Hirdetés
Hirdetés

A Wall Street legyőzte a Fidesz első számú közellenségét

Eidenpenz József, 2017. november 16., 19:08

Néhány napos mosolyszünet után ismét jó nap volt a világ tőzsdéin, sőt Amerikában egyenesen nagyszerű. Soros György, aki régóta az árfolyamok korrekciójára, visszaesésére játszott, bedobta a törölközőt és kiszállt. A BUX index is a nyertesek között van, alig lehetett gyengülő részvényt látni.

Hirdetés

Közel két hétig gyengélkedtek a világ tőzsdéi, ám ma ismét kiderült az ég, és száguldani kezdtek az indexek. Reggel a japán Nikkei 225 másfél százalékkal száguldott, a kínai, indiai részvénypiac is szépen emelkedett. Európában fél százalék körüli az átlagos emelkedés az EuroStoxx 50 blue chip-index értéke alapján, a német mutató 0,6, a francia 0,7, a brit 0,2 százalékkal ment fel.

Az USA-ban azután végképp elszabadultak az indulatok, este hat után nem sokkal az S&P 500 és a Dow Jones ipari átlag 0,8, a Nasdaq Composite index 1,3 százalékos pluszban van. A jelenség globális, a brazil index 2,2, az argentin 3,2 százalékkal száguld.

Az emelkedést a Marketwatch főleg egyes gyorsjelentések hatásával magyarázza. Az USA-ban a Wal-Mart jó jelentése nyomán történelmi csúcsra ugrott, közel 9 százalékkal, 98 dollár közelébe. Hasonlóan száguld a Cisco is. Európában is a technológia, az autóipar, a kiskereskedelem vezetett, a turizmus, repülés is jól ment a tőzsdén. Jó értékesítési számok jöttek az európai autógyártókról.

Nem tud elszakadni a 312-től

Itthon a BUX index egy százalékkal ment fel, a Mol 1,9 százalékos drágulásának volt ebben a legnagyobb szerepe, 3125 forinton zárt. Az OTP 10 005 forintos zárása 0,6 százalék plusz, a Richter fél százalékkal 6965-re ment fel. A Telekom stagnált 470 forinton.

Az euró/forint 311,90, negyven fillérrel van lejjebb a tegnapinál, de már jó ideje a 312 forint körül kering az árfolyam. Az S&P stabil kilátással BBB- besorolásra javította a MOL hosszú távú hitelminősítését. Feltűnően emelkedett a CIG Pannónia, 8,7 százalékkal, 300-ra, de volt 314 is. Újabb őrület?

Rába és Masterplast

Jól ment a Rábának a KBC Equitas szerint, a gyorsjelentés alapján „kellően erős harmadik negyedévet zárt”, az év eddigi részében a brókercég várakozásai felett tudott teljesíteni. Ebben a javuló külső környezet nagy szerepet játszik, ahogy az is, hogy a jármű üzletág impozáns eredményeket tudott felmutatni az elmúlt negyedévekben. A részvénnyel kapcsolatban továbbra is optimisták, reális értékét 1435 forintra teszik, konzervatív feltételezések alapján. Jól teljesített a Masterplast is a harmadik negyedévben.

Az olajrészvények estek ma, de nemcsak a fél százalékos mínuszban levő olajár miatt. A hatalmas norvég állami olajalap ugyanis bejelentette, hogy ki szándékozik szállni a szektor részvényeiből. Az olajpiac egyébként a két hét múlva esedékes OPEC-találkozóra vár. A Tesla ma este új teherautót mutat be, a részvény közel két százalékkal emelkedik.

Soros kapitulált volna?

A jelenlegi magyar kormány által fő ellenségnek kikiáltott Soros György befektetéseiről ír a világsajtó, miután a szeptember 30-i állapotot közzé kellett tenni. Volt, aki azt emelte ki, hogy még a nagy zuhanás előtt ügyesen eladta Snap-részvényeit (ezek ára nemrég 15,30 dollár közeléből 12,40-re zuhant). Más azt, hogy a Twitter, az Apple és a Facebook-csomagjain adott túl.

Soros György kapitulál a Wall Street előtt” – hangzik viszont a német Die Welt cikkének címe. A lap azt találta érdekesnek, hogy Soros az S&P 500 index esésére játszó pozícióit is felszámolta, amelyek jelentős veszteséget okozhattak neki. Az első félév végén még 1,8 millió darab put (eladási) opciója volt a vezető amerikai tőzsdeindexre, a háromnegyed éves adatok alapján már csak kétszázezer. Csakhogy ezzel szemben áll 200 ezer vételi opció is, így a kettő kiüti egymást.

Ez lehetett az értelme

A Die Welt szerint volt 7,8 millió eladási opciója a Nasdaq indexére is, ezeket is felszámolta. A lap blamázsnak nevezi a kapitulációt, mert a magyar származású milliárdos többször előre jelezte az amerikai részvénypiaci összeomlást, általában Donald Trump tevékenységétől várta annak bekövetkeztét.

Kommentár: Nem biztos, hogy a német lap jól értelmezi a Soros-tranzakciókat. Az index-eladási opciókat arra is használják, hogy a meglevő részvények kockázatát csökkentsék velük. Ha valaki eladja a részvényeit, attól kezdve az ezek kockázatait csökkentő opciókra sincs szüksége. Az ugyanarra az indexre szóló vételi és eladási opciók értelme pedig a volatilitás növekedésének kihasználása is lehet: ha bármelyik irányba végre erősebben elmozdul az index, a befektető nyer.(Az egyik opción többet nyer, mint amennyit a másikon veszít.)

Az is lehet, hogy az azóta eltelt másfél hónapban már új, teljesen más pozíciókat vett fel a milliárdos. Ráadásul nemrég, október 18-án volt hír, hogy Soros 18 milliárd dollárt utalt át alapítványai számára, a befektetések likvidálása ehhez is kapcsolódhatott.

(Soros György részletes portfólióját többek között itt lehet tanulmányozni, a lista nagyon hosszú.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?