Hirdetés
Hirdetés

Emelkedik az aranyár, újabb üres cég részvénye szárnyal a BÉT-en

Fellegi Tamás, 2018. december 12., 19:42

Nagyot emelkednek ma az amerikai tőzsdék, felpattannak az indexek a kialakult támasz szintekről. Emelkedett a német 10 éves kötvény hozama, esett a lengyelé, rég nem látott szintre. A pesti börzén a Richter került feljebb, a többi nagy papír alig mozdult, egy kisebb azonban maximális mértékben, 20 százalékkal ugrott meg.

A brit belpolitikai zűrzavar ellenére az európai részvénypiacokon egész nap kitartott a vételi erő. London egy százalékkal került feljebb, de a francia és az olasz indexek bő 2 százalékkal emelkedtek, a DAX 1,4 százalékkal erősödött.

A BUX lényegében meg sem mozdult, a Richter fél százalékkal emelkedett 5480 forintig, a Mol 0,2 százalékkal csökkent 3104 forintig.

Hirdetés

Mindössze 13 millió forintos forgalommal 20 százalékot emelkedett a Plotinus 7850 forintig, ahol a napi kereskedési limit miatt elakadt. Információink szerint a cégben komoly tulajdonosi átrendezés történt, de mivel a BÉT honlapján még a korábbi 5 százalék feletti tulajdonosok, köztük Zsiday Viktor szerepelnek, megerősíteni nem lehet az értesülést.

Mindenesetre azért az látszik, hogy valami érdekes történik a papírral, ahogy ez mostanában a kiüresedett, semmilyen tevékenységet ne végző cégek részvényeivel történni szokott, hisz a befektetők várják, hogy jöjjön egy, kormánykörökkel jó kapcsolatot ápoló nagybefektető, és vigye a céget tokkal-vonóval, de legalábbis szerezzen benne jelentős részesedést, lássa el vagyonnal, az árfolyam pedig szárnyaljon.

Amerikában komoly felpattanás zajlik a kialakult támasz szintekről mind az S&P 500, mind a Nasdaq Composite indexek esetében. Hogy csak a szokásos felpattanást látjuk, amit október eleje óta mindig visszaesés követett, vagy most az alapkezelők kicsit megpróbálják megszépíteni az éves teljesítményt, és ez esetleg sikerül is nekik, azt majd szilveszterkor meglátjuk.

S&P 500 index
S&P 500 index

A reggel említett, igen alacsony hozamú német 10 éves kötvény ára csökkent, azaz a hozam emelkedett, 0,23-ról 0,28 százalékig. Eközben a lengyel 10 éves kötvény hozama 3 százalék alá esett hosszú idő óta először, míg a magyar 10 éves hozam emelkedett, 3,25 százalékig.

Emelkedik az aranyár: 1250 dollár körül van, miközben egy hónapja 1200 volt csak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?