Hirdetés
Hirdetés

Jól mennek a Mercik, új csúcson a Mol

Eidenpenz József, 2019. január 09., 11:15

Szép emelkedés volt Ázsiában, Európa folytatja és Budapest sem marad ki belőle. Jó hírek jöttek Kínából, meg a német autóiparból is, ami nekünk fontos. A vezető részvények együtt menetelnek, ezzel a Mol új éves csúcsra ért. Száguld az Opus és a Plotinus is.

Úgy tűnik, megint van némi pozitív fejlemény az amerikai-kínai kereskedelmi vitában, ezúttal a pekingi kormány nyilatkozott optimistán, a tárgyalások lezárásáról beszélt. A Bloomberg szerint ezért emelkednek erőteljesen az amerikai határidős részvényárak, az európai indexek és reggel az ázsiai tőzsdék is.

A kínai és japán indexek végül egy százalék körüli, a hongkongi és koreai mutatók két százalékos emelkedést értek el. Tíz óra körül a német, francia mutatók is egy százalékos emelkedést mutattak, a Stoxx 600 index 0,8 százalékkal volt feljebb.

Hirdetés

A német mutatót a Deutsche Bank húzza vissza, a bankóriásnál megszellőztették, hogy visszavágják a vezetők bónuszait. Ebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy a befektetési banki üzletág rosszabbul megy a korábban becsültnél. Rekordeladásokról számolt be viszont a Daimler, 2,7 százalékos pluszban van, de száguld az egész európai autóipar.

Mikor volt az igazi Mol-csúcs

Itthon a BUX index átlépte a 41 ezer pontot, 0,6 százalékos pluszban van. A Mol-OTP-Richter trió tagjai egyaránt fél százalék körül emelkednek, a Mol 3254 forintos ára új éves maximumot jelent. Utoljára 2017 novemberében volt ilyen magasan az olajrészvény, az előtt pedig csak 2007 közepén. (Lásd a grafikont.)

Más a helyzet, ha a kifizetett osztalékokat is figyelembe vesszük, a tavaszi például 127,5 forint volt. Osztalékokkal együtt a Mol már új történelmi csúcsokon lenne, 4500 forint feletti árfolyammal, erről nemrég itt írtunk.

Száguld az Opus

Az Opus négy százalékkal emelkedik, a Plotinus pedig megint limittel, 20 százalékkal megy fel. A forint kissé gyengül, 321,80 az euró ára.

További árfolyamok itt láthatók

Ismét 50 dollár felett jár a WTI típusú olaj ára, nőtt az ipari fémeké is, amit azzal magyaráznak, hogy Kína a fogyasztást erősítő lépésekre készül.

Jön a jegyzőkönyv

Ma az amerikai Fed decemberi ülésének jegyzőkönyvét teszik közzé, amit a befektetők árgus szemekkel szoktak figyelni, hogy a jövőbeli kamatlépések esélyét felmérjék.

A bitcoin stabil, kevéssel 4000 dollár felett forog.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az év kémsztorija: kik és miért buktatták meg az osztrák kormányt?

Az év kémsztorija: kik és miért buktatták meg az osztrák kormányt?

Azt már tudjuk, hogy az osztrák kormány belebukott az osztrák alkancellárról titokban készült ibizai videóba. Az is egyértelmű, hogy profik csalták csapdába Heinz-Christian Strachét, és nyilvánvalóan politikai céllal tették ezt. De kik állhatnak a háttérben, és pontosan mi vezérelhette őket? Számba vettük a legvalószínűbb forgatókönyveket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?