5p
A januártól induló NHP Fix elsősorban a kkv-k hiteleinek szerkezetét befolyásolhatja, nagyban elősegítheti az MNB reményei szerint a fix kamatozású hitelek terjedését. Az MFB és a Garantiqa Hitelgarancia vezetői a vállalkozások forráshoz jutási lehetőségeiről beszéltek a Privátbankár és az Mfor.hu konferenciáján.

Mivel a válság után a kkv-szektor hitelezése nagy mélyponton volt, eddig az MNB két hitelprogramot indított, az NHP-t (Növekedési Hitel Program) és PHP-t (Piaci Hitel Program) – mondta el Fábián Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója a Privátbankár.hu – Menedzsment Fórum KKV-finanszírozás konferenciáján.

Az NHP 2,5 százalékos kamata a vállalkozások számára nagy előnyt jelentett, kiszámítható finanszírozást nyújtott. A kkv-k hitelezési szerkezetére is hatással volt, teret nyertek a fix kamatozású formák. Ugyanakkor még mindig alacsony a fix kamatozású hitelek aránya Magyarországon a hasonló országokhoz képest.

Nagyjából újabb 1000 milliárd forintnyi hitelre van szükség ahhoz, hogy az ország hitelezési szerkezete felzárkózzon, ezért elindították az NHP Fix programot jövő január 1-től. A kkv-k által fizetendő kamat 2,5 százalék, a felvehető hitel maximum egymilliárd forint, maximum 10, minimum 3 évre, célzottan a kisebb vállalkozásoknak szánják. A végleges feltételeket várhatóan október végén határozzák meg.

1000 milliárdból 650

Az MNB feltételezése szerint az új hitel főleg a hitelek összetételére hat majd, számos hitel, ami egyébként változó kamatozással jönne létre, ezzel fix kamatozású lesz. Ez az 1000 milliárd forintból 650 milliárdot tehet ki majd a program végéig.

“Az NHP Fix leginkább 2020-ban gyorsíthatja a hiteldinamikát” – mondta Fábián Gergely. A bankoknál egyszerűsített űrlap segítségével lehetne a hitelt igényelni, erről még egyeztetnek. A hitelt a vállalkozások különböző fejlődési szakaszaiban igénybe lehet majd venni, és az EU-s támogatásokhoz is hozzáigazítják.

Három tőkealap, plusz még néhány

Az MFB-csoport két fő irányban tud támogatást nyújtani a kkv-k számára, a Hiventures révén az 500 millió forint alatti kisvállalkozóknak, és az MFB Investen keresztül az 500 millió felettieknek. Tavaly együttműködési megállapodást írtak alá a BÉT-tel is – mondta el Garamvölgyi Balázs, az MFB Invest vezérigazgatója.

A Hiventures három tőkealapot kezel, Innovációs, Növekedési és Energetikai néven. Inkubáció, Magvető és Növekedési nevű termékeik vannak. Az Inkubáció az induló vállalkozásoknak szól, maximum öt éves múlttal, maximum 9 millió forintos befektetéseket eszközök, szakmai támogatással. Az MNB Invest további tőkealapokban is résztulajdonos. (Lead Ventures, Social Impact I. és II., Chi Fu Hungarian Economic Opportunity.)

Tömeges tőkebefektetések

Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő vezérigazgatója szerint az alap 2017 végén lezárta tevékenységének első szakaszát. Magyarországon korábban nem csináltak tömeges kisvállalati tőkebefektetést. Középtávú, 3-5 évre szóló tőkebefektetésekben vesz részt, kizárólag kisebbségi részesedéseket vásárol, jellemzően 49 százalékosat.

A megvalósult befektetések száma 94 volt, ehhez 630 megkeresés érkezett hozzájuk. Egy egység tőkéhez 0,5-1,5 egység hitel és 0,25-0,5 egység vissza nem térítendő támogatás társult az ügyletek során. Ezek után 35 exitet hajtottak végre, ennek nagy része, 80 százaléka visszavásárlás volt.

Tőzsdefejlesztés is kell

A tőkealap-kezelő eddig négy kockázati tőkealapot működtetett, köztük a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapot is, amely a tőzsdére készülő vállalkozásokat segíti. Év végétől egy ötödiket indít.

Mitől lesznek sikeresek a hazai vállalkozások? – tette fel a kérdést Szepesi Balázs helyettes államtitkár. Szerinte jelenleg jó a vállalkozók helyzete Magyarországon, elégedettek, eközben magas a gazdasági növekedés is.

Garanciával alacsonyabb kamat

Az MFB-n kívül a Magyar Állam, kereskedelmi bankok és takarékszövetkezetek is a tulajdonosaink – kezdte Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. A 25 éves garancia-intézmény 5000 milliárd forinttal támogatta a kkv-kat, 400 ezer szerződés során.

Tavaly 127 milliárd forinttal, 30 százalékkal nőtt a garanciaportfólió, eközben a kkv-k hitelállománya csak 11 százalékkal. Csaknem minden ötödik hitel mögött ott állnak. Hitel, bankgarancia, lízing és faktoringüzletekhez vállalnak kezességet. A hitelhez jutás támogatása “akár alacsonyabb kamatszinthez is vezethet” – hangzott el.

A fordított eljárás

A Garantiqa kezességvállalása minden bankfiókban és takarékszövetkezeti fiókban elérhető, saját fiókhálózatot nem használnak. Jellemzően rövid lejáratú hiteleket alkalmaznak, amelyeket évente újrakötnek. Elektronikus kérelembeadással akár egy nap alatt is képesek garanciát nyújtani.

A fordított kezességvállalási eljárást alkalmazza, aminek az a lényege, hogy nem a bank közvetíti a Garantiqa-nak a partnereket, hanem a Garantiqa maga keresi meg őket. Ennek az az MNB-kutatás az alapja, amely szerint jelentős látens (rejtett, lappangó – a szerk.) hiteligény van a piacon. Ez 38 ezer kkv-nél 700 milliárd forintot is kitehet.

A fordított eljárás idén ősszel indult, szeptemberben tízezer vállalkozásnak küldtek levelet. Ebben tájékoztatják őket, hogy az előminősítés alapján garanciaképesek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG