Hirdetés
Hirdetés

Soros: a világ legjobban kereső kritikusa vagyok

Zsiborás Gergő, 2013. június 12., 12:03

Soros György, a HCVA és a Portfolió közös konferenciáján beszélt arról, hogy miként tanulta meg, hogy a kockázati tőke nem neki való iparág. Soros nem is tartja magát vállalkozónak, de jó és sikeres kritikusnak igen, aki éppen azért nagyon is tudja, mi a jó a vállalkozónak.

A legjobban fizetett kritikusa vagyok a világnak - mondta magáról az üzletember, aki saját magát nem tartja vállalkozónak, bár technikailag megfelelne ennek a definíciónak. A Budapesten beszédet mondó Soros György szerint az amerikai gazdaság egyik legfőbb ösztönzője a vállalkozó szellem, ez az USA sikerének egyik kulcsa. De mi a helyzet az öreg kontinensen?

Az újságírók a sajtószobából követhették a beszélgetést. Soros a Budai Várban, a Hiltonban beszélt a vállalkozások fontosságáról.
Az újságírók a sajtószobából követhették a beszélgetést. Soros a Budai Várban, a Hiltonban beszélt a vállalkozások fontosságáról.Tudjuk, hogy Európa és különösen az eurózóna komoly válságot él át, aminek kihatása van a vállalkozásokra is a finanszírozáson keresztül, így például az induló cégek létére. Hitelválság van, azt hiszem ez Európa szerte a probléma lényege, különösképpen a nagyon eladósodott országokban. Ilyen értelemben ez kihat Kelet-Európára is, de kevésbé. Lengyelország például a jobban teljesítő országok között van, vagy ott van Csehország is. Magyarországnak emellett vannak más problémái is - de erről lehet, hogy a teremben ülők többet tudnak, mint én - fejtette ki az üzletember.

Hirdetés
Milliárdossá tenné-e a mostani válság a fiatal Sorost?
"A 2008-as pénzügyi válság hatása a mai napig érződik, az euróválság közvetlen következménye ennek a válságnak. A kialakult egyensúlytalanságot nem sikerült megszüntetni, történelmi léptékű változások zajlanak felgyorsult üzemmódban. Nem hagytam fel azzal, hogy megjósoljam, mi fog történni, 2014 kemény év lesz. Ha fiatal lennék, akkor tudnék pénzt keresni most is, mert kell ez a fajta képesség, de nem vagyok benne biztos, hogy olyan sikeres tudnék lenni, mint ami megadatott nekem életem során."Nehéz ma Magyarországon sikert elérni

Együtt érzek a magyar cégekkel a nehézségek miatt, hiszen sokkal nehezebb ma sikert elérni Magyarországon, mintha valaki mondjuk az USA-ban van - folytatta Soros. Szerinte a kérdés az, hogy milyen mértékben áll rendelkezésre a finanszírozás. Ebben a tekintetben az USA fényévekre van Magyarországtól, a Szilícium-völgyben például három havonta születik egy milliódolláros vállalkozás. Soros György szerint azonban a tengerentúlon sincs kolbászból a kerítés, ott ugyan fejlett a kockázati tőkeipar, és a pénz is rendelkezésre áll, de a befektetők sokkal keményebb alkukat kényszerítenek a kezdő cégekre, mint máshol.

Előbb lépek, aztán gondolkodom

A milliárdos befektető szerint a siker kulcsa nem is a pénz, vagy az innováció, hanem a megfelelő menedzsment, az üzleti tudás. Akkor amikor a kockázati tőke befektet, elindul egy üzleti folyamat, amiben a folyamatos kontrollnak, az átvilágításnak elsődleges szerepe van - mondja.

Fektettem pénzt kezdő vállalkozásokba, de hamar kiderült, ehhez nem értek, sokat kellett utánam takarítani - emlékezett vissza Soros György. Amiben máshol jó vagyok, itt hátrány volt, impulzív személy vagyok, gyorsan hozok döntéseket, de a piacon könnyebb kiszállni egy üzletből, mint amikor egy cégbe fektetsz pénzt. Én előbb hozok üzleti döntést és lépek, csak aztán kezdek el elmélkedni, vizsgálódni, a kockázati tőke viszont pont fordítva kell hogy cselekedjen - engedett betekintést üzleti gondolkodásába a befektetési szakember.

Az innováció forrása nem lehet az állam

Milyen jogon szól bele országok sorsába?

Sokszor teszik fel a kérdést nekem, milyen jogon avatkozom bele országok ügyeibe? Mindannyiunknak joga van arra, hogy jobbá tegyük a világot - mondta el a guru. A pénz felhasználása a politika befolyásolására, ez önmagában is egy ellentmondásos, sokszor negatív dolog. Engem sokszor sarokba szorítottak már emiatt, például 2004-ben, amikor Bush ellen kampányoltam. De akkor is arra törekedtem, hogy csökkentsem a pénz szerepét a választásokban, még ha ez paradoxnak is tűnik - mondta. Ingoványos terület volt ez, mindent megtettem, amit a politika és az akkori szabályok megengedtek. Azt gondolom, hogy az akkori szabályok túl sok lehetőséget adtak arra, hogy a pénz befolyásolja a választásokat - mondta a 2004-es választásokról.

A társadalmat irányítani kell, kormányozni kell, de a kormány más elven működik, mint a vállalkozások. Hogy ez a viszony hogyan működik, ez az, ami a különbséget képezi a sikeres és kevésbé sikeres társadalmak között - mondta. A fékek és ellensúlyok rendszere azért fontos, hogy a vállalkozások teljesen szabadok lehessenek. A cégeket kontrollálni kell, de ez nem lehet annyira túlzásba vinni, hogy az elnyomja az innovációt és a vállalkozói szellemet. Az állam nem lehet az innováció forrása - mondta Soros György. 

Nincs hibátlan koncepció, ezért kellenek a kritikusok

A szabad piac instabil, szabályozni kell. A megfelelő egyensúly megtalálása nagyon nehéz. A piacok jelentőségét próbáltam népszerűsíteni a szocialista rendszerekben is, a jó szabályozás fontosságát hangsúlyoztam mindig is. Minden emberi koncepció, ilyen vagy olyan módon, de hibás, ezért nagyon fontos a kritikus gondolkodás. Számomra ez nagyon fontos, mert én egy jó és sikeres kritikus vagyok. A legfontosabb a megfelelő egyensúly megtalálása - fejtette ki.

A szabad piac és a szocialista gazdálkodás is tökéletlen - folytatta. A szabályozás mindig egy lépéssel le van maradva a valóságtól, ráadásul ezeket jellemzően politikai indíttatásból alkotják. A közérdek itt kevésbé fontos, mint a politikai érdek. Az én megítélésem szerint ezért fontosabb a működő piac, mint a túlszabályozottság. A véglet, a teljesen szabad piac sem megoldás - fejtette ki gondolatait a szakember arról, hogy a szabad piac sem mindenható. Ez olyan harc, amit minden társadalomnak meg kell vívnia - tette hozzá.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?