntő ülésen nem változtatott az irányadó rátán. Két fajta javaslat volt a tanács előtt, a tartás mellett volt, aki 25 bázispontos vágást tartott volna indokoltnak. A tanács végül túlnyomó többséggel a tartás mellett foglalt állást, az irányadó forintkamat így 7 százalék maradt.

Növekedés helyett recesszió lesz idén

Simor András a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón elmondta az alapkamat mellett az inflációs előrejelzését is megtárgyalta a tanács. Simor András az Inflációs előrejelzés fő számait ismertetve elmondta, hogy a jegybank az idei évre 5,3 százalékos átlagos inflációval számol, amely 0,3 százalékos csökkenést jelent korábbi prognózisukhoz képest. A jegybank 2013-ban 3,5 százalékos inflációval számol, amely fél százalékos növekedést jelent a márciusi előrejelzéshez képest.

A jegybank az idei és a jövő évre vonatkozó GDP várakozásait is módosította. Idén az MNB 0,8 százalékos recessziót, míg jövőre 0,8 százalékos növekedést vár. A jegybank márciusi előrejelzésében még 0,1 százalékos növekedést szerepelt.

2013 végén a cél közelében lehet az infláció

Simor András elmondta, hogy reálgazdasági oldalról továbbra sem érezhető inflációs nyomás, ugyanakkor ezt a hatást ellensúlyozza az év elején életbe lépő és áfa és jövedéki adó emelések, valamint a Széll Kálmán Terv bejelentett intézkedései. A jegybank elnöke elmondta, hogy ezek az intézkedések idén és jövőre is a cél felett tartják majd az inflációt. Hozzátette, hogy a Széll Kálmán Terv intézkedései között vannak, melyek forgalmi jellegűek, míg mások a termelést adóztatják, így lassabban fejtik ki hatásukat, de tartósan növelik az inflációt.

Az MNB elnöke szerint az intézkedések hatásainak a kifutása, a szűkülő belső kereslet és a laza munkaerőpiac miatt az infláció 2013 végére a cél közelébe süllyedhet. A reálgazdasági kilátásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a kibocsátás idén és jövőre is elmarad a potenciális szinttől. A munkanélküliségi ráta a jegybank előrejelzése szerint 2012-2013-ban is 10 százalék fölött marad.

Az export nem tudja ellensúlyozni a belső kereslet visszaesését

Simor András elmondta, hogy a belföldi keresletet szűkíti a lakosság csökkenő reáljövedelme, a bankrendszer mérlegalkalmazkodásának következtében beálló szigorodó hitelfelvételi lehetőség, valamint a fiskális kiigazítás. A jegybank elnöke szerint így összességében a lakossági fogyasztás bővülésével sem idén, sem pedig jövőre nem lehet számítani. Gazdasági növekedést egyedül a nettó export okozhat, amely 2012-be is pozitív lesz, de nem olyan mértékben, hogy ellensúlyozni tudja a belső felhasználás visszaesését.

A jegybank elnöke kiemelte, hogy a beruházások, már az amortizáció szintjét sem érik el, a megszűnő vállalkozások száma és a tartós munkanélküliség pedig arra utal, hogy a magyar gazdaság termelési potenciálja is erőteljesen gyengülhetett.

Simor András a pénzügyi piacokkal kapcsolatban elmondta, hogy a külső és belső adósságállományunk továbbra is sérülékennyé teszi az országot. Hozzátette, hogy az ország relatív kockázati megítélése az utóbbi időben javult, mivel a piac úgy véli, hogy egyre közelebb kerülünk az IMF-megállapodáshoz, ugyanakkor a kockázatkerülés a piacokon tovább erősödött, így e két hatás eredőjeként összességében a kockázati megítélésünk nem változott. Mindezek mellett a kockázati felárak mellett rendkívül drága a gazdaság finanszírozása, melyben változást egyedül a gyors megállapodás hozhat.

A jegybanktörvény már nem akadálya a tárgyalások megkezdésének

A jegybanktörvénnyel kapcsolatban Simor András elmondta: örömmel tölt el, hogy elhárultak a nézeteltérések a jegybanktörvénnyel kapcsolatban, így a törvény már nem lesz akadálya a tárgyalások megkezdésének.

A jegybank elnökének véleménye szerint kamatcsökkentés akkor kerülhet szóba, ha az ország kockázati megítélése tartósan érdemben javulni fog, valamint az inflációs folyamatok is javulást mutatnak majd.

A tartalékok felélésével tartható lesz a jövő évi hiánycél

Simor András a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy MNB a következő hetekben fogja publikálni a részletes elemzését. Véleménye szerint a jövő évi hiánycél a tartalékok teljes felélése mellett valósulhat meg. Hozzátette, hogy a makrogazdasági pálya tekintetében a jegybank és a kormány előrejelzése között jelentős különbség van. A jegybank szerint az optimista előrejelzést a kormány a tartalékok teljes felélésével tudja kompenzálni.

Kérdésre válaszolva Simor András a tranzakciós illetékkel kapcsolatban azt tartaná célszerűnek, ha úgy kerülne bevezetésre, hogy minél kevesebb torzulást okozzon. Hozzátette: akkor tud az adó torzulást okozni, ha olyan mértékű terhelést kap a gazdaság, amelynek hatására megéri a gazdaság szereplőinek pénzforgalmi, üzleti szokásaikon változtatni, annak érdekében, hogy a tranzakciós adót elkerüljék.

Simor András véleménye szerint egy olyan adó, amelynek viszonylag alacsony a szintje és van egy maximuma vélhetően kisebb torzulást okoz, mint amelynek nincs maximuma. A jegybank elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még nincs döntés a tranzakciós adóról, így lehetséges olyan módosításokat eszközölni, amely kevesebb kárt okoz majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG