Csináljon pénzt szemétből!

2010. november 10., 20:04

Rengeteg hulladékot válthatunk pénzre a banános doboztól a felnikig, de nem mindegy, hova indulunk el megpakolt csomagtartóval

Rengeteg hulladékot válthatunk pénzre a banános doboztól a felnikig, de nem mindegy, hova indulunk el megpakolt csomagtartóval. Az átvevőhelyek figyelmes kiválasztásával több ezer forintot is nyerhetünk egy-egy fordulón.

Európában már több évtizede koordinálják szigorú keretek között a szelektív hulladékgyűjtést, ezalatt a legtöbb országban rájöttek, hogy a lakosság tudatosságának növelése nagyban függ a hulladék leadásért járó ellenjuttatásoktól. Míg Németországban csaknem minden üveg és műanyag palack betétdíjas, nálunk pont tavaly novemberben enyhítették a termékdíj-törvényt, így az üdítőital-gyártók elkezdték kivonni a forgalomból a visszaváltható palackokat. A válság a fém- és a papírhulladék árát is lenyomta, de ha alaposan körbenézünk, valamennyi pénzt még kiforgathatunk a háztartási feleslegből.

Ha nem ipari mennyiségben szeretnénk hulladékot leadni, annak típusától függően mehetünk a sarki kisboltba, a nagy kereskedelmi láncok egyikébe, az önkormányzati hulladékudvarokba vagy a hulladékfeldolgozó cégek telephelyeire is. Indulás előtt nem árt összehasonlítani az egyes befogadóhelyek árait, így nagyobb mennyiségű hulladék esetén több ezer forintot is nyerhetünk a jó választással.

Napi ár
A legtöbb hulladéktípusnak napi árat állapítanak meg, ezért az online felületeken történő informálódás mellett érdemes minden esetben telefonon is érdeklődni az aktuális díjszabásról.
2010. június 1-jén lépett hatályba a kereskedelmi csomagolás hulladékainak visszavételi kötelezettségével kapcsolatos kormányrendelet módosítása. Ennek értelmében a termékdíjas szabályozásban meghatározott hulladék visszavétele kötelező minden legalább 500 m2 alapterületű üzlethelyiséggel rendelkező forgalmazónak. Az üzlet köteles visszavenni minden olyan anyag és típus szerinti csomagolást - a kartondoboztól a műanyag szatyorig -, amilyen anyagú és típusú kereskedelmi csomagolást forgalmaz. A sört árusító boltnak tehát be kell fogadnia mindenféle sörösüveget, viszont csak azért a típusért kell visszafizetnie a betétdíjat, amelyik a polcain megtalálható.

A félliteres sörösüvegért leggyakrabban 25 Ft jár, de űrtartalomtól függetlenül a belga és német prémium söröknél találkozhatunk 40, 100 és 125 Ft-os betétdíjjal is. Ennél is jobban megéri vigyázni a 4-6 literes, party hordó néven is futó fémhengerekre, ezek darabjáért 1440-2000 forintot adnak.

A borosüvegek betétdíja sem egységes: a 0,75 literes palackok 40 forintos és a másfél literes üvegek 125 forintos átlagárától kezdve a párszáz forintos luxusflaskákig terjed a visszacsurgó összeg.
Mérlegjegy
A hulladékfeldolgozók többsége adott mennyiség fölött többet fizet a hulladékért. A bizonyos időközönként leadott hulladék mennyisége összeadható, és a határérték elérése után visszamenőleg is igényelhető a plusz. A leadott mennyiség növekedését a mérlegjegyen vezetik.

Kiszállási díj
Adott mennyiség fölött megéri fizetni a hulladékfeldolgozónak azért, hogy házhoz jöjjön. Budapesten 1500 és 4000 forint között számláznak ezért.


A nagy kereskedelmi láncok esetében is érdemes tájékozódni, ugyanis még egy konkrét lánc egyes áruházai között is jelentős eltérés lehet a szolgáltatást illetően. A legnagyobb forgalmú áruházak üvegvisszaváltói általában vonalkód alapján állapítják meg, hogy a terméket náluk vették-e, így gyorsabbá téve a folyamatot, viszont még közöttük is van olyan, ahol a vásárlást igazoló blokkot kérnek, ezzel jókora sort generálva. A Spar és Interspar üzleteinél kis befogadóképességű visszaváltó automatákba lehet dobálni az üveget, amiért levásárolható kreditet kapunk, csakúgy mint a Metróban és az Auchanban. A Match és a Profi legtöbb üzletében pénzre is válthatjuk a betétdíjat, így van ez a Tescónál is.

Utóbbi és az Auchan egymással versengve, környezettudatosságukat folyamatosan középpontba helyezve kínál műanyagra és fémre is kiterjesztett, pénzt eredményező megoldást. A Tesco ötös egységekben veszi vissza a PET-palackokat, és ugyanennyi forintot ad értük, az alumínium doboz a dupláját éri, tehát öt dobozért 10 forintot fizetnek. Bizonyos időközönként pontgyűjtő akció is társul a zöldülő imidzshez, a brit lánc honlapot (ecotesco.hu) tart fenn erre. Az Auchan a környezetvédelmi betétdíj-köteles termékeket külön tűnteti fel a blokkon, ezzel visszatérve lehet levásárolni az összeget.  A francia lánc automatái öt, csak az áruházban levásárolható forintot adnak két darab alimínium dobozért, a PET-palackért jelenleg nem fizetnek.

A hulladékfeldolgozó telepek akkor jelenthetnek megoldást, ha többféle, nagyobb mennyiségű felesleget szeretnénk pénzre váltani. Itt minden polietilén-tereftalát (PET) alapú hulladékot visszavesznek a cukorkás dobozoktól az öblítős flakonokig. Ezek gyártása során egy apró, összeolvadt pont marad a termék alján, így könnyű felismerni. Kilónként 18-25 forintot adnak érte. Ugyanennyi műanyag fóliáért 8-12 forint jár, ez inkább a nagyméretű termékeket forgalmazó, raklapokat tároló vállalkozások számára lehet fontos.

Kupakgyűjtés
Gyakran indulnak kupakgyűjtési akciók civil kezdeményezésre egy erdőrész megóvására vagy egy beteg kisgyermek megsegítésére. Ezek mögé általában beáll egy vállalkozó vagy cég, és 55-60 Ft/kg-os áron építi imidzsét.
A telepeken a papírhulladék két kategóriáját különböztetik meg. A hullámpapír, azaz a kartondoboz kilója 10-15 forint között mozog, a színes és fekete-fehér papírt magába foglaló vegyes kategóriában 9-12 forinttal lehet számolni. A legjobb árakat a kizárólag papírfeldolgozásra specializálódott átvevők biztosítják (keretes). Ennek kapcsán is érdemes időt szánni a telep kiválasztására, mert néhány helyen előfordul, hogy az átlagosan drágább kartonért kevesebbet fizetnek, mint a vegyes papírért.

A fémhulladékok terén a legszínesebb a kép, az elektrotechnikai termékektől (5-10Ft/kg) kezdve a földkábelig (1400 Ft/kg) fogadnak anyagot. A képcsöves televíziókat és a régebbi CFC-folyadékkal működő hűtőszekrényeket ugyan nem veszik át, de a bevásárlókocsit vagy a régi motorunkat betolhatjuk. Itt kell legkörültekintőbben eljárnunk, mivel az egyes hulladékfeldolgozó telepek díjszabása nagyon eltérő lehet.

Több átvevő is elmondta, hogy nagyon nehéz szűrni a lopott fémhulladékot. A legtöbb gyanús átadó arra hivatkozik, hogy a lakossági hulladéknak nehezen beillő fémet lomtalanításon szerezte, vagy hétvégi házának, telkének, pincéjének tatarozása közben feleslegessé vált anyagtól akar szabadulni. Az állítás leellenőrzése nem az átvevő dolga, és az is nehezen elképzelhető, hogy a profitorientált vállalkozó elküldené a földkábelekkel beállító szedett-vedett csapatot. 2008 augusztusában például 11 tonnányi, 16 millió forint értékű acélszerkezetet bontottak le egy nagykanizsai csarnokban, majd bérelt teherautóval szállították az átvevőnek. Szó nélkül kicsengették érte a 800 ezret.

Privátbankár - Mészáros András

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mellbevágó, mennyire elszakadt a forint a környékbeli devizáktól

Mellbevágó, mennyire elszakadt a forint a környékbeli devizáktól

Történelmi csúcson volt tegnap az euró/forint árfolyam, ami várható volt, hiszen már napok óta ostromolta a 337-as szintet az euró. Mégis furcsa, mert a többi térségbeli deviza még erősödött is az utóbbi időben. A forint teljesen elválni látszik társaitól. A fő magyarázat az alacsony kamatszint, a világ egyik legmélyebb negatív reálkamata.