Hirdetés

Az iráni ellencsapás nem hagyja magukhoz térni a tőzsdéket

Csabai Károly, 2020. január 08., 11:13

Alig egy napig tartott az iraki célpontok elleni amerikai dróntámadás okozta részvény-árfolyamesések korrekciója. Az Irakban lévő amerikai támaszpontok kedd éjjeli iráni bombázása hatására a részvények ismét gyengültek, az olajárak 4 százalékkal drágultak, a menedékeszköz arany jegyzése pedig az 1600 dolláros lélektani határ fölé ment.

A ma elsőként kinyitott ázsiai tőzsdék mozgása már előrevetítette, milyen nap várhat ránk. A fontosabb börzebarométerek – a kínai, a japán és a hongkongi – is 1-1,5 százalékos mínuszt hoztak össze, őket követték az európaiak, míg a határidős részvényárfolyamok a tengerentúlon is jelentős mínuszos kezdést jeleznek.

Szokás szerint ilyenkor a befektetők a kevésbé kockázatos eszközökbe teszik át a pénzüket, jelesül a nemesfémekbe. Az ezüst és az arany árfolyama is kilőtt, az utóbbié áttörte az 1600 dolláros lélektani szintet, amire utoljára hét éve, 2013 elején volt példa.

Hirdetés

Az olajárak 4 százalékkal mentek feljebb, az észak-amerikai könnyűfajtáé (WTI) 65,65, míg a Brent típusúé 71,75 dolláron is járt.

A kockázatkerülés felerősödése is belejátszott abba, hogy a forint gyengült – egyébként a lengyel zlotyhoz hasonlóan –, az euróval szembeni árfolyama a 332-es szintet közelítette.

A mai napot tehát az amerikai-iráni konfliktus tematizálja, de mellette egyéb tényezők is befolyásolhatják a pénz- és tőkepiaci mozgásokat.

1. Mi lesz az USA válasza az irániak rakétatámadására?

Érthetően ez foglalkoztathatja leginkább a befektetőket. Ezzel kapcsolatban szerda reggelig még nem érkezett hír az Egyesült Államokból, de szinte biztosra vehető, hogy Donald Trump a nap folyamán hivatalos közleményben reagál majd a támadásokra. Már csak abból is kiindulva, hogy kedvenc kommunikációs csatornáján, a Twitteren már az amerikai hadsereg erejét fitogtatta.

2. Csalódást keltő német adat

Mondhatni, ahogy a tőzsdék, úgy a makrogazdasági mutatók is negatívan korrigáltak. A kedvezőbb beszerzésimenedzser-indexeket ugyanis egy gyenge német adat követte, miszerint novemberben 1,3 százalékkal kevesebb ipari megrendelés érkezett, mint októberben, ami azért nagy érvágás, mert a piac nemhogy csökkenést, hanem 0,2 százalékos gyarapodást várt. Az adat alátámasztja a német feldolgozóipar gyengélkedését, illetve némileg növelheti a recessziós félelmeket – figyelmeztet az Equilor Befektetési Zrt. elemzése. A német GDP a második negyedévi csökkenés után a harmadikban, ha hajszállal, 0,1 százalékkal is, de nőtt, így végül nem következett be technikai recesszió.

3. Meglepetés nélküli uniós infláció

Az eurózóna decemberi pénzromlása ugyanis a várakozásoknak megfelelően 1,3 százalék lett, ami egyúttal hat hónapos csúcsot jelent. Ám az infláció még így is jóval elmarad az Európai Központi Bank 2 százalékos céljától.

4. A Boeing-részvények árfolyama is zuhanhat

Azt követően, hogy ezt már megtette helyi idő szerint szerda reggel 6 óra 22 perckor Irán területén egy Ukrajnába tartó Boeing 737-es repülő, amit senki nem élt túl. Az eddigi információk szerint a balesetet technikai probléma okozta, de az ügyet még vizsgálják.

5. Kedvező adatok a Samsungtól

1,8 százalékkal drágultak a világ legnagyobb memóriachip-gyártójának részvényei annak hatására, hogy kibocsátójuk 2019 utolsó negyedévében 6,1 milliárd dolláros működési eredményt ért el, szemben az 5,6 milliárd dolláros elemzői várakozással. Emögött a memóriachip-árak emelkedése, valamint az állhat, hogy a kereskedelmi háború miatt az adatközpont-üzemeltetők növelték a megrendeléseiket.

A chipgyártóknak egyébként is jó napjuk volt a keddi: a Micron részvénye 8,8, a Western Digitalé 6,8, míg a Microchip Technologiesé 6,7 százalékot erősödött, arra, hogy az 5G technológiát alkalmazó mobiltelefonoknak nagyobb memóriára lesz szükségük, miközben a tavalyi készletcsökkentést követően az idén fellendülés várható a félvezető-piacon.

6. Perel a Richter értékesítési partnere

Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs igazgatója a Világgazdaságnak azt mondta, várakozásuk szerint nem lesz hatással a Vraylar-készítmény amerikai forgalmazására, hogy az Allergan három indiai gyógyszergyár ellen is bírósági eljárást kezdeményezett, mert szerinte azok megpróbálják lemásolni a készítményt, annak generikus változatát felvennék a kínálatukba, miközben azok szabadalmi védettsége csak 2028-ban jár le. Ám a szerda délelőtti kereskedés elején a Richter-részvények előző napi záróárukhoz képest közel egy százalékos mínuszban is voltak.

7. Terjeszkedik a Duna House

A hazai ingatlanközvetítő cég lengyel leányvállalata, a Metrohouse Franchise megállapodást írt alá a magyarországinál négyszer nagyobb piac egyik meghatározó hitelközvetítője, az Alex T. Great megvásárlásáról. A vételár 4,3 millió lengyel zloty, azaz megközelítőleg 340 millió forint. Az akvizícióval a Duna House-csoport által Lengyelországban közvetített hitelek volumene 60 százalékkal nőhet. Ennek ellenére a magyar társaság részvényei a mai tőzsdenyitást követően enyhén, 0,3 százalékkal gyengültek, ami mögött azonban inkább az amerikai-iráni fejlemények miatt nyomott általános negatív piaci hangulat állhatott.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Lapunk kérdésére, miszerint igaz-e, hogy azért érint egyre fiatalabbakat a betegség, mert esetleg a kínai vírus mutálódott, agresszívebb formája fertőz Európában, azt a választ kaptuk a tájékoztatón, hogy bár igaz, hogy fialatokat is megbetegít, de közülük is a krónikus betegséggel élőket. Másik kérdésünkre, hogyan próbálja terelni, lassítani az operatív törzs a járványt, úgy feleltek, hogy kezdetektől fogva minden erővel ezen dolgoznak.  

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?