Hirdetés

A felhőkbe szállt az Amazon – vége egy álomnak

Fellegi Tamás, 2015. április 27., 08:35
Cimkék
Richter
, WTI
, Brent
, Nasdaq
, BUX
, Amazon
, 3D

Amerika eseménydús a gyorsjelentési szezon miatt, és most amúgy is ott húz a bika, különösen a Nasdaqon. A fő húzóerő most az Amazon.com volt. Európa lagymatagabb, mondhatni pihenőt tart. Zuhan az arany és a forint. A pesti börze remekel, itthon a Richter lett a főszereplő, akár még csúcsra is mehet.

Amerika pénteken újabb csúcsokra emelkedett, és ami a lényeges: a Nasdaq egyre stabilabban távolodik az 5000 ponttól, már majdnem 100 ponttal van felette. Még 150 pont, és elhagyja a 15 évvel ezelőtti napközben csúcsát is, akkor teljessé válik a kitörés. Addig persze még lehet korrekció benne, de a folyamat biztatóan halad.

Az Amazon.com azon kevés netes óriások egyike, amelyek már a 15 évvel ezelőtti őrületben is részt vettek, de aztán sikeresen működtek tovább. Az utóbbi években gondokkal küzdött a cég: hatalmas árbevételéből nem tudott érdemi profitot kitermelni. Most azonban úgy tűnik, megtalálta a megoldást. Az e-kereskedelemre kiépített hatalmas kapacitását elkezdte felhő alapú szolgáltatásokra is használni, így viszonylag olcsón, nagyobb beruházások nélkül állhat az ügyfelek rendelkezésére. A kereslet pedig nő ezek a termékek iránt: sok cég nem bajlódik saját szerverpark kiépítésével és fenntartásával, rábízzák ezt a felhőben üzemelő profikra.

Hirdetés
Amazon.com, 5 hónap. Idén 2 nagy rés felfelé
Amazon.com, 5 hónap. Idén 2 nagy rés felfelé

Most az első negyedévben kiderült, hogy az Amazonnak az erre létrehozott cége, az Amazon Web Services (AWB) szép profitot érte el. Az árbevétel 49 százalékkal nőtt egy év alatt. A cég végre nyereséget tud kihozni hatalmas kapacitásaiból. Jól fut a szekér, és a befektetők ezt várták régóta. Meg is tépték a részvényt: mindjárt óriási réssel nyitott, még beszállni sem lehetett a hírre. Az előző napi 390 dolláros zárás után mindjárt 439-en nyitott ki és 445-ön zárt, ami 14 százalékos szárnyalás. Ráadásul egy hasonló rés már januárban is volt: azzal együtt a részvény közel 50 százalékot nyert év eleje óta.

Vége a 3D-álomnak

Nem volt ilyen vidám a 3D kereskedése. A cégtől tavaly csodákat vártak: mindenki a 3 dimenziós nyomtatásban látta a jövőt akár háztartási szinten is, pedig alapvetően csak műanyag (plasztik) jellegű termékeket lehet így előállítani, amiket fillérekért megkapunk a boltban is, és nem kell nagy hőt termelő készülékkel küzdenünk otthon. Az a fantázia világa, hogy majd grillcsirkét meg laptopot nyomtatunk magunknak. A kiábrándulás most meg is jött: gyatra negyedéves eredményről számolt be a cég. Az árfolyam le is esett 10 százalékkal 27 dollár közelébe. A többi 3 dimenziós nyomtatógyártó is esett, az egész iparágat adni kezdték a befektetők.

Az olaj közben továbbra is erős: a Brent 65,4 dollárig emelkedett, lassan célkeresztbe kerül a 70 dolláros ár. A WTI 57,3 dollár, mintha inkább csak kullogna a Brent után. Nagyot esett az arany: 1180 dollár alá került. A nemesfém most már hosszabb ideje egy sávban tartózkodik 1150 és 1300 dollár között, de ezen belül is inkább az 1200 környékén van ár.

Arany, 3 hónap
Arany, 3 hónap

A Budapesti Értéktőzsde igen masszív: a BUX 22400 pontig emelkedett. A fő komponensek felváltva húzzák: most a Richteren volt a sor, 4 százalékkal 4600 forintig szárnyalt. Ez már igen jelentős szint: ezzel a nagypapírok közül az egyik elérhető távolságba került attól, hogy új csúcsra menjen, amire 8 éve nem volt példa a börzén. Kevéssel 5000 forint fölött volt a korábbi csúcs, már csak 10 százalék kellene hozzá.

A Richtert a Mol követte 2 százalékos emelkedéssel, így újra megközelítette a nemrég már elért 15 ezer forintos árat. Az OTP ezúttal fél százalékot tett hozzá a BUX eredményhez. Elengedte magát viszont a forint, az euró 303,50 forintig ugrott, ami már kissé több mint a szokásos korrekció. 302-nél volt egy komoly támasz, az nem tartotta meg a nemzeti valutát. Lehet, hogy az eddigi erősödő trendből egy időre sávkereskedésbe váltunk.

Ázsiában a mai kereskedés a legtöbb piacon ugyancsak lanyha, de Kínát továbbra is imádják. Alig van nap, hogy ne emelkedne: Sanghaj 2, Hong Kong 1,5 százalék pluszban van. A kínai piacikon klasszikus lufit fújnak, olyat, mint 15 évvel ezelőtt a Nasdaqon. 20-25 év heves gazdasági növekedés és a piacok liberalizációja után érthető, hogy sokan elhiszik: a kínai fák az égig nőnek.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kapavágás nélkül is nagy hitelrészt hívtunk le a paksi bővítésre

Kapavágás nélkül is nagy hitelrészt hívtunk le a paksi bővítésre

Tavaly december végén közel 45 milliárd forint volt a hitelállomány.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?