Hirdetés
Hirdetés

Emelkedik az aranyár, újabb üres cég részvénye szárnyal a BÉT-en

Fellegi Tamás, 2018. december 12., 19:42

Nagyot emelkednek ma az amerikai tőzsdék, felpattannak az indexek a kialakult támasz szintekről. Emelkedett a német 10 éves kötvény hozama, esett a lengyelé, rég nem látott szintre. A pesti börzén a Richter került feljebb, a többi nagy papír alig mozdult, egy kisebb azonban maximális mértékben, 20 százalékkal ugrott meg.

A brit belpolitikai zűrzavar ellenére az európai részvénypiacokon egész nap kitartott a vételi erő. London egy százalékkal került feljebb, de a francia és az olasz indexek bő 2 százalékkal emelkedtek, a DAX 1,4 százalékkal erősödött.

A BUX lényegében meg sem mozdult, a Richter fél százalékkal emelkedett 5480 forintig, a Mol 0,2 százalékkal csökkent 3104 forintig.

Hirdetés

Mindössze 13 millió forintos forgalommal 20 százalékot emelkedett a Plotinus 7850 forintig, ahol a napi kereskedési limit miatt elakadt. Információink szerint a cégben komoly tulajdonosi átrendezés történt, de mivel a BÉT honlapján még a korábbi 5 százalék feletti tulajdonosok, köztük Zsiday Viktor szerepelnek, megerősíteni nem lehet az értesülést.

Mindenesetre azért az látszik, hogy valami érdekes történik a papírral, ahogy ez mostanában a kiüresedett, semmilyen tevékenységet ne végző cégek részvényeivel történni szokott, hisz a befektetők várják, hogy jöjjön egy, kormánykörökkel jó kapcsolatot ápoló nagybefektető, és vigye a céget tokkal-vonóval, de legalábbis szerezzen benne jelentős részesedést, lássa el vagyonnal, az árfolyam pedig szárnyaljon.

Amerikában komoly felpattanás zajlik a kialakult támasz szintekről mind az S&P 500, mind a Nasdaq Composite indexek esetében. Hogy csak a szokásos felpattanást látjuk, amit október eleje óta mindig visszaesés követett, vagy most az alapkezelők kicsit megpróbálják megszépíteni az éves teljesítményt, és ez esetleg sikerül is nekik, azt majd szilveszterkor meglátjuk.

S&P 500 index
S&P 500 index

A reggel említett, igen alacsony hozamú német 10 éves kötvény ára csökkent, azaz a hozam emelkedett, 0,23-ról 0,28 százalékig. Eközben a lengyel 10 éves kötvény hozama 3 százalék alá esett hosszú idő óta először, míg a magyar 10 éves hozam emelkedett, 3,25 százalékig.

Emelkedik az aranyár: 1250 dollár körül van, miközben egy hónapja 1200 volt csak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az év kémsztorija: kik és miért buktatták meg az osztrák kormányt?

Az év kémsztorija: kik és miért buktatták meg az osztrák kormányt?

Azt már tudjuk, hogy az osztrák kormány belebukott az osztrák alkancellárról titokban készült ibizai videóba. Az is egyértelmű, hogy profik csalták csapdába Heinz-Christian Strachét, és nyilvánvalóan politikai céllal tették ezt. De kik állhatnak a háttérben, és pontosan mi vezérelhette őket? Számba vettük a legvalószínűbb forgatókönyveket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?