Hirdetés
Hirdetés

Jön a jelentés – mit szólnál egy 4566 forintos Mol-részvényhez?

Eidenpenz József, 2018. október 29., 16:59

A Mol-részvények 23 év alatt hússzor fizettek osztalékot, és ha valaki az első tőzsdei napon vásárolt volna belőlük, akkor mára 33-szorosára nőtt volna a pénze értéke. Az infláció ennek csak töredéke volt, alig négyszeresükre nőttek az árak. A társaság szerdán jelent, két nagy brókercég is kedvező számokkal kalkulál.

Egyszer volt, hol nem volt egy Mol-részvénykibocsátás 1995-ben, az akkor ezer forintos névérték a nyolcadolás után 125 forintnak felel meg. A 2015 november 28-i tőzsdei bevezetésnél 138,125 forint volt a mostanival összehasonlítható első napi záróár.

Ez a mai 2870 forintos árral azt jelenti, hogy 23 év alatt 20,78-szorosára emelkedett a részvény értéke. Ami éves szintre átszámolva 14,2 százalékos hozamot jelent. Ez idő alatt számításunk szerint a fogyasztó árak csak nem egészen négyszeresükre, 293 százalékkal nőttek.

Hirdetés

Csakhogy ez idő alatt a részvény osztalékot is fizetett, méghozzá majdnem minden évben. Csak a 2008, 2009, 2010-es “válságévek” után nem volt osztalékfizetés. Így számításaink szerint tőzsdei pályafutása alatt húsz alkalommal összesen 822,25 forintot fizetett a részvény, legalábbis nominálisan.

Sokat ér a régi forint

Persze egy 1996-ban vagy 1998-ban kifizetett forint értéke ma már többszöröse az akkorinak, így ha arra vagyunk kíváncsiak, mennyit ér ma egy 1995-ben vásárolt Mol-részvény, akkor ezzel a tényezővel is számolnunk kell. Az egyik módszer, ha azt feltételezzük, hogy az osztalékot is újra maradéktalanul Mol-részvénybe forgatjuk vissza.

Ha például, elméleti példaként, a részvény ára 2000 forint, és fizet 40 forint osztalékot, az két százalékos osztalékhozam, így a részvény árát a továbbiakban 1,02-vel szorozzuk meg. (Hasonlóan egy nyílt végű alaphoz, amely a nyereséget folyamatosan visszaforgatja.)

Nem ért az OTP nyomába

Ezzel a számítási móddal az jön ki, hogy aki 1995 november 28-án 138,125 forinton Mol-részvényt vásárolt volna, és az osztalékokat ezt újra és újra Mol-ba forgatta volna vissza, az most 4566 forint értékű részvénnyel rendelkezne. (Az adóktól, költségektől eltekintve, ami persze nem lehetséges teljes mértékben. A közvetlen osztalékadó alól mentesek jelenleg a befektetési alapok, vagy a tartós befektetési számla.)

Ez a 4566 forint 59 százalékkal több, mint a részvény mostani árfolyama, és majdnem pontosan 33-szorosa az 1995 novemberi értéknek. Éves szinten ez 16,5 százalékos hozamot jelent. Az OTP ennél is sokkal nagyobb értéknövekedését, amiről itt írtunk, ugyan nem éri el, de így is szép hozamnak számít, a kockázatmentes befektetéseket messze túlszárnyalja.

Csaták és rekordok

A magyar kormány 2011. május 24-én felvásárolta az orosz Szurgutneyftyegaz részvényeit, így az állam 21,2 százaléknyi részvényhez jutott összesen 1,88 milliárd euró értékben, tőzsdei árfolyamon számolva mintegy 500 milliárd forintért. Aznap 2914 forinton zárt a részvény, tehát majdnem pontosan ott volt, mint most. Osztalékokkal együtt számolva azonban még csak 3500 forintnál tartottak a részvényesek.

A Mol sokáig tartott, nevezetes árfolyamrekordja, amely a BUX rekordját is sokáig meghatározta, azonban az OMV-csata idején volt. Az osztrák cég felvásárlási törekvését is a magyar politikusok akadályozták meg törvénymódosítással. A részvény történelmi maximuma 2007. szept. 25-én 3876,875 forinton (az eredeti névértéken 31 010 forinton) volt a Budapesti Értéktőzsde honlapja szerint. (Napon belül.)

Az osztalékokkal korrigálva azonban ez csak 4300-4400 forint volt akkor. Az osztaléknak köszönhetően a kitartó Mol-részvényesek vagyonának értéke ma már tehát magasabb lenne, mint annak idején, a rekordok közepette volt.

Halloween napján jön a Mol-jelentés

Majdnem az összes soron erős lesz a MOL III. negyedéve – írta mai “Ötletgyár” hírlevelében az Erste Befektetési Zrt. Az olajcég október 31-én piacnyitás előtt jelent. A brókercég “192 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-ra” számít a vállalattól, az adózott eredmény 81 milliárd lehet.

Félelmetesen nagyot nőhetett a Mol profitja a KBC Equitas szerint. “Halloween napján teszi közzé harmadik negyedéves számait a Mol, amivel várakozásaink szerint aligha ijeszti meg a befektetőket a cég. A második negyedévvel ellentétben most növekvő EBITDA (CCS) várható, melyet az emelkedő olajárak nyomán remek teljesítményt mutató kitermelés adhatta, miközben emiatt a finomítás eredménye ismét gyengébb lehetett” – írta a társaság.

A brókercég célárat nem ír, de optimistának nevezi magát, és pozitív meglepetést vár a cégtől. Korábbi célára 3550 forint volt.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az Orbán-kormány a sportakadémiákat nyomatja

Az Orbán-kormány a sportakadémiákat nyomatja

Ha a sportról van szó, gyorsan őrölnek a minisztériumi malmok, alig egy hónap alatt összeállt a sportakadémiák rendszere.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?