Hirdetés

Kilenc hónapos gödörben a forint, végre rálépnek a Facebook tyúkszemére?

Eidenpenz József, 2019. május 29., 11:27

Hat hír, amit a mai tőzsdenaphoz tudni érdemes: ellentámadásban a kínaiak, nem lépett az MNB, de mégis, vagy épp azért, gyengül a forint. Európa politikai vitáktól hangos. A Duna House növelte eredményét. Nagyhatalmak tárgyalnak az internetes óriások szabályozásáról.

Inkább rossz hírek érkeztek ma a kereskedelmi háborúból. A távol-keleti és az európai tőzsdék ma is esnek, követve az amerikai részvénypiac tegnapi süllyedését. A befektetők a biztonságos menedékeket keresik, például államkötvényeket vesznek.

Az európai indexek csúnyán néznek ki, 1-2 százalék közötti mínuszban. Itthon a BUX viszont 0,5 százalékkal emelkedik, a Richter és az OTP húzza fel, a Mol süllyed.

Hirdetés

Friss árfolyamok itt láthatók

1. Ritka földfémekkel fenyegetnek

A kereskedelmi háború nem csitul, most Kína elővette következő fegyverét, és a ritka földfémekkel fenyegetőzik, amelyeknek messze a legnagyobb kitermelője a bolygón. A Huawei közben beperelte az Egyesült Államok kormányát.

Pozitív jel viszont, hogy miközben az USA bővítette azon országok listáját, akiket megfigyelés alatt tartanak devizájuk árfolyamának befolyásolása miatt, Kínát megint nem tették fel. A Bloomberg megfogalmazása szerint azért, hogy “elkerüljék a kereskedelmi háború eszkalálódását”.

2. MNB: június végéig nyugi van?

Miután a Magyar Nemzeti Bank még márciusban megtette az első lépéseket a laza monetáris kondíciók normalizálásának irányába, a tegnapi kamatdöntő ülés nem hozott változást a kamatszintekben. (Az alapkamat 0,9 százalék, az egynapos betéti kamat –0,05% százalék.) A döntés összhangban volt az elemzők által várttal, “nem tartalmazott érdemi újdonságot”, ahogy többen is írták.

A CIB Flash hírlevele szerint az MNB “esetleges lépései nagyban függenek a beérkező új adatoktól, a kilátások szükség szerinti átértékelésére pedig a negyedévente megjelenő Inflációs Jelentés” prognózisai alapján kerül sor. A következő ülés június 25-én lesz.

3. Mélyben a forint

Szeptember eleje óta nem látott, közel kilenc hónapos mélypontra ért a forint, igaz, ezt már a múlt héten is súrolta. A 327,50 forintos értéket ostromolja ma is, volt 327,60 is. A forint gyengeségét az elemzők hosszú távon általában nem tartják meglepőnek, és azzal magyarázzák, hogy az MNB monetáris politikája az egyik leglazább a világon.

“A forint árfolyama az elmúlt hetekben folyamatosan gyengült az euróval és a dollárral szemben” – írta az Equilor Befektetési közleménye. “Fontos ellenállási szint 330-nál húzódik, melynek átlépésekor esetleg sor kerülhet szóbeli intervencióra a jegybank részéről, bár konkrét árfolyamcélt nem határoztak meg, a szint tartós áttörése további inflációs nyomást eredményezhet” – így a brókercég.

4. Az európai helyzet fokozódik

Az Európai Parlament választása után nem könnyű átlátni az európai politikát. Viták az EU Bizottság vezetése körül, Angela Merkel utódlása, lehetséges túlzottdeficit-eljárás Olaszország ellen, viták a Brexit és a leendő brit miniszterelnök személye körül...

Eközben Németországban kissé nőtt a munkanélküliség, ami májusban szokatlan jelenség. Ez a német gyáripari termelés előző hónapokban látott visszaesésének következménye lehet, ami viszont az USA-ba és Kínába irányuló exporttól függ. Megjött a kereskedelmi háborús recesszió?

5. Itt a Duna House-jelentés

“A Duna House Group a törvényi változások és a lakástakarék-pénztári termékek (LTP) közvetítéséből származó bevételek kiesése ellenére is 18%-os éves növekedés mellett 220 millió forintra tudta növelni” az alap tevékenységekből származó negyedéves működési eredményét. Az “ezen tevékenységekhez köthető adózott eredmény elérte a 174 millió forintot. Ez 11%-os növekedés” – írta a cég közleménye.

A részvény ára változatlan, 4050 volt legutóbb.

6. Rálépnek a Face tyúkszemére?

A Bloomberg szerint az USA, Kanada, Nagy-Britannia és más országok Kanadában tartanak találkozót, ahol a Facebook, Google, Twitter és más hasonló cégek korlátozásáról, újraszabályozásáról tárgyalnak. Elsősorban az álhírek, a gyűlöletbeszéd mérséklését és a személyes adatok erősebb védelmét szeretnék elérni.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Forint: lehet még lejjebb

Forint: lehet még lejjebb

Legalábbis az elemzők úgy vélik, az euróval szemben rövid időn belül immár viszonylag a sokadik történelmi mélypontját elért hazai fizetőeszköz még a 337,50 forintnál is gyengébb szintre süllyedhet. Ilyenkor szokás a jegybank szándékait vizslatni, márpedig jövő kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának kamatdöntő ülése esedékes.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?