Hirdetés

A Huawei-ügy után miért esik az Apple is?

Eidenpenz József, 2019. május 20., 18:55

Az amerikai technológiai szektor vezeti az áreséseket hétfőn a Huawei-ügy után. A Google-részvényeknél nagyobb mínuszban vannak az amerikai chipgyártók, és az Apple is feliratkozott a vesztesek sorába. Benézett 200 alá a Tesla, gyenge a forint.

Ma a nap híre a Google-termékek letiltása volt a Huawei telefonjairól, ami miatt már a magyar fogyasztók is aggódhatnak. Bár a cég nyilatkozatai szerint folytatja a telefonok szoftvereinek frissítését.

A tőzsdéken azonban az esemény azért hagy maradandó nyomokat, mert ezzel az egész amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalássorozat sikere kétségessé vált. Emiatt az amerikai indexek közül két órával a nyitás után az S&P 500 csak 0,4, a Dow Jones Ipari Átlag csak 0,2, a Nasdaq Composite index viszont 1,1 százalékos mínuszban van. A rövidebbet tehát egyértelműen a technológiai papírok húzzák.

Hirdetés

Az Alphabet (a Google cége) 1,9 százalékkal esik, nyilván neki sem mindegy, mekkora piaca van. Illetve, mekkora adatbázisa, amelyet feldolgozhat, értékesíthet. (A Huawei részvényei nem forognak nyilvánosan.)

Chipgyártók fekete napja

Ám más részvények is alaposan megszenvedik ezt a napot. Az amerikai chipgyártók, mint a Xilinx (XLNX), a Qualcomm (QCOM) vagy a Broadcom (AVGO) 4-5 százalékos mínuszban vannak. A STMMicroelectronics hét, az Intel kettő százalékkal esik. A hétvégén ugyanis a Bloomberg arról tudósított, hogy a gyárak felfüggesztik bizonyos hardver– és szoftvertermékeik értékesítését a Huawei-nek.

Az Apple is csúnya mínuszban

Az Apple árfolyama erősen ingadozik, volt ma pluszban is, jelenleg három százalék a mínusz. A másik nagy telefongyártó azért eshet elsősorban, mert nagy bankházak, mint a Nomura vagy a HSBC csökkentették az eredményére való előrejelzéseiket.

Az ok főleg az amerikai-kínai ellentét. Az Apple egyébként nemrég tette közzé gyorsjelentését, ahol a nyereségtartalom (marzs) csökkenése volt az egyik újdonság.

Lesznek-e még tárgyalások?

Eközben az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások folytatásáról sem nagyon lehet különösen részleteket tudni, csak annyit, hogy tárgyalni fognak. De még ez sem teljesen bizonyos, a Marketwatch.com a kínai South China Morning Post-ot idézi, amelyek szerint jelenleg a kínai felet nem sok minden ösztönzi arra, hogy folytassa a tárgyalásokat.

Így az elemzők inkább pesszimista üzemmódban vannak, azt találgatják, milyen hatással lehet a tárgyalások megfeneklése a gazdaságra, üzletre, tőzsdére.

Gyengélkedő OTP

A Tesla, bár ott is vannak kínai szálak, más miatt esik ma is 4-5 százalékot. A Wedbush nevű cég vágta vissza a róla szóló ajánlást az autógyár rosszabb növekedési kilátásaira hivatkozva, vételről tartásra. Kritikusan nyilatkoztak más szereplők is róla. De a Tesla már múlt héten is nagyokat zuhant. Ma benézett 200 dollár alá is, ami körülbelül két és fél éves mélypont. Néhány hónapja még 350 dollár volt az ára.

Európában ma egyébként még csúnyábban festettek az indexek, zárásra az EuroStoxx 50 index 1,6 százalékkal ment le, ekkorát esett a német DAX is. A BUX index 0,6 százalékkal megúszta, az OTP esett legjobban a nagyok közül, 1,4 százalékkal. A forint viszonylag gyenge, az euró/forint 326,50, annak a sávnak a tetején, amit péntek reggel óta kialakított .

További árfolyamok itt láthatók

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Hozták magukat a szocdemek, nagyot mentek a Zöldek, tovább süllyednek a kereszténydemokraták – így összegezhető a hétvégi hamburgi választás eredménye. A törvényhozásba becsusszant a radikális bal- és jobboldal, valamint a liberális párt is. A CDU másfél évtized alatt elvesztette helyi szavazóinak háromnegyedét, Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta pedig nincs valódi vezére. A párt ma előrehozta a tisztújítást.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?