4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A tervezet tökéletesen megfelel a kamu-megállapodás minden kritériumának és ennek megfelelően a német média általánosan „ambíciótlannak” titulálja. Bár a dokumentum kihangsúlyozza az EU közös védelmi politika jelentőségét, egyetlen egyszer sem utal a NATO-ra. Az SPD elnöksége egyre élesebb kritikákkal szembesül a tagság részéről, a levegő óráról-órára fogy Schulz körül.
Angela Merkel német kancellár. Kép forrása: EPA/Kay Nietfeld

A német centrista pártok nagy öregjei (Merkel, Schulz, Seehofer) a múlt pénteken egy hetes tárgyalás után ország-világ elé tártak egy 28 oldalas megállapodás-tervezetet, amely biztosítani hivatott a nagykoalíció további kormányzását. A nagy veteránok nem az ország előbbre jutásáért és megreformálásáért dolgoztak, hanem kizárólag saját politikai túlélésükért. Tudták, hogy a 40-es korosztály a saját pártjaikban (Markus Söder, Christian Lindner, Jens Spahn) már teljes joggal el akarja takarítani őket az útból, ezért bármi áron ki kellett izzadniuk egy megállapodásnak látszó dokumentumot.

Az SZKP kísértete

A 28 oldalas tervezet tökéletesen meg is felel a kamu-megállapodás minden kritériumának és ennek megfelelően a német média általánosan „ambíciótlannak” titulálta. Mintha csak a Szovjet Kommunista Párt sokadik kongresszusának záróközleményét olvasnánk, az anyag tartalmi tekintetben teljesen üres, a felszínen viszont csillogó, teletömve olyan frázisokkal, mint „ébredés”, „demokrácia”, „béke” és „igazság”. A dokumentum első fejezete Európával foglalkozik és olyan kifejezések blokkolják az érzékszerveinket, mint „szolidaritás”, „értékek” és „lehetőségek”. A németek jó részét sem ejtették a fejük lágyára, egy szombati felmérés szerint a polgárok 49.7 százaléka sikertelennek minősíti a politikai veteránok megállapodását.

Ordít viszont, hogy bár a dokumentum kihangsúlyozza az EU közös védelmi politika jelentőségét, eközben egyetlen egyszer sem utal a NATO-ra. Ezt egyszerűen nem lehet a hanyagságra fogni. Az elmúlt évtizedekben nem készült még olyan német kormányzati programalkotó dokumentum, amely ne hivatkozott volna a transzatlanti védelmi szervezetre.

Új szelek fújnak tehát a berlini biztonságpolitikában, amiről mi már öt hete beszámoltunk. Németország egyre inkább európai keretek között képzeli el hatalmi ambícióinak kiteljesedését, miközben a Trump által ’vezetett’ Washington politikai pályáját és fehér házi bohózatait egyre nagyobb távolságtartással szemléli.

Forrongó elvtársak

A megállapodás-tervezet nagy vihart kavart a szociáldemokrata SPD bázisában. A 450 ezer tagságnak meg kell szavaznia ezt a tervezetet, de a megosztottság óriási. Bár az anyagot átlengi egyfajta szociáldemokrata érzékenység, ezt a szellemet már a CDU is magának is követelheti, olyan szinten vitte Merkel a baloldalra az elmúlt években a saját pártját.

Káncz Csaba

Az SPD vezetése nem tud konkrét sikerekről beszámolni a megállapodás kapcsán, hiszen például a gazdagok adóemelését, avagy a magán egészségbiztosítás leépítését nem tudta keresztülvinni a konzervatív tárgyalópartnerein és ez komolyan visszaüthet Schulz pártelnökre. Ezek a gyengeségek tovább bőszíthetik az egyszerű párttagokat, akik a terepen látják a tagság és a választók elfordulását és a szervezeti gyengeségeket. Ők a saját bőrükön érzik, hogy nincsen hosszútávú SPD-program és nincsen vonzó vezetői gárda. A veszély tehát újonnan fennáll, hogy Merkel elviszi a nagykoalíció sikereit, az SPD-nek pedig csak a vergődés jut.

Nem véletlen tehát, hogy múlt szombaton Szász-Anhalt tartományban a delegáltak – ha egy szavazat különbséggel is, de – leszavazták a nagykoalíciós megállapodás-tervezetet. Bár a hat nap múlva sorra kerülő SPD rendkívüli pártértekezleten ez a tartomány csupán 7 küldöttet delegálhat a 600-ból, az elutasítás szimbólikus jelentősége így is nagyon komolyan veendő. A pártelnökség a napok haladásával egyre élesebb kritikákkal szembesül a tagság részéről, a levegő pedig óráról-órára fogy Schulz körül.

Káncz Csaba jegyzete.

Merkel új helyről kaphat pofont - mi lesz most?Pénteken úgy tűnt, hogy minden viharfelhőt elfújtak a német kormányalakításhoz vezető koalíciós tárgyalások kezdete fölül, viszont azzal a CDU/CSU és az SPD sem számolt, hogy az egyik kormánypárt belső szervezetei kezdenek el lázadni és aláírást gyűjteni a negyedik Merkel-kormány ellen. A cikk folytatásáért kattints ide! >>>


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG