Hirdetés
Hirdetés

Fél óra alatt tíz százalékot ugrott a bitcoin, mi lehet mögötte?

Eidenpenz József, 2018. július 18., 14:54

A bitcoin ára gyakran ugrik meg hirtelen és jól látható ok nélkül, most is ez történt. Mindig reménykednek a kriptodeviza-hívők, hogy ez már a fordulat, de az idén egyelőre csalódniuk kellett. Hírekből van bőven, új ETF indulhat, sok guru nyilatkozott pro és kontra, az amerikai Kongresszus pedig megint kripto-meghallgatást tart.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Tegnap a bitcoin árfolyama meredeken, lényegében fél óra alatt emelkedett 6770 dollárról 7500 dollárra, vagyis több mint 700 dollárral, 10,7 százalékkal. Azóta kissé lejjebb, 7400 körül stabilizálódott.

Szokás szerint magával húzta az “altcoinokat”, a saját alternatívájának számító többi kriptodevizát is, az ether 8 százalékot ugrott, a Zcash (ZEC) és a Cardano (ADA) 15-15-öt, a Stellar (XLM) 21-et, 24 óra alatt. A teljes kriptodeviza-piac kapitalizációja 294 milliárd dollár, jóval magasabb, mint a június 29-i 233 milliárdos idei mélypont.

Hirdetés

Mi lehet a megugrás oka? Ekkora változás a híresen csapongó (volatilis) kriptodevizáknál egyáltalán nem szokatlan, nagyobb hír nélkül is be szokott következni. A technikai elemzők a megugró forgalmat és az “55 EMA” (exponenciális mozgóátlag, 55-ös Fibonacci-szint) áttörését emlegetik.

Kiszálltak volna a shortosok?

Sokan a shortzárásokkal magyarázzák, amikor a korábbi eladásokat visszaveszik, így szállnak ki a pozícióból. Kézenfekvő lenne, hogy a Cboe júliusi határidős Bitcoin-kontraktusának mai kifutása (utolsó kereskedési napja) idézett ilyesmit elő, de nem túl valószínű. A Cboe napi bitcoin-forgalma és nyitott kötésállománya rendszerint jóval kisebb, mint a rivális CME-é (ahol a júliusi lejárat utolsó kereskedési napja csak 27-én esedékes).

(Forrás: Cryptocompare.com)
Bitcoin-árfolyam, forgalom és volatilitás (Forrás: Cryptocompare.com)

A tegnapi adatok szerint 5122 kontraktus, azaz ugyanennyi bitcoin volt a Cboe nyitott kötésállománya, ez mintegy 38 millió dollár értékű. (Ráadásul csak 110 kontraktussal csökkent tegnap.) Eközben a teljes bitcoin-piac forgalma a Coinmarketcap.com szerint 24 óra alatt 6,4 milliárd dollárra rúgott, azaz 168-szorosára az említett állománynak. (A CME nyitott kötésállománya 2109 kontraktus, ami azonban ötször ennyi bitcoinnak felel meg, tehát 10 545 darabnak, ez nagyjából a Cboe kétszerese.)

Beszélnek a guruk

Az optimizmus másik oka lehetne, hogy a Cboe bejelentette, új kérelmet nyújtott be a felügyeleti hatósághoz, a SEC-hez Bitcoin-ETF (tőzsdén kereskedett alap) létrehozása tárgyában. Erről döntés augusztus 10-én várható, ha végre megvalósulna, a bitcoin-pártiak nagy álma teljesülne. Csakhogy a hírt már július 9-én közzétették.

Egyébként változatlanul naponta tucatjával jönnek kisebb-nagyobb hírek, százával vélemények és elemzések a kriptodevizákról. Csak az utóbbi napok terméséből, hol pozitívan nyilatkozik valamelyik tőkepiaci guru (Steven Cohen, valamint David Solomon, a Goldman Sachs új vezére). Hol inkább negatívan vagy vegyesen (mint Richard Thaler nobel-díjas, vagy Larry Fink, a Blackrock-vezér).

Drága bitcoin-bányászgépet vegyenek

Sokan újra és újra megéneklik a bitcoin közeli végzetét, így megy ez már legalább 2011 óta (a bitcoin-hívők szerint ellenségeik FUD-ot terjesztenek, azaz félelmet, bizonytalanságot, zavart). Újabb botrány is volt a napokban, a Kodak nevével is fémjelzett, drágán a vevőkre sózott bitcoin-bányászgépekről derült ki, hogy messze nem rentábilisak.

Nyomul az IBM is

Miközben a kritikusok, például konzervatívabb közgazdászok egy része állandóan lufinak, pilótajátéknak nevezi a kriptodevizákat, és nem tekinti valódi értéknek, egészen nagy cégek is komolyan veszik őket. Egy tegnapi bejelentés szerint az IBM is támogat egy “stablecoin-projektet”, egy olyan kriptodevizát, amelynek értéke stabil, mivel a dollárhoz kötött. Ennek fedezetét elkülönített bankszámlára helyeznék.

A Stronghold USD (“erődítmény”) névre keresztelt termék a ma nagyon emelkedő Stellar kriptodeviza blokkláncát használná – tudósított többek között a Fortune. Egyébként már több más ilyen stablecoin létezik, a legnagyobb a Tether, a sorozatos támadások ellenére a tizedik legnagyobb összértékű (kapitalizációjú) kriptodeviza 2,7 milliárd dollárral.

A Mastercard elszámolná

Az IMB egyébként a Columbia Egyetemmel is szövetkezik blokklánccal kapcsolatos kutatásokra.

A Mastercard is komolyan veszi a “kriptókat”, erre utal, hogy már nem először jegyeztet be szabadalmat velük kapcsolatban. Most egy olyan módszert dolgozott ki, amellyel az egyes kriptodevizáknál tapasztalható tranzakciós késedelmet lehet lerövidíteni, hagyományos elszámolásokkal – írja a Coindesk.com.

Meghallgat a Kongresszus

A bakkártya-tranzakciók átfutási ideje ugyanis sokszor csak nanoszekundumokra tehető, míg egyes meg nem nevezett kriptodevizáké tíz perc is lehet. A módszer lényege, hogy hagyományos pénzben számolják el a kriptodevizákat is.

Ma az amerikai Kongresszus fog meghallgatásokat tartani a kriptodevizák fejlődésével, terjedésével és az ezzel kapcsolatos szabályozási kihívásokkal kapcsolatban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?