3p
Londoni elemzők szerint a kormány várhatóan úgy állapítja meg a devizaalapú hitelek átváltási árfolyamát, hogy a magyar tulajdonú bankok ne szoruljanak jelentősebb tőkepótlásra, mivel ez költségvetési terhekkel is járhatna.

Nem engedhetik meg

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a devizahitelek lehetséges rendezési módozatairól összeállított előrejelzési forgatókönyvükben kimutatták, hogy a jelenlegi piaci árfolyamhoz képest érvényesített minden 10 százaléknyi átváltási diszkont 1,2 milliárd eurós veszteséget okozna a magyarországi bankrendszernek.

Az elképzelhető, hogy ennek egy részét a bankok leírhatják majd adójukból, mindazonáltal a költségvetési mozgástér korlátozott, és a kormány nem engedhet meg magának komolyabb bevételi kiesést vagy banki visszatérítést. Ugyanezért nem valószínű olyan átváltási árfolyam megállapítása sem, amely a magyar tulajdonú bankok számára nagyarányú tőkepótlást tenne szükségessé, mert ebből költségek hárulhatnának az államháztartásra is - vélekedtek a GS elemzői.

Kedv

Ugyanerre a következtetésre jutott a devizaalapú hitelekről összeállított minapi elemzésében a Fitch Ratings is. A nemzetközi hitelminősítő londoni elemzői szerint a magyar állam részt vállalhat ugyan a devizaalapú hitelek átváltásának költségeiből, de nem valószínű, hogy ehhez "sok kedve lenne", annál is kevésbé, mivel az Európai Unió épp nemrégiben vetette fel annak lehetőségét, hogy Magyarország visszakerülhet a túlzottdeficit-eljárás hatálya alá.

A Fitch előrejelzése szerint ugyanakkor a devizaalapú hitelekről elfogadott új törvény potenciálisan magas járulékos költségei érdemi tőkeinjekciót tesznek szükségessé a külföldi tulajdonú magyarországi bankok anyabankjai részéről a szabályozói követelményekben szereplő tőkemegfelelési mutatók és a hitelkihelyezési kapacitás helyreállítása végett.

Mások is így látják

Erre a Goldman Sachs londoni közgazdászai is kitértek hétfői elemzésükben, szintén arra a következetésre jutva, hogy az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás, illetve kamatemelés ügyében várható intézkedések miatt a magyarországi érdekeltségek feltőkésítésére lesz szükség az anyabankok részéről.

A GS elemzői szerint azonban jelenleg nehéz megítélni e tőkepótlások mértékét, mivel a tőkemegfelelési számításokat több tényező is befolyásolja, például az, hogy a bankok mennyi állampapírt vásárolnak hitelkihelyezés helyett; ha többet, az javíthatja kapitalizációs rátáikat.

A cég a várható kedvező hatások közé sorolja, hogy a devizaalapú hitelek kivezetése csökkenti az árfolyamkockázatot, javítja a háztartások pénzügyi helyzetét és így lendületet adhat a hazai keresletnek. Hosszabb távon a gyengébb forinttal szembeni nagyobb tűrőképesség - amelynek mindazonáltal határt szab a még mindig magas devizaadósság-hányad - a magyar exportot is segítheti - vélekedtek a Goldman Sachs londoni elemzői.

320 forint lesz egy euró?

A ház a devizahitelek kezelési módjától függően számol is a forint gyengülésével, egyebek mellett éppen azért, mert várhatóan csökken a magyar gazdaság árfolyam-érzékenysége. A cég elemzői közölték: jelenlegi előrejelzésük három, hat és tizenkét havi távlatban 310, 315, illetve 320 forintos eurót valószínűsít.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor inkább a forint erősödésére van esély hosszabb távon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG