Hirdetés
Hirdetés

Keményen büntetik a Molt, nem száll le a rakétáról Mészáros Lőrinc cége

Gáspár András, 2017. november 03., 11:01
Cimkék
Mol
, tőzsde
, DAX
, dollár
, Fed
, Opus
, Jerome Powell

Várható volt, hogy a tegnapi megelőlegezett hurráoptimizmus után ma esni fog a Mol - az Opus további szárnyalására lassan elfogynak a jelzők. Ahhoz képest, hogy mekkora hírek voltak Amerikában csütörtökön, nem történt semmi a piacokon.

Langyos volt a víz Amerikában, újabb csúcsra menetel a DAX

Tegnap két fontos bejelentés volt az Egyesült Államokban: egyrészt végre bemutatták azt az adóreform-csomagot, ami Trump elnökválasztási kampányának egyik kulcseleme volt, és ami az év elején hatalmas ralit váltott ki az amerikai és így a világ tőzsdéin is. Az adócsökkentési csomagban nincsenek nagy meglepetések, a nagy rali során már mindent beáraztak a befektetők. Most kezdődhet a huzavona és a módosítgatás a kongresszusban, így a piaci reakció összességében meglehetősen langyos volt.

A másik fontos bejelentés a Fed következő elnökének személye: Jerome Powell várhatóan folytatja Janet Yellen politikáját, nem számítanak nagy változásra a piaci szereplők. Összességében nem okoztak komoly mozgást a piacon a fontos hírek, az S&P és a Nasdaq is gyakorlatilag stagnált, egyedül a Dow emelkedett jó fél százalékot.

Hirdetés

Nyugat-Európában tegnap volt inkább langyos kereskedés, csendben ereszkedett az előző napi csúcsról a DAX - ma viszont ismét rekord szaga terjeng a frankfurti levegőben, egy órával a nyitás után közel fél százalékos pluszban van a DAX.

A DAX30 az elmúlt 1 évben
A DAX30 az elmúlt 1 évben

A Molt büntetik, az Opust az egekbe emelik

Budapest tegnap volt felülteljesítő, egész Európában a BUX zárta a legerősebb napot - ezt részben a Mol kiemelkedő teljesítményének köszönhettük, a befektetők megelőlegezték a társaságnak, hogy a péntek hajnalban bemutatásra kerülő harmadik negyedéves jelentés ismét remek lesz. Végül nem lett az: az éves terveket ugyan nem veszélyeztetve, de a vártnál gyengébb eredményről számolt be a társaság, miközben maguk is elismerték, hogy nem sikerült élni a kedvező külső környezet nyújtotta lehetőségekkel. A befektetők ezért ma visszaadják, amit tegnap vettek: a Mol a legforgalmasabb papírként 3,6 százalékos esésnél jár péntek délelőtt.

Forgalom alapján a második az Opus - a Mészáros-birodalom egyik ékkövét napok óta kiakasztják, ma ismét a lehető legmagasabb mértékben, újabb 15 százalékkal emelkedik az árfolyam. A vicc kedvéért leírjuk: január 1-jén 40 forint volt egy részvény, most 609, ami 1500 százalékos növekedést jelent. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebből nagyjából 1200 százaléknyi emelkedés az elmúlt 5 hónapban, Mészáros Lőrinc színre lépése óta jött össze.

A tegnap szintén emelkedő Richter egyébként 0,3 százalékos mínuszban van délelőtt, az OTP és a Magyar Telekom erősödik.

Top és flop: a legjobb és a legrosszabb teljesítmények Budapesten, péntek délelőtt. Friss árfolyamok >>
Top és flop: a legjobb és a legrosszabb teljesítmények Budapesten, péntek délelőtt.
Friss árfolyamok >>

A devizapiacon nem történik semmi

Népszerű téma olvasóink körében a forintárfolyam, csak ezért térünk most ki rá: valójában ugyanis most épp semmi sem történik a devizánkkal, nagyon szűk sávban mozog az euró jegyzése, továbbra is 311 forint környékén mozog a jegyzés.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

A devizapiacon most nem találunk izgalmakat; tegnap nagyot esett a brit font a kamatvágás hírére, tavaly októberben volt utoljára ekkora zuhanás. Csak minimális korrekciót látunk ma délelőtt, egy fontért mindössze 1,1212 eurót kell adni ma reggel is.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Délután jöhet egy kis szellő

Délután ismét Amerika adhat némi muníciót a változásokhoz, fontos munkaerőpiaci adatok érkeznek, ám várhatóan ezek sem fogják megváltoztatni azt az általános hitet, hogy decemberben újabb kamatemelést hajt végre a Fed.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Minden autós rémálma: százezres károkat okozhat, ha nem figyelsz

Defekt, sérült felni, rossz egyenesfutás: problémák, amelyek akár egyetlen kátyú után is jelentkezhetnek. Mindez nem csoda: egy-egy fagyos, csapadékos hét után kátyúk ezrei jelennek meg a hazai utakon, amelyek akár százezres nagyságrendű kárt is okozhatnak autónkban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?