1p
Soros György, a HCVA és a Portfolió közös konferenciáján beszélt arról, hogy miként tanulta meg, hogy a kockázati tőke nem neki való iparág. Soros nem is tartja magát vállalkozónak, de jó és sikeres kritikusnak igen, aki éppen azért nagyon is tudja, mi a jó a vállalkozónak.

A legjobban fizetett kritikusa vagyok a világnak - mondta magáról az üzletember, aki saját magát nem tartja vállalkozónak, bár technikailag megfelelne ennek a definíciónak. A Budapesten beszédet mondó Soros György szerint az amerikai gazdaság egyik legfőbb ösztönzője a vállalkozó szellem, ez az USA sikerének egyik kulcsa. De mi a helyzet az öreg kontinensen?

Az újságírók a sajtószobából követhették a beszélgetést. Soros a Budai Várban, a Hiltonban beszélt a vállalkozások fontosságáról.



Tudjuk, hogy Európa és különösen az eurózóna komoly válságot él át, aminek kihatása van a vállalkozásokra is a finanszírozáson keresztül, így például az induló cégek létére. Hitelválság van, azt hiszem ez Európa szerte a probléma lényege, különösképpen a nagyon eladósodott országokban. Ilyen értelemben ez kihat Kelet-Európára is, de kevésbé. Lengyelország például a jobban teljesítő országok között van, vagy ott van Csehország is. Magyarországnak emellett vannak más problémái is - de erről lehet, hogy a teremben ülők többet tudnak, mint én - fejtette ki az üzletember.

Milliárdossá tenné-e a mostani válság a fiatal Sorost?
"A 2008-as pénzügyi válság hatása a mai napig érződik, az euróválság közvetlen következménye ennek a válságnak. A kialakult egyensúlytalanságot nem sikerült megszüntetni, történelmi léptékű változások zajlanak felgyorsult üzemmódban. Nem hagytam fel azzal, hogy megjósoljam, mi fog történni, 2014 kemény év lesz. Ha fiatal lennék, akkor tudnék pénzt keresni most is, mert kell ez a fajta képesség, de nem vagyok benne biztos, hogy olyan sikeres tudnék lenni, mint ami megadatott nekem életem során."



Nehéz ma Magyarországon sikert elérni

Együtt érzek a magyar cégekkel a nehézségek miatt, hiszen sokkal nehezebb ma sikert elérni Magyarországon, mintha valaki mondjuk az USA-ban van - folytatta Soros. Szerinte a kérdés az, hogy milyen mértékben áll rendelkezésre a finanszírozás. Ebben a tekintetben az USA fényévekre van Magyarországtól, a Szilícium-völgyben például három havonta születik egy milliódolláros vállalkozás. Soros György szerint azonban a tengerentúlon sincs kolbászból a kerítés, ott ugyan fejlett a kockázati tőkeipar, és a pénz is rendelkezésre áll, de a befektetők sokkal keményebb alkukat kényszerítenek a kezdő cégekre, mint máshol.

Előbb lépek, aztán gondolkodom

A milliárdos befektető szerint a siker kulcsa nem is a pénz, vagy az innováció, hanem a megfelelő menedzsment, az üzleti tudás. Akkor amikor a kockázati tőke befektet, elindul egy üzleti folyamat, amiben a folyamatos kontrollnak, az átvilágításnak elsődleges szerepe van - mondja.

Fektettem pénzt kezdő vállalkozásokba, de hamar kiderült, ehhez nem értek, sokat kellett utánam takarítani - emlékezett vissza Soros György. Amiben máshol jó vagyok, itt hátrány volt, impulzív személy vagyok, gyorsan hozok döntéseket, de a piacon könnyebb kiszállni egy üzletből, mint amikor egy cégbe fektetsz pénzt. Én előbb hozok üzleti döntést és lépek, csak aztán kezdek el elmélkedni, vizsgálódni, a kockázati tőke viszont pont fordítva kell hogy cselekedjen - engedett betekintést üzleti gondolkodásába a befektetési szakember.

Az innováció forrása nem lehet az állam

Milyen jogon szól bele országok sorsába?

Sokszor teszik fel a kérdést nekem, milyen jogon avatkozom bele országok ügyeibe? Mindannyiunknak joga van arra, hogy jobbá tegyük a világot - mondta el a guru. A pénz felhasználása a politika befolyásolására, ez önmagában is egy ellentmondásos, sokszor negatív dolog. Engem sokszor sarokba szorítottak már emiatt, például 2004-ben, amikor Bush ellen kampányoltam. De akkor is arra törekedtem, hogy csökkentsem a pénz szerepét a választásokban, még ha ez paradoxnak is tűnik - mondta. Ingoványos terület volt ez, mindent megtettem, amit a politika és az akkori szabályok megengedtek. Azt gondolom, hogy az akkori szabályok túl sok lehetőséget adtak arra, hogy a pénz befolyásolja a választásokat - mondta a 2004-es választásokról.

A társadalmat irányítani kell, kormányozni kell, de a kormány más elven működik, mint a vállalkozások. Hogy ez a viszony hogyan működik, ez az, ami a különbséget képezi a sikeres és kevésbé sikeres társadalmak között - mondta. A fékek és ellensúlyok rendszere azért fontos, hogy a vállalkozások teljesen szabadok lehessenek. A cégeket kontrollálni kell, de ez nem lehet annyira túlzásba vinni, hogy az elnyomja az innovációt és a vállalkozói szellemet. Az állam nem lehet az innováció forrása - mondta Soros György. 

Nincs hibátlan koncepció, ezért kellenek a kritikusok

A szabad piac instabil, szabályozni kell. A megfelelő egyensúly megtalálása nagyon nehéz. A piacok jelentőségét próbáltam népszerűsíteni a szocialista rendszerekben is, a jó szabályozás fontosságát hangsúlyoztam mindig is. Minden emberi koncepció, ilyen vagy olyan módon, de hibás, ezért nagyon fontos a kritikus gondolkodás. Számomra ez nagyon fontos, mert én egy jó és sikeres kritikus vagyok. A legfontosabb a megfelelő egyensúly megtalálása - fejtette ki.

A szabad piac és a szocialista gazdálkodás is tökéletlen - folytatta. A szabályozás mindig egy lépéssel le van maradva a valóságtól, ráadásul ezeket jellemzően politikai indíttatásból alkotják. A közérdek itt kevésbé fontos, mint a politikai érdek. Az én megítélésem szerint ezért fontosabb a működő piac, mint a túlszabályozottság. A véglet, a teljesen szabad piac sem megoldás - fejtette ki gondolatait a szakember arról, hogy a szabad piac sem mindenható. Ez olyan harc, amit minden társadalomnak meg kell vívnia - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG