7p
A költségvetést nem kell átírni, mert fel vagyunk készülve egy válságra is, ahogy mostanra a migráció ügyében is megvan minden eszköz, amivel meg tudja védeni az országot a kormány - mondta Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában. Egy fegyveres fenyegetést viszont csak korlátozottan tudnánk elhárítani - tette hozzá. Azt is elárulta, kinek szurkolt a focivébén.

Sosem volt még ilyen erős a V4

Tegnap az osztrák kancellár is részt vett a V4-ek csúcstalálkozóján. Ezzel kapcsolatban Orbán elmondta: soha korábban nem volt még ilyen erős a visegrádi együttműködés. A V4 (illetve V3, hiszen még létezett Csehszlovákia) azért jött létre, hogy az EU és a NATO-tagság elérésében segítsék egymást a tagok. Amikor ez sikerült, akkor kissé ellaposodott az együttműködés, de hamar kiderült: ezzel nem ért véget a történet, harcolni kell az érdekeinkért.

Az együttműködés gazdasági hátteréről azt mondta: ez a négy ország gyorsabban növekszik, fejlődik, mint Európa többi része; mi vagyunk a lokomotívja az európai gazdaságnak, a mi eredményeink nélkül gyakorlatilag nem növekedne az uniós gazdaság. Itt aztán rá is tért a migráció kérdésére a miniszterelnök, és az utolsó pillanatokig le sem szállt erről a vonatról - akkor is csak a foci kedvéért.

Amikor a migráció kérdése élesedni kezdett, kiderült, hogy teljesen más a V4-ek és a többi tagállam hozzáállása. A németek által hirdetett Wilkommenskultur lényegét úgy foglalta össze Orbán: elég jó embernek lenni. A közép-európaiak szerint viszont felelősen kell jó embernek lenni, úgy segíteni másokon, hogy közben nem tesszük tönkre a saját országunkat, kultúránkat. Emiatt támadásokat kaptunk, de ez csak összébb kovácsolta a V4-et.

Orbán szerint 3 nagy kérdés van most a migráció körül

1. Megvédjük-e a határokat? Bár meglepő, de Orbán szerint van olyan, aki szerint erre nincs szükség, a határok rosszak. Mások szerint viszont olyan a határ, mint a tojás héja - ha az nincs, akkor a tojást megsütik és megeszik.

2. Mi legyen azokkal, akik már itt vannak? Az egyik álláspont szerint tartsuk itt őket, a másik álláspont szerint viszont küldjük őket haza, segítsük őket a hazajutásban.

3. Kit engedjünk be a jövőben? Magyarország szerint senkit, mások szerint a menekülteket. De ki a menekült és ki nem? Magyarország szerint a válogatásnak az EU határain kívül kell megtörténnie.

Nem megyünk el a csúcstalálkozóra, amire meg sem hívtak minket

Ma Magyarországra látogat Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Ezzel kapcsolatban Orbán azt mondta: zavar van az Erőben. Az EU működése bonyolult dolog, az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság egyensúlyán alapszik a rendszer. Zavar azért van, mert a köztük meglévő egyensúlyt most a Bizottság felrúgja. Ez eddig egy semleges, az alapjogokat védő testület volt, de néhány éve politikai testületté alakultak át - mondta Orbán. Ez abból is látszik, hogy a menekültkérdésről szóló miniszterelnöki szintű kormányzati megbeszéléseket szerinte csak a Tusk vezette Európai Tanács hívhatna össze, most mégis a Bizottság hívott össze egy minicsúcsot, amihez semmi joga - véli a magyar miniszterelnök. Megerősítette: a mini-csúcstalálkozóra a V4-ek nem mennek el, nem kívánunk részt venni rajta. (Ez egyébként óriási szerencse, mert nem is hívtak meg rá minket.)

A jövő héten lesz az "igazi" uniós csúcstalálkozó. Itt Orbán közbevetette: 1998 óta jár uniós csúcsokra, azóta úgy látja, a zavar folyamatosan nő - a gazdasági válságot rosszul kezelte az EU, a briteket nem tudta bent tartani a szövetségben, a migrációs válságot is rosszul kezeli, közben pedig a Bizottság politikai testületté alakult, nyugat és kelet közé éket vert.

A csúcs kiemelt témája lesz a migráció; Orbán szerint egyetértés alakul ki abban, hogy a menekültek kiválogatása valahol Afrikában legyen. A cél az, hogy a határvédelemben is megegyezzenek a résztvevők. Erre egyébként a pénz megvan, de nem a magyar határvédőknek adnák, hanem a Frontexnek - Orbán szerint ez a szervezet inkább azon gondolkozik, hogyan segítse be a migránsokat, pedig inkább a fizkiai határvédelemre kellene költeni a pénzt. Orbán azt is mondta: a történelem tanít, csak figyelni kell - Hunyadi is igyekezett délre letolni a megvédendő határt. Ne a magyar, hanem a szerb, a macedón vagy éppen albán határon történjen az európai védekezés - javasolta.

Maradnának a néppártban - mit akarhat Merkel?

A néppárton belül is okoz feszültségeket a migrációs vita - a liberális alapállású svéd kereszténydemokrata máshogy áll a kérdéshez, mint egy konzervatív magyar kereszténydemokrata, mondta Orbán. Egy erős európai néppártban érdekelt a Fidesz, tudomásul veszik, hogy ennek jobb oldalán helyezkednek el.

Arról, hogy mit akar Merkel, a meghívó fél beszéljen először - mondta egy kérdésre válaszolva Orbán. Ugyanez igaz a hamarosan sorra kerülő izraeli látogatásra is.

Szép, kifinomult munka ment a törvényhozásnál

Hajrá, sok sikert kívánunk ehhez - ezt üzeni a kormányfő azoknak az uniós testületeknek, amelyek vizsgálják a most hozott Stop Soros törvényt vagy az alkotmánymódosítást és esetleg kötelezettségszegési eljárást akarnak indítani ellenünk miattuk. Ezeket 80-90 százalékos többséggel szavazta meg a magyar parlament, milyen jogon bírálhatnák? - tette fel a kérdést Orbán.

A bevándorlást segítő szervezetekre kivetett 25 százalékos különadót adózási kérdésnek tartja, ezért az adótörvényekben szabályozták. Emlékeztetett: még a Btk-t is módosították, hogy az illegális migrációt bűncselekményként lehessen kezelni. Orbán jogvégzett emberként szép, kifinomult munkának tartja, amit véghezvittek.

Orbán szerint egyébként "nincs azzal baj", ha egy civil szervezet, egy NGO politikai szerpet vállal, befolyásolni akarja a kormányt, a döntéshozókat. A lényeg, hogy legyen tiszta víz a pohárban - aki külföldről pénzt kap, az jelezze ezt a tényt. A migrációban való közreműködés viszont más tészta: ez nemzetbiztonsági kérdés, itt nincs helye befolyásolási kísérleteknek.

A migránsoktól már meg tudják védeni az országot, a fegyveres fenyegetéstől még nem

Akkor most teljes a fizikai, jogi csomag? Most fel vagyunk szerszámozva, nem mondhatja a kormány, hogy a magyar választók nem adtak meg minden eszközt, hogy megvédjék az országot - válaszolta Orbán. Persze a helyzet változik, mindig újabb technológiai vívmányok jönnek - előfordulhat, hogy kellenek majd újabb részletszabályok, de ma ez nem látszik. Migráció-ügyben minden eszköz rendelkezésre áll az ország megvédésére.

Katonailag viszont még nem állunk ilyen jól, egy fegyveres fenyegetést még csak korlátozottan tudna elhárítani a magyar hadsereg - vett váratlan fordulatot a beszélgetés. Mindenesetre Orbán kiemelte: ez a kérdés független a migrációtól; a honvédelem fejlesztése, egy jól felszerelt hadsereg kialakítása folyamatban van. (Talán ezért mondott olyan meghökkentőt a napokban Németh Szilárd a katonai kiadásainkról? >>)

Orbán nem íratja át a jövő évi költségvetést

Az infláció úgy tűnik magasabb lesz, mint amivel a kormány számolt, ezért szakértők szerint át kell tervezni a 2019-es költségvetési tervezetet. (2,7 százalékkal tervez a kormány, míg az MNB friss inflációs jelentésében már 3,1 százalékkal számol 2019-re). Orbán Viktor szerint viszont nem kell áttervezni a költségvetést - az infláció egyik legfontosabb befolyásoló tényezője nálunk az olajár, ami viszont ingatag; nekünk egy középértékkel kell számolnunk. Azért a nyugdíjasoknak üzent: ha kell, majd pótlólagos emelést kapnak, ha az infláció mégis a vártnál magasabb lesz.

A költségvetéssel kapcsolatban ismét megemlítette a közelgő válság jeleit: kereskedelmi háború készül, rendkívül magasak az államadósságok szintje - ilyenkor az országvédelmi tartalékot magasabbra kell tervezni, ezért emelte 50 százalékkal a kormány.

Tudta, hogy Orbán Perunak szurkolt?

Az ismét alákérdezősre sikerült beszélgetésből végül kiderült: a miniszterelnök a focivébé minden meccsét nézi, ha máshogy nem, felvételről. Orbán elárulta, hogy nagy Peru-szurkoló, ezért vérzett a szíve a csapat kiesésekor. Gratulált viszont a horvátoknak Argentína legyőzéséért, szerinte még világbajnoki esélyeik is vannak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG