5p
Jövő héten újra kamatdöntő ülést tart az Európai Központi Bank (EKB), miközben számos havi makrogazdasági adat és negyedéves vállalati hír alapján tájékozódhatnak a befektetők egy-egy ország gazdasági állapotáról, a cégek helyzetéről. A Moody's pénteken közli éves országjelentését Magyarországról.

Hétfő hajnalban hozzák nyilvánosságra az októberi kínai szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexet (BMI), délelőtt az euróövezet ugyancsak októberi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexét, a vállalatok közül pedig egyebek között az AIG, a HSBC Holdings és a Ryanair Holdings közöl gyorsjelentést.

Kedd egyik kiemelkedő eseménye lesz az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzésének az ismertetése. Ezen a napon ismertetik az októberi amerikai ipari rendelésállományra vonatkozó adatot és kamatról dönt a román központi bank. Negyedéves vállalati eredményt közöl egyebek között az Alibaba Group Holding, a Continental, a Banco Santander, a BMW és az Imperial Tobacco Group.

A szerda sem lesz eseménytelen. Ekkor hozzák nyilvánosságra az októberi amerikai szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexet, valamint a foglalkoztatottak számának októberi alakulására vonatkozó adatot az amerikai magánszektorban, a harmadik negyedévi portugál munkanélküliségi számot, illetve a lengyel kamatdöntés eredményét. A vállalati eredmények közül érdekes lehet a Toyota Motoré, az ING Groepé, a Tesla Motorsé, a News Corpé, a Qualcommé és a Time Warneré.

Csütörtökön ismerteti kamatdöntését az EKB, a Bank of England (BoE), valamint a cseh központi bank. Ezen a napon hozzák nyilvánosságra az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexét, valamint a szervezetnek a szemes termények globális termésmennyiségére vonatkozó havi előrejelzését. Szintén csütörtökön közlik a szeptemberi német ipari megrendelésekre vonatkozó számokat. Ez a nap sem telik el vállalati eredményismertetés nélkül. Negyedéves adatot közöl a Walt Disney, a Lenovo Group, a Siemens, a Deutsche Telekom, a Commerzbank és mások mellett még az AstraZeneca is.

A hét utolsó munkanapján két fontosabb makrogazdasági adat lesz. Az egyiket reggel Németországban ismertetik arról, hogy miként alakult a szeptemberi ipari termelés, délután pedig az októberi amerikai foglalkoztatási és munkanélküliségi adatot közlik. Ezen a napon az előzőekhez képest jóval kevesebb vállalati hír várható, kiemelkedik az Allianz és a Swiss Re negyedéves eredménye.

Vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Moody's

A Moody's az európai uniós előírásoknak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. A cég listáján a magyar államadós-osztályzat következő felülvizsgálata november 7-én, pénteken esedékes.

A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. A kialakult gyakorlatnak megfelelően ezt általában péntekenként teszik, rendszerint éjszaka, a londoni és a New York-i piaci zárások után.

A Moody's is péntek éjjelenként közli Londonban, hogy az aznapra jelzett osztályzati felülvizsgálatok milyen eredménnyel jártak.

Semmi sem biztos

A kijelölt felülvizsgálati dátum mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az adott hitelminősítő a menetrendben meghatározott napon mindenképpen bejelent valamely minősítési lépést az érintett szuverén adósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása csak a potenciális hitelminősítési döntések dátumát mutatja, de nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's az általa szeptember 19-ére kitűzött időpontban megerősítette Magyarország adósosztályzatait. Az S&P naptárában 2014-re már nem szerepel több dátum Magyarország adósosztályzatának felülvizsgálatára.

Nyáron ránk se hederített a Moody's

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának listáján a magyar szuverén osztályzat felülvizsgálata (több más országéval együtt) július 4-re volt beiktatva, de akkor nem frissítették az erre a napra összeállított lista szereplőinek adósminőségi értékelését, így Magyarországét sem.

A Standard & Poor's március végén hajtotta végre idei előző magyar felülvizsgálatát; akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról, és szeptember 19-én e stabil kilátással erősítette meg a magyar osztályzatot.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings június 6-án végezte el legutóbbi magyar értékelését; a cég akkor szintén megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással. A Fitch következő magyar osztályzati felülvizsgálata november 28-án esedékes.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Ezek az osztályzatok egy fokozattal maradnak el a befektetésre ajánlott kategória alapszintjétől, a "Baa1/BBB mínusz" besorolástól.

Magyarország államadós-osztályzataira egyedül a Moody's tart érvényben negatív kilátást.

A londoni elemzői közösségen belül vannak olyan vélemények, hogy látszik esély a magyar adósosztályzatok rövid időn belüli javítására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG