Hirdetés
Hirdetés

Bróker Marcsika és az eltűnt húszmilliárd forint – hogy történhetett meg az elmúlt évek legnagyobb átverése?

Kollár Dóri, 2016. december 17., 12:31

Körülbelül másfél éve húzódik a Kun-Mediátor vezetőjeként álbrókerkedő Dobrai Sándorné ügye. Bár a nő már előzetes letartóztatásban ül, még mindig rengeteg a nyitott kérdés, ráadásul, hogyha nem próbál Belize-ben is embereket átverni, valószínűleg sosem tudták volna felelősségre vonni. Összeszedtük Bróker Marcsika átverésének és bujkálásának történetét.

2015. 04. 15.

Tavaly április 15-én reggel nyolc táján még csak annyit lehetett tudni, hogy nem férnek hozzá lejárt befektetéseikhez az ügyfelek egy gyanúsan magas kamatot ígérő karcagi cég irodájában. A rendőrségre már reggel több feljelentés érkezett, és bár a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított szinte azonnal, a cég vezetője már akkor eltűnt.

Hirdetés
A Kun-Mediátor karcagi fiókja. (MTI Foto: Bugány János)
A Kun-Mediátor karcagi fiókja. (MTI Foto: Bugány János)

Néhány órával később az MNB piacfelügyeleti vizsgálatot indított a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-vel szemben. Már ekkor kiderült, hogy a társaság fő tevékenységeként utazási irodaként működött, utazásközvetítéssel foglalkozott, amely mellett pénzváltási tevékenységet is folytatott, de pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedélye a cégnek sosem volt az MNB-nél.

Emellett a Nemzetgazdasági Minisztérium akkor azt közölte a Privátbankár.hu szerkesztőségével: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatóját, hogy a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban haladéktalanul indítson vizsgálatot.

Nő a károsultak száma, és a kár összege

A karcagi közgyűlés elnöke amellett, hogy nem értette, hogyan történhetett mindez, úgy vélte, hogy egy ügyesen felépített árverésről van szó, és az eltűnt pénzt biztosan máshol költötték el.

A jegybank villámgyorsan visszavonta a Kun-Mediátor utazásszervezői engedélyét, a rendőrség pedig feltette Dobrai Sándornét a körözési listára. A cég résztulajdonosa, Marcsika veje pedig olaszországi hajóútjáról hazafelé tartva megígérte, hogy együttműködik a hatóságokkal az akkor már egyes becslések szerint húszmilliárdos kárt okozó botrány megoldásában.

Egy héttel később már a károsultak becsült száma 700 és 1000 közt mozgott, Dobrai Sándornének pedig továbbra sem volt semmi nyoma. A rendőrség a nyomozás közben több házkutatást is tartott, és folyamatosan érkeztek a feljelentések is.

Április végén megjelent a nemzetközi körözés is Dobrai Sándorné után, az Interpol ekkor kapcsolódott be a nyomozásba.

Dobrai Sándorné Marcsika au Interpol honlapján.
Dobrai Sándorné Marcsika az Interpol honlapján.

Marcsika lányai elkezdik kimenteni a pénzt?

Május közepén Dobrai Sándorné lányai elkezdték felszámolni az ételbárjukhoz tartozó ingóságokat. Bár ez a rendőrség szerint elsőre rendben volt, a károsultakat képviselő ügyvéd feljelentést tett, mivel mint mondta, nem lehetett pontosan tudni a Kun-Mediátor és a bárt üzemeltető cég közti kapcsolatot. Ezt egyébként végül a hatóság és elismerte, és ráparancsolt Marcsika lányaira, hogy fejezzék be.

Ezután csendesült le a botrány, és bár a károsultak Orbán Viktorhoz és az Országgyűléshez fordultak levélben, ennek gyakorlatilag semmi foganatja nem lett.

Eltelt egy év

Szép csendben elrepült majdnem egy év, és a Kun-Mediátort idén március 26-án törölték a cégnyilvántartásból, ekkor a károsultak egy részét képviselő ügyvéd azt szerette volna elérni, hogy a törlési eljárásból legyen felszámolás, mert így lehetőség nyílt volna arra, hogy felülvizsgálják, hogy a lefoglalt vagyonból a kárigényeket milyen módon és arányban lehetne kielégíteni.

Azt, hogy az igazságszolgáltatás malmai mennyire lassan őrölnek, mi sem bizonyítja jobban, minthogy végül augusztus elején rendelték el a Kun-Mediátor felszámolását, de a károsultakat képviselő Dobrossy István ügyvéd szerint ez a dolgozók bérének kifizetésére volt csak elég.

A jegybank végül augusztus negyedikén félmilliárd forintra büntette az akkor már felszámolás alatt álló Kun-Mediátort, ami annak fényében kevésnek és későinek tűnt, hogy Marcsika a becslések szerint 20 milliárd forinttal lépett meg.

A nagy decemberi fordulat és a letartóztatás

December hetedikén Polt Péter még arról beszélt, hogy a Kun-Mediátor ügyében jövő tavasszal fejeződhet be a nyomozás, valamint, hogy eddig több mint 800 sértettet hallgattak ki tanúként, azonban gyanúsítottként senkit.

Amit ő ekkor még nem tudhatott, az az, hogy ugyanezen a napon Belize hatóságai letartóztatták Dobrai Sándornét, miután egy helyi lakos feljelentést tett ellene. A nő egyébként szépen lebarnult és frizurát is változtatott addig, amíg a gyönyörű országban bujkált. Belize-ről videót is készítettünk:

December 13-án a 62 éves karcagi nő már a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársainak kíséretében szállt le a Lufthansa menetrendszerinti járatáról, amellyel hazaszállították Magyarországra. Egy kabátot kerítettek neki, de szemmel láthatóan nem a magyar télhez volt öltözve.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Lebukás után a börtönbe

Miután Marcsika hirtelen volt kénytelen távozni Magyarországról (vagy egyes feltételezések szerint a maffia elől menekült), ezért visszafogottan élt Belize-ben. A hírek szerint egy névtelen támogatótól kapott havonta pénzt, ám amikor ez hirtelen megszűnt, visszatért a régi trükkjeihez, és a Kun-Mediátorhoz hasonló piramisjátékkal próbált pénzt szerezni. Végül ebbe bukott bele, és így Belize hatóságai kiadták Magyarországnak, bár nincsen kiadatásai egyezményünk.

D. Sándorné, azaz
Bróker Marcsi a Kun-Mediátor Kft. csalás miatt keresett, Belize-ben elfogott vezetője 2016. december 16-án a Szolnoki Törvényszéken, ahol előzetes letartóztatásáról dönt a bíróság. Forrás: MTI/Mészáros János

A szolnoki nyomozók az elfogatóparancs alapján körözött és Belize-ben elfogott nőt szerda délután gyanúsítottként kihallgatták és kezdeményezték az előzetes letartóztatásának indítványozását. Erre a bíróság is rábólintott, mivel megalapozottnak látják a szökés veszélyét. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

Azt, hogy a Marcsika által eltüntetett 10-20 milliárd forint hová lett, egyelőre még nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy a károsultak látnak-e majd vissza bármit a pénzükből.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

Ez lehet a legközvetlenebb hatása idehaza a szombati szaúdi dróntámadásnak, jobban mondva annak, hogy a világpiaci kőolajárak több mint tíz százalékkal drágultak. Hogy még feljebb mennek-e, az alapvetően attól függ, hogy a kiesett kínálatot mikor sikerül pótolni. A legpesszimistább forgatókönyv szerint a most 60-66 dollár közötti árak akár 100 dollárra is felmehetnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?