Hirdetés
Hirdetés

25 000 a Dow Jones, mindjárt történelmi csúcson az OTP

Eidenpenz József, 2018. január 04., 18:53

Dübörögnek a tőzsdék, rekordot rekordra halmoznak, legalább 26 éves csúcson Japán, új szintet lépett a Dow Jones, pár fillérre van csúcsától az OTP. Az európai tőzsdék nem értek el új rekordot, viszont akkorát emelkedtek, mint egy ház. A forint erősödött az euróhoz képest, az euró a dollárhoz és más devizákhoz képest. Három éves csúcson az olaj.

Csúcsot csúcsra halmoznak a részvénypiacok külföldön, de itthon sem rossz a helyzet. Az OTP eddigi éves, és egyben történelmi csúcsa például 10 980 forint, ma záróára és napi maximuma 10 960 forint lett. Ez 1,1 százalékos emelkedés.

Hirdetés

A BUX index 0,6 százalékkal ment fel, a Mol fél százalékkal 3062-re drágult. A Richter fél százalékkal csökkent, 6670-re. A Telekom 1,4 százalékkal ment fel. Több közepes cég is szépen, két százalék körüli mértékben emelkedett, mint a CIG Pannónia, a Rába vagy a Nyomda.

Az USA-ban jó foglalkoztatási adat érkezett, a Dow Jones ipari átlag pedig történetében először átlépte a 25 ezer pontos határt. Egyben ez volt a legrövidebb idő, amíg az index az egyik ezer pontos határról a másikra ért, bár ez valójában logikus, hiszen százalékban egyre kevesebbet kell ehhez megugrani.

FAANG-ék száguldanak

A Facebook, Netflix, az Amazon, az Alphabet egyaránt új éves csúcsára érkezett, a Nasdaq Composite index 0,2 százalékos pluszban van. Ez az index két napja lépte át a 7000 pontos határt. A Dow este hat körül 0,6, az S&P 500 0,5 százalékos emelkedésben van.

Európában még inkább dühöng a bika, az EuroStoxx 50 index 1,7, a német, francia indexek nagyjából 1,5 százalékkal mentek fel. Pedig az euró ismét erősödött a dollárhoz és más devizákhoz képest. Az olasz index majdnem három százalékkal lőtt ki. Az európai indexek többnyire november elején voltak eddigi csúcsukon.

Tartja magát a Tesla

A forint kissé tovább erősödött, este már csak 308,20 volt egy euró ára. Ma csak kissé emelkedett tovább, de így is három éves csúcs közelében jár az olaj ára. Az arany már 1320 dollár, történelmi csúcs közelében mozog a palládium.

Ahhoz képest, hogy szinte egybehangzóan azt írja a sajtó, a Tesla Model 3-eladásai elmaradtak a várakozásoktól, a részvény alig esik, nulla közelében van. A nap elején ugyan lezuhant 307,50-re, de hamar visszapattant 317 közelébe.

Nyomulnak a bitcoin-riválisok

A Nikkei 225 japán index 26 éves csúcsra érkezett, bár ez nem tartalmazza a kifizetett osztalékokat. Az osztalékot is tartalmazó Nikkei 225 Total Return index 36 567 pont, a Nikkei 225 egykor 38 ezer is volt (ma még mindig csak 23 ezer körül áll). Az osztalékos index alapján mindenesetre az évtizedekig halódó japán részvénypiac is nagyon közel járhat mindenkori, 1989-es csúcsához.

A bitcoin ma kissé süllyedt, 14 700 az ára, dübörög viszont a Ripple (plusz 21 százalék, 3,1 dollár) és az ether (13 százalékos emelkedéssel erősen közelít az ezer dollárhoz). (A kriptodevizák szárnyalásáról ma itt írtunk bővebben.)

Olcsó a Telekom?

Leárazták a Telekomot – írta a KBC Equitas weboldala kedden délután. „Újrabeszállót fogalmazunk meg a Magyar Telekom részvényre, miután fontos szintekig csúszott vissza a papír, és hosszú távon optimisták vagyunk” – folytatják. Szerintük hamarosan elindulhat egy osztalékrali, ami a mostani hozamkörnyezet alapján „abszolút indokolhatónak tűnik”. A célárat 535 forintnál, a stop-losst 450 forintnál határozzák meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?