Hirdetés
Hirdetés

Több lett a fizetésed, a nyugdíjad? Az élelmiszer is nagyot drágult

2018. február 13., 09:31

2018. januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,1%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, az élelmiszerekért 4,4 százalékkal többet kell fizetni, mint egy éve.

Forrás: KSH
Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A januári 2,1 százalékos éves infláció megegyezik a decemberi adattal, és szinte az összes elemzői konszenzussal és előrejelzéssel:

  • MNB, 2017 decemberi inflációs jelentés: +2,1%
  • Bloomberg konszenzus: +2,0%
  • Reuters konszenzus: +2,1%
  • portfolio.hu konszenzus: +2,1%
  • OTP Elemzési Központ előrejelzés: +2,1%

A tojás ára emelkedett a legnagyobbat, a cukor sokkal olcsóbb lett

12 hónap alatt, 2017. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 4,4 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 48,0, a vaj, vajkrém 13,6, a száraztészta 8,7, a tejtermékek 7,9, a kenyér 7,1, a tej 5,8, a kávé 5,1 százalékkal drágult. A cukor 11,3 százalékkal olcsóbb lett.

Hirdetés

A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,5-kal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, az árak alakulása az egyes főcsoportokban jól látszik a KSH pókháló-ábráján:

Azért a tojás ára sem nő a végtelenségig

Az év eleji csúcsdöntés után februárban egy hajszállal lejjebb került a nagybevásárlás ára a hazai hipermarketekben a Privátbankár.hu tegnap publikált friss Árkosár-felmérése szerint, tavalyhoz képest azonban ismét jelentős, 7 százalékot közelítő áremelkedést mértünk az élelmiszereknél. Jó hír, hogy a tojásárak mégsem nőnek az égig - a részletes adatok és ábrák itt érhetőek el >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Döntéshez készülnek Matolcsyék – mi lesz az alapkamattal?

Döntéshez készülnek Matolcsyék – mi lesz az alapkamattal?

Sűrű lesz a jövő hét, kedden kamatdöntő ülést tart a jegybank monetáris tanácsa. Emellett számos munkaerőpiaci és beruházási adat is érkezik majd a hét folyamán, egyebek mellett képet kapunk a foglalkoztattosgáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelmi forgalomról is. Ezeket a dátumokat mindenképp vésd fel a naptárba!

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?