Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Orbánék nélkül ünnepelnek Salviniék Brüsszelben

Wéber Balázs, 2019. június 13., 11:40

Ma mutatkozik be Brüsszelben az új jobboldali populista frakció, amely az ötödik legnagyobb képviselőcsoport lesz az EP-ben. Matteo Salvini eredetileg Orbán Viktort és pártját is szerette volna a soraiban tudni, ő azonban már inkább maradna az Európai Néppártban. Nemrég még levelet is írt a Fideszt vizsgáló bizottságnak, amelyben európai értékek iránti elkötelezettségét bizonygatja.

Italian Deputy Premier and Interior Minister Matteo Salvini (C) attends the Republic Day 'Festa della Repubblica' celebrations in Rome, Italy, 02 June 2019. The anniversary marks the founding of the Italian Republic in 1946. EPA/ANGELO CARCONI
epa07619790 Italian Deputy Premier and Interior Minister Matteo Salvini (C) attends the Republic Day 'Festa della Repubblica' celebrations in Rome, Italy, 02 June 2019. The anniversary marks the founding of the Italian Republic in 1946. EPA/ANGELO CARCONI
Matteo Salvini Rómában, a június 2-i olasz nemzeti ünnepen. EPA/ANGELO CARCONI

Ma mutatkozik be az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében az olasz Liga vezette jobboldali-populista pártszövetség frakciója, adta hírül a Die Presse.

Salvini, Le Pen, AfD

Hirdetés

A csoportosulásnak 73 képviselője lesz a 751 fős EP-ben, és ezzel várhatóan az ötödik legnagyobb frakciót alkotja majd az Európai Néppárt (EPP), a szociáldemokraták, a liberálisok és a Zöldek mögött. (A liberálisok  Emmanuel Macron francia államfő pártjával alakítanak közös frakciót, és így lesznek a harmadik legnagyobb tömörülés - a szerk.)

Matteo Salvini szövetségén belül a legtöbb politikust (28) az általa vezetett olasz Liga delegálja, őt követi a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés (22), majd az Alternatíva Németországért (AfD, 11). Az osztrák Szabadságpárt és a belgiumi Flamand Érdek három-három fővel képviselteti magát a frakcióban, amelynek tagja lesz még egy dán, egy finn, egy cseh és egy észt párt is. Ezek a politikai erők általában konzervatívnak, hazafiasnak nevezik magukat, elemzők egy része viszont radikális vagy szélsőjobboldalinak, illetve jobboldali populistának tartja őket.

Salvini eredetileg azt szerette volna, ha csatlakozik hozzájuk a lengyel Jog és Igazságosság, a brit Brexit Párt és a Fidesz is, amelyek jelentősen növelték volna erejüket, végül azonban egyikük sem szövetkezett velük.

A Fidesz már maradna a Néppártban

Az EP-választások óta, amelyen a jobboldali-populisták ugyan erősödtek, de nem tudtak áttörő sikert elérni, a magyar kormánypárt több csatornán keresztül is jelezte, hogy inkább kibékülne a Néppárttal.

Visszavonulót fújt két vitatott kérdésben (reklámadó, közigazgatási bírósági rendszer), megszavazta Manfred Webert frakcióvezetőnek (ugyanakkor továbbra is alkalmatlannak tartja az Európai Bizottság elnöki posztjára), Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pedig egy német lapnak arról beszélt, hogy maradnának a jobbközép pártcsaládban.

Levél Schüsselnek

Orbán Viktor egyúttal válaszlevelet írt a néppárti vizsgálóbizottság egyik tagjának, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárnak. (A bizottság – amelynek Schüssel mellett tagja Herman Van Rompuy, az Európai Tanács egykori elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament egykori elnöke – azt elemzi, hogy ki kell-e zárni a jelenleg felfüggesztett tagságú Fideszt a Néppártból annak értékeinek megsértése miatt.)

A Népszava szerint a magyar kormányfő a levélben teljes nonszensznek nevezte azt az állítást, hogy a Fidesz nem elég elkötelezett az európai értékek iránt. Szerinte a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, a magyar bíróságok függetlensége garantált az alkotmányban, valamint a szólás- és véleményszabadság helyzete miatt sem kell aggódni: a legfontosabb közéleti médiumok (RTL Klub Híradó, HVG, ATV, Blikk, Népszava) kormánykritikusak - írta a kormányfő.

Úgy véli, hogy a korrupció miatt sincs ok szégyenkezni, a civil szervezetek pedig nincsenek elnyomva. A bizottság kérdésére írt arról is, mit jelent szerinte az illiberális demokrácia. A fideszes EP-kampányt ért kritikára pedig azt válaszolta: csak nyílt párbeszédet szeretnének a kritikus témákról.

Van Rompuy dönthet

Manfred Weber korábban azt mondta: változásokra van szükség a magyar kormánypárt belpolitikájában. Szerinte a Fidesz-tagság kérdése Herman Van Rompuy kezében van: ő értékeli majd, hogy maradhatnak-e pártcsaládban.

UPDATE:

A jobboldali-populista frakció neve Identitás és Demokrácia lesz. A képviselőcsoport az előző ciklusban Szabadság és Nemzetek Európája néven működött. A Liga közlése szerint a mai sajtótájékoztatón Salvini nem tudott részt venni, de támogatja a kezdeményezést. (MTI)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Fővárosi polgármesterek: birtokok, részvények, lovak és az üres zseb

Erősen kell igyekezniük a Fővárosi Közgyűlés újonnan megválasztott tagjainak, ha vagyon tekintetében be akarják hozni a régi motorosokat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?