Hirdetés
Hirdetés

Az alvilág búcsút int a bitcoinnak – de mit használnak helyette?

Eidenpenz József, 2018. január 03., 20:20

A bitcoin túlságosan is könnyen nyomon követhető, a rendszer pontosan feljegyzi, mikor melyik címről, melyik címre, mekkora összeget küldtek. Ráadásul a tranzakciók drágák lettek és lassúak, amióta az egész világ felkapta a témát. De vannak más, titkosított kriptodevizák, a bűnözők most ezeket használják.

Hirdetés

A bitcoin elveszítette vonzerejét az egyik első lelkes felhasználói tábora, a bűnözők körében – írja a San Francisco Chronicle „Sfgate” weboldala. Ennek szerintük az a magyarázata, hogy újfajta, kifejezetten titkosított fizetőeszközök születtek meg, amelyek sokkal inkább megfelelnek céljaiknak, mint például a monero nevű.

Ráadásul a hatóságok olyan szoftverek alkalmazását kezdték meg, amelyek a bitcoin áramlását követni tudják a felhasználók között. Ezzel a bitcoin hagyományos pénzre váltását igyekeznek megakadályozni, például a bitcoin-tőzsdéken keresztül.

Bár a bitcoin elvileg anonim, valójában általában nyomon követhető. A bitcoin-hálózat precízen megőrzi, mikor, mit, mely címről, hová utaltak, ami felhasználható bizonyítékként. Példádul 2014 elején bejárta a világsajtót ukrán fiatalok képe, akik Kijevben ételosztás közben a „forradalomra” gyűjtöttek pénzt. Amint a Blockchain oldalon kiderül, összesen 7,1 bitcoin – mai árakon mintegy 106 ezer dollár – fordult meg ezen a számlán az évek során, még most decemberben is érkezett rá.

Lehetsz te is névtelen

Ha a bitcoin-számla valahogyan, leginkább az ip-címen keresztül valamely személyhez köthető, akkor az illető bitcoin-forgalma már nem marad titok. A számla tulajdonosát azonban lehetséges eltitkolni, ha az illető egyébként is álcázza kilétét az interneten, azaz például VPN-t használ. (Virtuális magánhálózatot, azaz valamilyen távoli szerveren keresztül kommunikál.) Ma már számos, egyenesen több száz erre szolgáló fizetős és ingyenes szolgáltatás létezik.

Valószínű, hogy a bűnözők és sok más személy inkább azért nem használja eredeti céljaira, azaz például fizetésre a bitcoint, mert arra használhatatlan. Amint korábban is írtuk, a tranzakciós költségek nagyon megugrottak, és a tranzakciók ideje is hosszúra nyúlt. E sorok írásakor a bitcoin-tranzakciók átlagos díja 26,5 dollár, azaz mintegy 7000 forint volt (Bitinfocharts.com). Az átlagos tranzakciós idő pedig 44 perc, de Újévkor valósággal bedugult a hálózat, sok száz perces várakozási időkkel.

Direkt megtévesztik a leselkedőket

Az Sfgate cikkére visszatérve most a monero, az ethereum és a zcash kezdenek teret nyerni a bűnözők között. Példádul a zsarolóvírusokat már úgy programozzák, hogy a lekódolt számítógépet valamely ilyen „altcoin”, azaz alternatív kriptopénz kifizetésének segítségével lehessen kikódolni. Kedvencük a monero, amelynek értéke két hónap alatt négyszeresére emelkedett, miközben a bitcoin „csak” kétszeresére.

A cikk szerint a bitcoinnal ellentétben a monero hálózata mindent titkosít, a feladót, a címzettet, az összeget, még hamis címeket is generál, hogy a megfigyelőt megtévessze. A kriptodevizák nyomon követésére létrehozott szoftverek csak a bitcoin-mennyiség mintegy tíz százalékát jelentik gyanúsnak, a monero esetében azonban közel az összeset.

(Hallgathatja is a bitcoin-tranzakciókat, ráadásul meggyőződhet róla, hogy valóban buborék, ezen az oldalon.)

(bitlisten.com)
(bitlisten.com)


Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem látott árvíz jöhet Magyarországon – hogyan védjük meg értékeinket?

Sosem látott árvíz jöhet Magyarországon – hogyan védjük meg értékeinket?

Szakértők szerint idén akár az elmúlt évek legnagyobb árvizére számíthatunk, a rekordmennyiségben felhalmozódott hó és az enyhe időjárás miatt felgyorsult olvadás következtében. Bár a szakértők óvatos feltételezésekbe bocsátkoznak csak, a biztosítók figyelmeztetik a lakosságot: érdemes még most átnézni és frissíteni a biztosítást, hogy badott esetben garantáltan fizessen a biztosító.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?