1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Matolcsy György az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy nem volt minek félbeszakadnia, mivel a hivatalos tárgyalások január 10. körül fognak elkezdődni. Matolcsy szerint lezárult a pénz, a hitel, a pénzvilág és a tőzsde uralmának korszaka, és Magyarországnak az a feladata, hogy a növekedést és a termelést ösztönözze a hitelekkel szemben.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Hír Tv Kontraszt című műsorában lemondásával kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy nem tud kudarcról és nem szándékozik lemondani, a miniszterelnök úr bizalmát élvezi.

Az IMF-tárgyalással kapcsolatban a miniszter úgy véli, hogy nem volt minek félbeszakadnia, mivel a tárgyalások még el sem kezdődtek. A hivatalos tárgyalások január 10. körül fognak elkezdődni, akkor ül majd össze a magyar tárgyalódelegáció az Unió és az IMF képviselőivel. Az IMF és az EU delegációja pénteken idő elutazott az országból, az elutazással kapcsolatban a tárgyalódelegációt vezető Fellegi Tamás közleményben kifejtette, hogy mivel informális egyeztetés, és nem formális tárgyalási forduló zajlott, így a hivatalos tárgyalási folyamat megszakításáról nem lehet szó.

Az tárgyalódelegációk idő előtti elutazásának hírére a forint gyengülni kezdett a főbb devizákkal szemben. Matolcsy György a forint gyengülésével kapcsolatban elmondta, hogy gazdaságpolitikai szempontból semmilyen jelentősége nincs a forint árfolyamának. Ellenben gazdaságpolitikai szempontból óriási jelentőségűnek véli a miniszter a Bankszövetséggel kötött megállapodást.

Lezárult a pénz, a hitel és a tőzsde uralmának korszaka

A Bankszövetséggel folytatott tárgyalásokról elmondta, hogy nagyon kemény és küzdelmes tárgyalás sorozat volt. Véleménye szerint a pénz, a hitel és a tőzsde uralmának korszakát zárták le. Matolcsy elmondta, hogy vannak, akik ezt nem szívesen teszik, bankárok, tőzsde guruk, viszont Magyarországnak az a feladata, hogy a növekedést, a termelést és a megtakarítást ösztönözze a hitelezés helyett.

A korábbi devizahiteleseket mentő intézkedések véleménye szerint nem voltak hibásak, hibás döntéseket azok hoztak, akik elengedték a devizahitelezést. Matolcsy arra kérdésre, hogy megéri-e a kormánynak a fogyasztás elősegítése a törlesztőrészletek mérséklésén így a bankadó egy részéról való lemondáson keresztül kifejtette, hogy megéri a kormánynak mivel a költségvetési bevételek kompenzálni fogják az állam által vállalt terheket.

Matolcsy véleménye szerint a következő időszakban az európai válság miatt hitelszűke fogja jellemezni a gazdaságot, vélhetően az anyabankok 3000 milliárdnyi hitelt vonhatnak ki Magyarországról. Annak érdekében, hogy a bankok kevesebb pénzt vonjanak ki ösztönözni kívánja a kormány a bankok kis- és középvállalkozásokat, az otthonteremtőket és azokat a vállalkozásokat érintő hiteltámogatását, akik uniós forrásért pályáznak. A bankok a bővített hitelkihelyezést levonhatják majd a bankadóból, Matolcsy véleménye szerint azonban az állam így is többet kap majd a növekedés által generált bővülő bevételekből, mint amennyit áldoz a bankadóból.

A bankok és az állam közötti növekedési paktummal kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a bankok januárban dolgozzák ki a finanszírozási tervet, melyet februárban köthetnek meg a felek. Matolcsy szerint a növekedési paktum a 10 százalékos automatikus hitelkivonást mérsékelheti, vagy akár meg is fordíthatja azt.

Jövő évi költségvetés igen, adó emelés nem lesz

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Matolcsy kiemelte, hogy még ebben az évben lesz 2012-es költségvetés, a korrekciókat végrehajtották, a kisebb növekedés és a gyengébb forint miatti árfolyam különbözetet átszámolták, így biztonságosan tartható a 2,5 százalékos GDP arányos hiány. Véleménye szerint a hiány elengedése sokkal rosszabb hatással járna a fogyasztásra és a beruházásra, mint a jelenlegi takarékossági intézkedések.

A kedvezőtlen gazdasági folyamatok miatt jövőre 320 milliárd forintos hiányt kell a költségvetésben befoltozni, a 200 milliárd forintos hiányt az Országvédelmi Alapból a maradék 120 milliárd forintot zárolásokból, tartalékokból és a dohánytermékek adójából fogják finanszírozni. A jövő évi áfán kívüli adóemelésekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy nem várható éven belüli újabb adóemelés, azonban további állami takarékossági intézkedéseket kényszeríthet ki a jövő év.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint a Kádár-korszak jutott eszünkbe az Orbán-kormányról – A hét videója
Dobos Zoltán - Gáspár András - Izsó Márton | 2024. május 10. 18:44
Ez volt az inflációs hullám alja? Vagy lehet még alacsonyabb? Az élelmiszerláncok és benzinkutak után kit akar majd megrendszabályozni Orbán Viktor kormánya? Ki tehet az elmúlt három év gigantikus mértékű pénzromlásáról? A hét videója sorozatban a legfrissebb KSH-adatokat elemzi Dobos Zoltán újságíró és Gáspár András lapigazgató.
Makro / Külgazdaság Bitang drága ez a hitel, mégis viszik, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 12:51
Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg. 
Makro / Külgazdaság Kilőtt a brit gazdaság: 0,6 százalékos növekedésnek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 10:38
A friss GDP adat alapján Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió. A növekedés ráadásul a vártnál jóval gyorsabb volt az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Az infláció visszatért a növekedés útjára: 3,7 százalék áprilisban
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 08:30
Az infláció mértéke megegyezett az elemzők várakozásaival, de a csökkenő tendenciának vége. Értéke meghaladta a 3,6 százalékos márciusi értéket.
Makro / Külgazdaság Kína stratégiai partnerséget kötött Magyarországgal
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 20:42
Stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mely befektetői megállapodást, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról szóló megállapodást és nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is tartalmaz. A két vezető ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG