4p
Ma mutatkozik be Brüsszelben az új jobboldali populista frakció, amely az ötödik legnagyobb képviselőcsoport lesz az EP-ben. Matteo Salvini eredetileg Orbán Viktort és pártját is szerette volna a soraiban tudni, ő azonban már inkább maradna az Európai Néppártban. Nemrég még levelet is írt a Fideszt vizsgáló bizottságnak, amelyben európai értékek iránti elkötelezettségét bizonygatja.
Matteo Salvini Rómában, a június 2-i olasz nemzeti ünnepen. EPA/ANGELO CARCONI

Ma mutatkozik be az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében az olasz Liga vezette jobboldali-populista pártszövetség frakciója, adta hírül a Die Presse.

Salvini, Le Pen, AfD

A csoportosulásnak 73 képviselője lesz a 751 fős EP-ben, és ezzel várhatóan az ötödik legnagyobb frakciót alkotja majd az Európai Néppárt (EPP), a szociáldemokraták, a liberálisok és a Zöldek mögött. (A liberálisok  Emmanuel Macron francia államfő pártjával alakítanak közös frakciót, és így lesznek a harmadik legnagyobb tömörülés - a szerk.)

Matteo Salvini szövetségén belül a legtöbb politikust (28) az általa vezetett olasz Liga delegálja, őt követi a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés (22), majd az Alternatíva Németországért (AfD, 11). Az osztrák Szabadságpárt és a belgiumi Flamand Érdek három-három fővel képviselteti magát a frakcióban, amelynek tagja lesz még egy dán, egy finn, egy cseh és egy észt párt is. Ezek a politikai erők általában konzervatívnak, hazafiasnak nevezik magukat, elemzők egy része viszont radikális vagy szélsőjobboldalinak, illetve jobboldali populistának tartja őket.

Salvini eredetileg azt szerette volna, ha csatlakozik hozzájuk a lengyel Jog és Igazságosság, a brit Brexit Párt és a Fidesz is, amelyek jelentősen növelték volna erejüket, végül azonban egyikük sem szövetkezett velük.

A Fidesz már maradna a Néppártban

Az EP-választások óta, amelyen a jobboldali-populisták ugyan erősödtek, de nem tudtak áttörő sikert elérni, a magyar kormánypárt több csatornán keresztül is jelezte, hogy inkább kibékülne a Néppárttal.

Visszavonulót fújt két vitatott kérdésben (reklámadó, közigazgatási bírósági rendszer), megszavazta Manfred Webert frakcióvezetőnek (ugyanakkor továbbra is alkalmatlannak tartja az Európai Bizottság elnöki posztjára), Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pedig egy német lapnak arról beszélt, hogy maradnának a jobbközép pártcsaládban.

Levél Schüsselnek

Orbán Viktor egyúttal válaszlevelet írt a néppárti vizsgálóbizottság egyik tagjának, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárnak. (A bizottság – amelynek Schüssel mellett tagja Herman Van Rompuy, az Európai Tanács egykori elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament egykori elnöke – azt elemzi, hogy ki kell-e zárni a jelenleg felfüggesztett tagságú Fideszt a Néppártból annak értékeinek megsértése miatt.)

A Népszava szerint a magyar kormányfő a levélben teljes nonszensznek nevezte azt az állítást, hogy a Fidesz nem elég elkötelezett az európai értékek iránt. Szerinte a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, a magyar bíróságok függetlensége garantált az alkotmányban, valamint a szólás- és véleményszabadság helyzete miatt sem kell aggódni: a legfontosabb közéleti médiumok (RTL Klub Híradó, HVG, ATV, Blikk, Népszava) kormánykritikusak - írta a kormányfő.

Úgy véli, hogy a korrupció miatt sincs ok szégyenkezni, a civil szervezetek pedig nincsenek elnyomva. A bizottság kérdésére írt arról is, mit jelent szerinte az illiberális demokrácia. A fideszes EP-kampányt ért kritikára pedig azt válaszolta: csak nyílt párbeszédet szeretnének a kritikus témákról.

Van Rompuy dönthet

Manfred Weber korábban azt mondta: változásokra van szükség a magyar kormánypárt belpolitikájában. Szerinte a Fidesz-tagság kérdése Herman Van Rompuy kezében van: ő értékeli majd, hogy maradhatnak-e pártcsaládban.

UPDATE:

A jobboldali-populista frakció neve Identitás és Demokrácia lesz. A képviselőcsoport az előző ciklusban Szabadság és Nemzetek Európája néven működött. A Liga közlése szerint a mai sajtótájékoztatón Salvini nem tudott részt venni, de támogatja a kezdeményezést. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG