1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Orbán Viktor szerint a magyarokkal ma már nem érdemes tengelyt akasztani. A kormány komolyan kiállna a magyar emberekért, ezért meghirdette az Országvédelmi Tervet
Orbán Viktor szerint a magyarokkal ma már nem érdemes tengelyt akasztani. Hozzátette, komolyan kiállnak a magyar emberekért, ezért meghirdette az Országvédelmi Tervet.

Baj van, nagyon nagy baj - jelentette ki a miniszterelnök. Ez a baj az európai országok adósságának mértéke. Ugyanez hazánkról azonban nem mondható el, miután idén két lépésben csökken az államadósságunk.

Orbán Viktor szerint a veszélyek jelentősek, ezért komolyan kell vennünk őket. Az egyik legfontosabb ilyen a devizahitelesek nehéz helyzete. Veszély fenyegeti a munkahelyeket is, és tartani lehet az árak és a rezsiköltségek emelkedésétől is. Fokozottan kell tartani az uzsorásoktól is, akik kihasználják a jelenlegi helyzetet. A miniszterelnök szerint fel kell készülni a külföldről érkező forint spekulációkra is.

Így előzzük meg a többi országot

A legfőbb lehetőség, hogy gyorsítva a megújulást megelőzhetjük a többi országot, könnyebben dönthetünk meg tabukat, merészebben állhatunk elő új tervekkel. A miniszterelnök elmondta, hogy a világban tapasztalható átrendeződésben az új szövetségekben látja a jövőt és a hazai pálya előnyeit élvező hazai vállalkozások jobb pozíciókhoz juthatnak Európában. Szélesebb egyetértéssel tudunk az adósságcsökkentéshez nyúlni - fejtette ki. Hozzátette, hogy baj esetén összefogva kell segítenünk egymást, ezért új, nemzeti szolidaritási rendszert kell teremtenünk. "Felújítjuk Magyarország teljes rendszerét" - összegzett Orbán Viktor.

 

Orbán szerint ez mind a kormány feladata lesz, mert az emberek elvárják tőle. Az elsődleges kötelesség eközben a veszélyelhárítás. A Fidesz-KDNP ezért Országvédelmi Tervben rendezte össze a felmerülő javaslatokat.

THM-plafon: kivégzik a gyorskölcsönöket?

Miután a miniszterelnök megvalósíthatónak nevezte a Fidesz-KDNP frakciónak a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésével kapcsolatos javaslatát, gyengülni kezdett a forint. Összességében azonban elemzői vélemény szerint nagyobb a csomag füstje, mint a lángja: keveseknek nyílik meg a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetősége, így a bankszektor sem bukik ezermilliárdot a közeljövőben - a forint is vissza tudott erősödni reggeli szintjére. Részletek >>>
A terv 6 fejezetből áll. Először az uzsora elleni fellépést említette a kormányfő. Ma hazánkban ez a hétköznapi élet része, ezért eltökéltek abban, hogy minden életerős magyar embernek munkalehetőséget és jövedelmet kínáljanak. Zéró toleranciát és hajtóvadászatot indítanak. Törvényi korlátot állítanak a hitelkamatok elé, ami egy 30%-os THM-ben testesülhet meg. Ez gyakorlatilag a gyors- és a személyi kölcsönök végét is jelentheti.

A maximált rezsi kérdése a második terület. Sok család a lehetőségei határán áll és az összerogyás fenyegeti őket.

A miniszterelnök szerint a privatizált energiaszolgáltatás jelenleg magánérdekek szerint működik, ezért a központi ár bevezetését javasolja.

A kormányfő szerint a stabilitás miatt kétharmados törvényben rögzítik a nyugdíjrendszer, az egészségügyi kassza és az önkormányzatok gazdálkodásának mikéntjét, hogy ezeken a területeken ne termelődjön újra a hiány.

Fixálták: lesz végtörlesztés

Az otthonvédelmi akciótervet egy újabb, harmadik elemmel egészíti  ki a kormány, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a múlt hét pénteken Lázár János által bejelentett tervet. A végtörlesztést lehetővé teszik, fix árfolyamon, a veszteséget a bankoknak kell állnia. A kockázatokról a kormányfő azt mondta, a kérdést megvizsgálta a kormány. "A külföldi tulajdonú bankok mögött ott az anyabankjuk, az FHB és az OTP mögött pedig ott a magyar állam" - mondta Orbán, aki szerint a külföldi pénzintézetek eddig is csökkentették hitelkihelyezésüket és a forráskivonást sem fogták vissza.


A kormányfő szerint ezzel azokon segítenek, akik forintban vissza tudják fizetni az adósságukat. A bankok semmilyen plusz költséget nem számolhatnak fel a végtörlesztésnél. A kormányfő szerint kockázatmegosztásról van szó, hiszen az érintettek nagy része 150-160 forintos árfolyamnál vette fel a svájci frank hitelét. Vagyis 180 forintig az ügyfél, afelett a bank állja a cechet.

Bankszövetség: elfogadhatatlan a végtörlesztés rögzített árfolyamon>>
A miniszterelnök szerint jogilag van mód arra, hogy beavatkozzanak a bankok által korábban kötött hitelszerződésekbe. Ugyanakkor a kormány fel van rá készülve, hogy a pénzpiaci szereplők nemzetközi fórumokon fognak majd tiltakozni és elégtételt követelni.

Elfogadták a jegybank javaslatait is: hadüzenet Simornak?

Ezen túlmenően a kormány további javaslatokat terjeszt elő, melyek megegyeznek azzal, amit az elmúlt években az MNB rendre jelzett a devizahitelek kapcsán a jogalkotónak, és vélhetően azon a 10 pontból álló listán szerepelt, melyet múlt héten Simor András nyújtott át Matolcsy Györgynek.

Így tehát törvényben szabályoznák, hogy a bankok a forintban felmerült költségeket forintban fizettessék meg - a korábbi gyakorlat az volt a devizahiteleknél, hogy az ilyen tételeket is átváltották. A kormányfő szerint a devizahitelek kamatozását is átláthatóbbá kell tenni. A referenciahozamhoz kötött átlátható kamatszámítást vezet be a kormány. Az MNB korábbi javaslatának megfelelően a kormány kezdeményezi egy pozitív adóslista felállítását is, hiszen azokat is meg kell védeni, akik hitelekeit rendesen fizetik.

Továbbá a kormány kezdeményezi, hogy megegyezés esetén, a banki tartozás egy részének elengedése után az ügyfeleknek nem kellene befizetniük a 16%-os szja-t sem.

Orbán Viktor kiemelte, hogy hazánk kivételével a régió összes többi országában sor került a devizahitelek adminisztratív korlátozására. Romániát, Ausztriát és Lengyelországot említette példának, ahol rengeteg intézkedéssel korlátozták a pénzkihelyezéseket. Nálunk azonban ez nem történt meg, ezért ki kell vizsgálni, hogy kit terhel a felelősség - jelentette ki a miniszterelnök. Ezek a kijelentések gyakorlatilag Simor Andrásnak szánt üzenetként is felfoghatóak.

Új adók a láthatáron

Így "rugdosott minket a víz alatt" az IMF
Matolcsy György szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemcsak nem értett egyet a bankadóval, a magánnyugdíj-pénztári rendszer reformjával és a krízisadóval, de mindent megtett nyíltan és a kulisszák mögött azért, hogy a magyar kormány ne hozza meg az ezekről szóló döntéseket, illetve vonja vissza azokat. Részletek >>>
A miniszterelnök a Pénzügyi Védelmi Tervet is meghirdette. Eszerint újabb hitelfelvétel nélkül kell mérsékelni az ország külföldi pénzügyi függését. Orbán Viktor elmondta, hogy ezért a jövő évi hiányt 3 százalék alatt kell tartani.

Ismertette, hogy 2,8 százalékos éves hiány felett ugyanis az államadósság automatikusan nő, e szint alatt viszont csökken.

Hozzátette, hogy új, fordított adózási rendszert terveznek bevezetni a mezőgazdaságban, amellyel kapcsolatban kérték az unió támogatását. Emellett egy 35 százalékos luxusforgalmi adó bevezetéséhez is Brüsszel engedélyét kérik. A gazdasági bűncselekmények ellen is komoly fellépést ígért a kormányfő. Ennek részeként elérnék, hogy a nagy tartozással bedőlt cégek tulajdonosai ne tudjanak újra társaságot alapítani.

Minden munkaképesnek lehet munkája?

Ezután a Start Munkaprogram elindítását jelentette be a kormányfő. Kiemelte, hogy Magyarországon minden munkás kézre szükség van - csak ez biztosíthatja a felemelkedést, ezért minden munkaképes embernek munkát fognak kínálni. Emellett le szeretnék szorítani a feketemunka és a munkanélküliség arányát.

Nem torpanhatunk meg - jelentette ki, hozzátéve, hogy csak a befejezett munkának van értelme. Vissza kell verni minden olyan támadást, amely a görög útra sodorhatná Magyarországot.

Még átfogóbb és gyorsabb lehet az átszervezés

Gyorsítani kell az ország határozott átszervezését és jóval erősebben kell kikerülnünk a válságból - mondta, hozzáfűzve, hogy már most is sokan a járt utat elhagyva keresik a megoldást a válságra. A termelő munka és a valós értékteremtés kezd előtérbe kerülni az egész világban.

Orbán Viktor úgy látja, hogy a mai folyamatokban észre kell vennünk a jövő körvonalait. A nemzetek jelentősége növekszik - így nekünk is erős nemzetet kell építenünk.

Tartani kell az irányt, de növelni a tempót, ezért rá kell lépnie a gázpedálra az Országgyűlésnek is - buzdította képviselőtársait Orbán Viktor.

A miniszterelnök a választott képviselőktől azt várja, hogy mindenki tegye félre személyes érdekeit és közösen lépjenek fel a változásért. "Álljunk ki egységesen Magyarországért és a magyarokért" - hangsúlyozta végül.

Előzmények

Pénteken Lázár János frakcióvezető bejelentette a Fidesz képviselőcsoportjának javaslatát a devizaadósok megmentésére, mely szerint a bajba jutott adósok végtörleszthetnének a kormány által eddig meghatározott fix árfolyamszinteken. Vagyis 180 forintos svájci frank- illetve 250 forintos euróárfolyamon fizethetnék vissza az adósok a hiteleiket, az árfolyamkülönbségből adódó veszteségeket a frakció elképzelései szerint a bankszektorra terhelné.

A kormánynak tett javaslatokról Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vasárnap azt mondta jogilag megoldható, erkölcsileg pedig indokolt a fix árfolyamú végtörlesztés biztosítása. A kormányfő korábban jelezte, az adósok megmentésében a bankoknak nagyobb szerepet kell vállalnia, az eddig bejelentett otthonmentő csomag csak a kezdet. Ebből is sejthető volt eddig, vélhetően a kormány nem idegenkedett a Lázár János által bejelentett javaslattól, sőt, egyes források szerint ez azért is meglepő lenne, mert az ötletgazda maga Orbán Viktor.

Privátbankár - Zsiborás Gergő, Szilágyi Balázs

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG